Μαξίμου: Γιατί απορρίφθηκε το έγγραφο στο Eurogroup

Μαξίμου: Γιατί απορρίφθηκε το έγγραφο στο Eurogroup Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
6

Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν πηγές του Μαξίμου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ εκτιμούν ότι η διαμόρφωση μιας τέτοιας λύσης είναι απολύτως εφικτή.

Στην ανεπίσημη ενημέρωση από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα και είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη λαϊκή εντολή και την ιστορία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς «το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση κι έχει οδηγήσει την οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο. Τον άμεσο τερματισμό του δεν τον υπαγορεύει μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η ίδια η κοινή λογική».

Επίσης, σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο κείμενο που κατέθεσε στο χθεσινό Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρχαν σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ότι:

  • «Οι ελληνικές Αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης».
  • «Οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».
  • «Σε αυτήν τη βάση οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα».

Επιπλέον, αναφέρουν ότι στο κείμενο που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, υπήρχαν προωθητικά σημεία, όπως:

  • «Η ελληνική κυβέρνηση (...) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση».
  • «Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».
  • «Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους «New York Times», στο οποίο αναφέρει:

«Στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι κρίσιμης σημασίας για τους ηγέτες της Ευρώπης να φέρουν στη μνήμη τους τη σωστή ιστορία. Εάν δεν το πράξουν, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη και τη δημοκρατία μέσω της ευημερίας δεν θα επιβιώσει (...)

»Όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων από τη νεοϊδρυθείσα Γερμανική Δημοκρατία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή αντιμετωπίζονταν τότε όχι ως ένας εν δυνάμει εταίρος, αλλά ως ένας ηττημένος εχθρός από τον οποίο υπήρχε η απαίτηση να αποκαταστήσει τις πολεμικές ζημιές που υπέστησαν οι σύμμαχοι (...) Η απαίτηση των δανειστών για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών τους από κατεστραμμένες από την ύφεση οικονομίες (το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% από το 2007 ως το 2013, ενώ αντίστοιχα το γερμανικό είχε μειωθεί κατά 29% από το 1913 ως το 1919), καταστρέφουν την οικονομία των χωρών αυτών (...) Η επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα θα την οδηγούσε σε βαθειά ύφεση. Για να επιτύχει επιπλέον αύξηση του πλεονάσματος αυτού κατά 3%, θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας όχι 3%, αλλά 8% του ΑΕΠ».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Διεθνή / O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Ο Λεχ Βαλέσα είναι το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του στρατηγού Γιαρουζέλσκι και κατά πολλούς με την πτώση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης
NEWSROOM
Ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει κριτική πέντε αστέρων στο δικό του εστιατόριο στις Σπέτσες

It's Viral / Ο Κασσελάκης άφησε κριτική στο δικό του εστιατόριο στις Σπέτσες κι έβαλε «άριστα, πέντε αστέρια»

Δεκάδες σχόλια και αντιδράσεις στα social media για την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποθεώσει το «Pura Vita» στις Σπέτσες, χωρίς να διευκρινίσει ότι η επιχείρηση του ανήκει
NEWSROOM
Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

Πολιτική / Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

«Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Τα τελεσιγραφα τα θετουν απο μονες τους οι περιστασεις ρε Αλεξαρα. Υπαρχουν οι στιγμες για χαβαλε και λαϊκισμο και υπαρχουν οι ωρες της σοβαροτητας, και το σημειο το εχουμε περασει ανεπιστρεπτι.
Από λόγια χορτάσαμε. Το σχέδιό σας για την Ελλάδα θα μας το πείτε να ξέρουμε που βαδίζουμε; Όχι τίποτα άλλο αλλά κατηγορούσαν το Ποτάμι ότι δεν έχει σχέδιο και είναι απολιτίκ. Άντε ρε παιδιά, εσείς που είστε πολιτίκ πείτε μας τι σχέδιο έχετε για να ορθοποδήσουμε; Να προσλάβουμε όσους (ελάχιστους) απολύθηκαν απ' το δημόσιο και να ξανανοίξουμε την ΕΡΤ; Να φέρουμε πίσω τους αιώνιους φοιτητές; Να καταργήσουμε τις ιδιοτικωποιήσεις και να είναι όλα κρατικά; Τι;
Μεταφέρω το κείμενο Ντάισελμπλουμ με μια απόπειρα ερμηνείας: Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο κείμενο που κατέθεσε στο χθεσινό Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρχαν σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ότι: «Οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια (= καμία απόφαση χωρίς δική τους έγκριση) και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων(=ξεπούλημα όλων των εθνικών «ασημικών»), των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας(=μισθοί πείνας στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ευέλικτες θέσεις εργασίας), στον οικονομικό τομέα(?) και στο συνταξιοδοτικό (=μείωση συντάξεων)». Θα μπορούσα να έχω πίσω τη δραχμή μου παρακαλώ; Ζούσα καλά και πριν με αυτή. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλότερη δυνατή μετάβαση;;;
"Η απαίτηση των δανειστών για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών τους από κατεστραμμένες από την ύφεση οικονομίες (το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% από το 2007 ως το 2013, ενώ αντίστοιχα το γερμανικό είχε μειωθεί κατά 29% από το 1913 ως το 1919), καταστρέφουν την οικονομία των χωρών αυτών."Πόσο πιο απλά πρέπει να τους το εξηγήσει κάποιος; Έχει επιχειρηθεί ξανά στο παρελθόν με τα ίδια αποτελέσματα.