Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν στα στρες τεστ της ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν στα στρες τεστ της ΕΚΤ Facebook Twitter
8

Eυχάριστη έκπληξη για τις ελληνικές τραπεζικές επιδόσεις ήταν τα αποτελέσματα του stress test, που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει καμία ελληνική τράπεζα στη λίστα με αυτές που χρειάζονται καφαλαιακές ανάγκες ενώ οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Αν και για τις Eurobank και Εθνική προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,76 δισεκατομμυρίων ευρώ και 930 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η ΕΚΤ διευκρινίζει πως με τον συνυπολογισμό των σχεδίων αναδιάρθρωσης, των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων και προγραμματισμένων ενεργειών από τις διοικήσεις, οι συγκεκριμένες κεφαλαιακές ανάγκες εξαλείφονται. 

Συνολικά 25 συστημικές τράπεζες δεν πέρασαν τα τεστ, όμως οι 12 έχουν ήδη καλύψει τα κενά συγκεντρώνοντας 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2014.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Με κίνδυνο της ζωής μου θα σου απαντήσω εγώ.Στο δυναμικό σενάριο της ΕΚΤ χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του 2014 – μετά των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και σχεδίων αναδιάρθρωσης). Και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το όφελος απ’ τον αναβαλλόμενο φόρο. Οι παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν από την ΕΚΤ ήταν εξαιρετικά αυστηρές και πρόκειται για τρομερά δυσμενή σενάρια. Για αυτό οι σχεδόν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι τεράστια επιτυχία.Στο link της ΕΚΤ που παραθέτω παραπάνω μπορεί να δει κανείς αναλυτικά και ανά τράπεζα τα αποτελέσματα αυτά. Κανείς δεν έκανε τον κόπο φυσικά. Αν δεν ξέρεις οικονομικά δεν καταλαβαίνεις τίποτα και αρκείσαι σε βλακείες που διαβάζεις από δω κι από εκεί. Σαν να με έβαζες να σχολιάσω ένα ιατρικό πόρισμα – μόνο που δεν το κάνω guys, δεν είμαι ιατρός βλέπετε.Anyway. Μπείτε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ και διαβάστε ποιες είναι αυτές οι δυσμενείς παραδοχές και τι έβγαλε ανά τράπεζα αναλυτικά (και ανά χώρα). Αν πάλι έχετε απορίες, εδώ είμαι εγώ. Αλλά μπείτε να διαβάσετε αλλιώς δεν θα ασχοληθώ.Η επιτυχία έγκειται – μεταξύ άλλων σύντροφε – ότι τα 11,4 δις του ΤΧΣ μένουν ακέραια και πιθανόν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική γραμμή πίστωσης. Θα σε παρακαλούσα να μην με καρφώσεις στο Κόμμα. Είμαστε πολύ αυστηροί σε ζητήματα προπαγάνδας. Δεν θα ήθελα να έχω την τύχη του Berzin.
Μπήκα να γράψω ακριβώς το ίδιο με τους δύο παραπάνω, κάτι στραβό συμβαίνει εδώ.Και γενικά τείνω να πιστεύω περισσότερο τα ξένα media παρά τα δικά μας.
ECB List of Failing Banks Shrinks If You Read Small Printhttp://www.bloomberg.com/news/2014-10-27/ecb-list-of-failing-banks-shrinks-if-you-read-small-print.htmlWhile the ECB report shows 13 banks with capital gaps after measures taken this year, footnotes explain that five of them -- two in Greece, two in Slovenia and Belgium’s Dexia SA, -- don’t need to proceed with finding funds beyond what they’ve already raised, or have also reduced balance sheets adequately or are being wound down.Μέχρι και ο σύντροφος Παπαδημούλης αναγκάστηκε να το παραδεχτεί. Τον έχουμε με υπογλώσσια στα Κεντρικά.
Να κάνω μια ερώτηση; Stress test δεν είχαν κάνει και λίγο πριν μπούμε στο μνημόνιο και το είχαν περάσει ξανά με επιτυχία αλλά μετά από λίγο χρειάστηκαν κάποιες εκατοντάδες δις ευρώ για να τις σώσουμε; Τι άλλαξε τώρα; Γιατί να το πιστέψουμε αυτή τη φορά;
Μισό γιατί βλέπω πέφτει δούλεμα στα social media και έχω αρχίσω να τα παίρνω κρανίο:1. Τα νούμερα πάνω από τον άνθρωπο.2. Σώζουν τις τράπεζες και γεμίζουν τα ψυχιατρεία.3. 50.000 αυτοκτονίες το χρόνο λόγω μνημονίου.Έχω κι άλλες, μην με προκαλείτε δοσίλογοι γερμανοτσολιάδες.
Νέα ενημέρωση (14:00): Σύμφωνα με το δυναμικό σενάριο της ΕΚΤ οι τελικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης για την Εθνική κατεβαίνουν στα 273,3 εκατομμύρια, ενώ για την Eurobank μόνο 17,5 εκατομμύρια.http://www.ecb.europa.eu/ssm/assessment/html/index.en.htmlΣτο καλό και είχα ετοιμάσει τρομερές ατάκες. Δεν πειράζει, κάπου θα τις κολλήσω.