Κάποιο πρωί. Έξω από την παλιά σου δουλειά. Τίποτα ίδιο. Τίποτα νέο.

Facebook Twitter
4

EMPTY OFFICE CHAIR

Το απέφευγες χρόνια να περάσεις έξω από την παλιά σου δουλειά. Αυτή που από την αγριάδα και το "ξεσπόριασμα" των 20 σε έβγαλε στην "κουπαστή" των 30. Δεν ήθελες να δεις, από την πόρτα του μπαλκονιού, κάποιον άλλον στο δικό σου το γραφείο. Τελείως αδιάφορο που έφυγες βελούδινα, που ήταν δική σου επιλογή.

Χρόνια άλλαζες πεζοδρόμιο, στενά, δεν ήθελες "καλημέρες" και περίεργα βλέμματα που θα "μαγάριζαν" την ανάμνηση. Από εδώ έπαιρνες καφέ, από εκεί γραφική ύλη, παρέκει κάποτε έμπηξες τα κλάματα για κάτι που τώρα πια μικρή σημασία έχει, αλήθεια γιατί έκλαψες θυμάσαι; Θυμάσαι.

Και ξαφνικά, ένα πρωί σε βγάζει ο δρόμος. Τα πόδια σου σε πάνε. Σε πιάνουν οι νοσταλγίες, εκείνες οι άρρωστες, κάτι που δεν είναι λύπη, αλλά σίγουρα δεν είναι και χαρά, κάτι από ένα παλιό εαυτό που κάποτε τον ήξερες καλά, σήμερα δεν θα 'χατε πολλά να πείτε.

Εκεί που ήταν η παλιά σου δουλειά, σήμερα ξεφτιλισμένες κουβέντες και πικρία και καταγγελίες και παράπονα και ντάνες χαρτούρας και απλήρωτων λογαριασμών να «τσακώνονται» με την πόρτα που έχει «πιτσικάρει» από «θέλω» και «πρέπει» που δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ.

Και γύρω μαγαζιά κλειστά. Όχι ότι έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Όχι επειδή «μαράθηκε» η δική σου δουλειά, μπήκανε και λουκέτα γυρωτρόγυρα. Όχι. Απλώς, έτυχε. Κι εκεί που κάποτε ήταν κατάστημα με τσάντες και αξεσουάρ δεν είναι τίποτα. Τίποτα και στο νυχάδικο. Τίποτα και στα είδη υγιεινής διατροφής με τους φυσικούς χυμούς των 6 ευρώ το ποτηράκι. Τίποτα και στα ανδρικά που ένα ζευγάρι «ψαγμένες» τιράντες κόστιζε 500 ευρώ. Τίποτα με μπόλικο κίτρινο σελοτέιπ περιτυλίγματος,  τίποτα με κούτες που ξεμείνανε πίσω, μικρές μπάλες τρίχας και ξηλωμένης πρίζας, σκόνες και «σκοτωμένα» ένσημα και χρωστούμενα που, «έλα, μωρέ, γράφ' τα στο χιόνι».

Εκεί που ήταν η παλιά σου δουλειά, κάποτε υπήρχαν γλάστρες στο παράθυρο, χαζομινιατούρες χαρισμένες «από χέρι» και ζωγραφιές και φωτογραφίες των δικών σου, η κούπα σου με το σπασμένο χερούλι, βιβλία, περιοδικά, σημειωματάρια, τα χιλιοτσαλαπατημένα γυαλιά σου, μια κουτσή καρέκλα που κανείς δεν αγαπούσε εκτός από 'σένα, συσκέψεις, νεύρα, χαμόγελα και γέλια νευρικά, η κουζίνα με την καφετιέρα που έπαιρνε μπρος όποτε γούσταρε, η βρώμα του ακάλυπτου με τις κολοβές αυγουστιάτικες απολυμάνσεις. Κάθε τετραγωνικό πέντε δωματιών και μια ιστορία που ποτέ δεν θα ειπωθεί, γιατί κανένας πια δεν έχει όρεξη ν' ακούσει, κάθε "κρακ" στο ξύλινο πάτωμα και κάτι απ' όσα δεν μπόρεσαν να σε κρατήσουν.

Μόνος σταθερός ο τσαγκάρης. «Τακούνι express» και κουλούρι Θεσσαλονίκης από τον παραδιπλανό φούρνο. Α, και μερικές γεροντοκόρες νεραντζιές που κάποτε ήθελε να «ξηλώσει» ο δήμαρχος για να φυτέψει φοίνικες.

Η παλιά σου δουλειά. Ο λόγος που ποτέ δεν «ξαναφόρτωσες» κανένα γραφείο με προσωπικά σου αντικείμενα. Για να αδειάζει εύκολα. Για να μπορείς να φύγεις γρήγορα, να εκκενώσεις το κτήριο όσο πιο γρήγορα γίνεται, αν διαπιστώσεις στέρφους τοίχους, μιζέρια και ανθρωποφαγία. Ακόμη και τώρα που τις δουλειές τις βρίσκεις με τη λούπα της γιαγιάς.

Ο γάτος του «από πάνω», αυτός που σιχαινόταν τους ένστολους και αγαπούσε τα καλσόν, αυτός που σφήνωνε σ' όποια τρύπα δεν τον χωρούσε, έχει γεράσει. Μισότυφλος και ανήμπορος, από το κιόσκι του θυρωρού παρατηρεί το μικρό βουναλάκι με τις διατακτικές και τα ανεξόφλητα, τη βροχή να συμμαχεί με τη λάσπη, τους αδιάφορους να ανεβοκατεβαίνουν σε όλους τους ορόφους, εκτός από εκείνον που κάποτε σε "φιλοξένησε" για καιρό πολύ. Ατυχές το ρήμα. Εσύ φιλοξένησες τον όροφο και δεν το 'ξερες. Τον «φώτισες» και δεν το φανταζόσουν. Του έκανες τεχνητές αναπνοές κι εκείνος ξέρναγε από παντού φρέον. Αλλά τότε λίγο σ' ένοιαζε. Είχες πνευμόνια περισσευάμενα.

Η παλιά σου δουλειά. Ένα μικρό πανεπιστήμιο "ανθρωπογεωγραφίας". Όλοι εκείνοι που (θα) όφειλες να αποφεύγεις στην κατοπινή σου ζωή και άλλοι τόσοι που έπρεπε να τους γνωρίσεις και τους έκανες φίλους, αυτό.

(Γιατί) η παλιά σου δουλειά, όπως την ήξερες είναι πια ένα τίποτα. Ούτε καν ανάμνηση. Ούτε αυτοί που την έφτιαξαν δεν θέλουν να τη θυμούνται. Ούτε αυτοί που τη δούλεψαν. Καλά θα κάνεις να την ξεχάσεις κι εσύ. Και την είχες ξεχάσει. Απλώς, κάποια πρωινά σε βγάζει ο δρόμος. Τα πόδια σου σε πάνε.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια