Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο

Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
4

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου τα Τζουμέρκα.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

 

Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Η καταρρακτώδης βροχή που από χθες το πρωί συνεχίζεται στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καταστροφές και ζημιές στις υποδομές της περιοχής

Από τις πέντε τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Aνακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η Περιφερειακή ενότητα Άρτας μέσω της οποίας συνιστά την προσοχή των πολιτών εξαιτίας της επικίνδυνης ανόδου της στάθμης στο Υδροηλεκτρικό φράγμα Πουρναρίου:

«Μεγαλύτερη παροχή νερού θα διοχετευθεί στον Άραχθο ποταμό από τη Διοίκηση του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ διότι η στάθμη του λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ανεβαίνει επικίνδυνα. Συνιστούμε την προσοχή των πολιτών τόσο στην πεδινή περιοχή όσο και στην πόλη της Άρτας και ζητούμε τη συνεργασία τους με τις κατά τόπους αρχές».

Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ίδια είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο,

Σε εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές στην Άρτα, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου, ενώ φαίνεται ότι κατέρρευσε και το μοναδικής ιστορικής αξίας γεφύρι της πλάκας. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Άρτας και Νικολάου Σκουφά σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ.

Ο Σπερχειός πλημμύρισε για ακόμη μια φορά στην κοιλάδα της Λαμίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία αναφέρει το Lamiareport.gr. Απίστευτη ήταν η ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες του ΟΣΕ, αφού τα δρομολόγια έχουν διακοπεί και προσπαθούν να τους μεταφέρουν με λεωφορεία. Οι επιβάτες που ήταν να φύγουν από Λειανοκλάδι για Αθήνα με την αμαξοστοιχία των 6:50, ενημερώθηκαν ότι λόγω πλημμυρών του Πηνειού και του Σπερχειού τα τρένα διέκοψαν την κυκλοφορία και έφυγαν με λεωφορεία από το Λειανοκλάδι, τα οποία θα περάσουν από τους σταθμούς Μπράλου, Λιλαίας, Αμφίκλειας, Τιθορέας και θα φτάσουν μέχρι τη Θήβα, όπου από εκεί θα πάρουν το τρένο για Αθήνα.

 

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με τον ΟΣΕ καλό είναι να επικοινωνήσουν για να ενημερωθούν, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Επί ποδός ήταν η τροχαία όλη τη νύχτα  παρακολουθώντας τη στάθμη του Σπερχειού, η οποία από το απόγευμα του Σαββάτου ανέβαινε επικίνδυνα. Τελικά μετά τα μεσάνυχτα διέκοψε την κυκλοφορία, αφού τα πράγματα έγιναν επικίνδυνα και τα νερά του ποταμού βγήκαν στους δρόμους.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί από Λαμία προς Φραντζή - Γοργοπόταμο και από Λαμία προς Κομποτάδες - Κωσταλέξι.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βικτόρια Χίσλοπ για Γλυπτά Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο έχει ένα ανεπίσημο έγγραφο χωρίς σφραγίδα από σουλτάνο

Ελλάδα / Βικτόρια Χίσλοπ: Ο Έλγιν δεν είχε άδεια να πάρει τα Γλυπτά, δεν ήταν μόνο κλέφτης αλλά και ψεύτης

Η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με ένα ανεπίσημο γράμμα στα ιταλικά χωρίς σφραγίδα από σουλτάνο
NEWSROOM
Λαμία: Πληροφορίες για ληγμένες πρώτες ύλες ενός χρόνου στο εργοστάσιο Γιαννίτση που παρασκεύαζε σχολικά γεύματα

Ελλάδα / Λαμία: Πρώτες ύλες ληγμένες έναν χρόνο κατασχέθηκαν στο εργοστάσιο που παρασκεύαζε σχολικά γεύματα

Κατά την διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησαν στελέχη της Πυροσβεστικής στον χώρο του εργοστασίου εντόπισαν και κατάσχεσαν ως πειστήρια, ληγμένες πρώτες ύλες
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια