Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ κατά του ελεύθερου κάμπινγκ στη Χαλκιδική

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ κατά του ελεύθερου κάμπινγκ στη Χαλκιδική Facebook Twitter
Φωτο: antipetroula.blogspot.com
16

Στις παραλίες της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, βγήκε η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους και περιορισμό του ελεύθερου κάμπινγκ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ελέγχθηκαν 105 άτομα, - 35 Έλληνες και 70 αλλοδαποί - , 80 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν 57 παραβάσεις.

Οι παραβάσεις αυτές αφορούσαν την παράνομη εγκατάσταση σκηνών στις παραλιακές περιοχές Τριστινίκα, Πόρτο Κουφό, Αρετές, Αζάπικο, Στυλαδάριο και Κάστρο Τορώνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αστυνομικές  δράσεις, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Ελλάδα / Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ τονίζει πως η ανοχή έχει και τα όριά της και πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα προχωρήσουν ακόμη και σε κλείσιμο των σταθμών
NEWSROOM
Γυναικοκτονία στο Μενίδι:

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Είχε απειλήσει τη 40χρονη Ενκελέιντα ότι θα την σκοτώσει, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί

Ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών - Το θύμα είχε καταγγείλει τον σύντροφό της που απειλούσε ότι θα την σκοτώσει - Η 40χρονη είχε προμηθευτεί panic button - Οι αρχές γνώριζαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη γυναικοκτονία ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Οι παραλίες μάς ανήκουν δικαιωματικά από εκείνο το έγγραφο που πλέον υφίσταται μόνο ως πλατεία και σταθμός μετρό (Σύνταγμα).Βέβαια αυτό θέλουν να αλλάξει με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, γκλομπ και λίστες ΤΑΙΠΕΔ. Διότι αν εσύ έχεις την παραλία, πώς θα τσιμεντώσει ο απενδυτής και πώς θα αποδώσεις εσύ ως καμαριέρης άμα κείσαι αραχτός υπό το αρμυρίκι;Η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων κατασκηνωτών δίνει άριστο παράδειγμα διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων. Δεν θα αρνηθώ ότι υπάρχουν και όψιμοι ή ευκαιριακοί ελεύθεροι κατασκηνωτές που ενίοτε κουβαλούν την έλλειψη κουλτούρας των Ελλήνων στη χρήση δημόσιων χώρων.Αλλά α) κανείς δεν είναι τέλειος και β) ασφαλώς όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν καμία δικαιολογία ή πρόφαση για στέρηση του δικαιώματος στην ελεύθερη κατασκήνωση. Αυτά τα ζητήματα ρυθμίζονται ωραιότατα με τη θέσπιση επίσημων κανόνων για την ελεύθερη κατασκήνωση (εδώ σε θέλω μπάτσε, των σχολίων και γενικώς) και με την παροχή υποδομών όπως κάνουν πολλοί δήμοι που διαθέτουν τουαλέτες και ντουζιέρες (π.χ. Τήλος).Στην Τήλο και σε άλλους προορισμούς χωρίς πολλές τουριστικές υποδομές, θέλουν τους κατασκηνωτές γιατί αφήνουν λεφτά. Δεν λείπουν βέβαια οι συντηράκλες ζηλόφθονοι που έχουν αυτοκτονικές τάσεις και που θέλουν να φύγουν κατασκηνωτές από τόπους που δεν θα δουν τουρίστα ούτε με κιάλι γιατί δεν ανήκουν στο 50% του χωριού που επωφελείται. Ψόφα μωρή κατσίκα του γείτονα.Μοιραία η σύγκριση με τους τουρίστες με βραχιολάκι των all-inclusive. Τι να τις κάνεις τις εκατομμύρια αφίξεις όταν τα μπαρ της Κέρκυρας και της Κρήτης είναι και φέτος άδεια, και οι επιχειρηματίες κλαίνε;Αν δεν υπήρχε ο ηλίθιος συντηρητισμός και η γκλαμουροαντίληψη, ο ταβερνιάρης-cafeτζής-μπαρίστας που βαράει μύγες θα έπρεπε να προτιμάει την Παλαιοκαστρίτσα φουλ στη σκηνή και να διαδηλώνει για αυτό.Γιατί οι κατασκηνωτές θα ήταν Έλληνες. Μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες ήταν πάντοτε οι τουρίστες που ξόδευαν περισσότερο, μόνο που τώρα για το 90% των πολιτών οι Κυκλάδες φαντάζουν ακριβότερες από Μπαχάμες.Ζήτω ο τρίτος κόσμος, όπου τουρίστας είναι μόνο ο ξένος. Ο Αλβανός τουρίστας πάλιωσε, το νέο ανέκδοτο είναι ο Έλληνας τουρίστας.Με 13.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής λοιπόν και εν μέσω κρίσης, αντί το κράτος να θεσμοθετήσει την πρόσβαση σε κάποιες παραλίες, για να ξεπήξουμε και οι μπαϊλντισμένοι από επιτυχείς πολιτικές, τις καθιστά όλες όλο και πιο ιδιωτικές.Κατά τα άλλα, κακάκια στα μουτράκια (και ουχί στα βραχάκια).
Ποτε μου δεν θα καταλαβω με.ποια λογικη απαγορεύεται το ελεύθερο καμπινγκ.. Η παραλία είναι η δεν είναι δημόσιο αγαθό; πώς με βάζεις να πληρώνω πρόστιμο γιατι χρησιμοποιώ κάτι που ανήκει ΚΑΙ σε μένα; θέλω ένα βράδυ να κοιμηθώ κάτω από τα αστέρια.. Η να ανέβω σε ένα βουνό κ να κοιμηθώ δίπλα στο ποτάμι. Γιατί είναι παράνομο ????
Γιατί είσαι ελεύθερος να το χρησιμοποιήσεις, αλλά όχι να το καταλάβεις. Ανήκει σε όλους. Με το ίδιο σκεπτικό μπορείς να στήσεις αντίσκηνο στο πάρκο, ή στο πεζοδρόμιο, ή σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Ανήκουν σε όλους μας.
@FrontoΔιότι η παραλία εκτός απο το να ανήκει και σε’σένα ανήκει και σε’μένα.Με το να κατσικώνεσαι σε εκείνο το σημείο με τα συμπραγκαλά σου μέρες/ εβδομάδες δεν το "χρησιμοποιείς" απλά αλλά το καταλαμβάνεις για την πάρτι σου, με το έτσι θέλω διότι είσαι μάγκας καραμπουζουκλής.Έτσι στερείς από εμένα την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσω και εγώ όταν πάω για μπάνιο.
Μα δε στο στερώ.. Έλα κ στήσε ομπρέλα, υπόστεγο η οτι άλλο θέλεις.. Σε παραλίες που έχει ελεύθερο, οι σκηνέσ συνήθως μαζεύονται σε ενα σημείο, σε μια άκρη, αφήνοντας κενό χώρο ΠΑΝΤΑ για τους λουόμενους. Κανω ελεύθερο χρόνια και ΠΟΤΕ δεν είδα παραλία αποκλεισμένη απο σκηνές. Με την ιδια λογική, κι εσυ μου την στερείς, που πας εκει με τα παιδάκια σου, τα φουσκωτά τους, τα κουβαδάκια, τα στρώματα κλπ... Όπως εσυ κουβαλάς οτι θές στην παραλία έτσι κι εγω
Θα ήταν πολυ καλύτερο για την κοινωνία να πήγαινε το ΣΔΟΕ και η πολεοδομία σε εκείνη την περιοχή και να δούμε μετα ποιοι ειναι οι παράνομοι...οι free campers ή ολοι αυτοί με τα ρουμ του λετ?
Μάλλον όσοι γράφετε οτι η πλειοψηφία των ελεύθερων κατασκηνωτών δεν προσέχει το φυσικό τοποίο, μολύνοντας τα πάντα με σκατά και σκουπίδια, δεν έχετε ιδέα για το τι και γιατί γινεται...Και εξηγούμαι... Το να πας ελεύθερο καμπινγκ και δη για αρκετές ημέρες, εκτός από πάρα πολυ αντοχή στην έλλειψη των ευκολιών της σύγχρονης κοινωνίας (πχ. ηλεκτρισμός, έλλειψη τουαλέτας κτλ), απαιτεί και πολύ αγάπη για τη φύση... Ποιός άνθρωπος που δεν αγαπάει τη φύση μπορεί να βρεθεί για 10 ημέρες ανάμεσα σε φίδια, κουνούπια, αλεπούδες, νυχτερίδες και αράχνες (γλυκιά μου....)!Ως εκ τούτου - και μιλάω και από προσωπική εμπειρία - η πραγματικότητα είναι οτι σε παραλίες που συνηπάρχουν απλοί λουόμενοι και ελευθεροι κατασκηνωτές, οι πρώτοι πετάνε τις βρωμιές τους όπου βρουν (από γόπες, μέχρι κακάκια+κωλοχαρτα στα βραχάκια), και οι δεύτεροι αφού έχουν φύγει όλοι αυτοί οι χαίστες και θέλοντας να καθαρίσουν το (προσωρινό) σπίτι τους, κάνουν όλη τη φασίνα!ΥΓ1. Οι περισσότεροι ελεύθεροι κατασκηνωτές, επιλέγουν προσεκτικά το σημείο αφόδευσης, προσέχωντας να είναι το δυνατό μακρύτερα από τις σκηνές καθώς και από την παραλία, μιας και αυτοί θα είναι που θα τα τρωνε στη μάπα μέχρι να τα ξεπλύνει η αλμύρα!ΥΓ2. Το οτι οι ελευθεροι κατασκηνωτές δεν πληρώνουν καθημερινό αντίτιμο για τη διαμονή τους, δεν τους κάνει πιο φθηνιάρηδες από αυτούς που πληρώνουν απο 0,50€ (ναι...κοινωνικός τουρισμός) έως χ€ την ημέρα σε κάποιο από τα ρουμς του λετ ή λουσάτα ξενοδοχεία! Το free camping είναι τρόπος ζωής!
Ακριβώς! Έτσι όπως τα λες είναι. Κάνω free camping απ' όταν ήμουν μωρό (το αγαπούσαν κ οι γονείς μου) κ δε θα το άλλαζα με όόόλα τα ξενοδοχεία του κόσμου. Δε θεωρώ διακοπές το να κοιμάμαι ανάμεσα σε 4 τοίχους. Το να ξυπνάς κ να μπαίνεις κατ' ευθείαν στη θάλασσα (πριν καν ανοίξεις τα μάτια) είναι το αγαπημένο μου συναίσθημα, όποιος δε το 'χει νιώσει δεν ξέρει τι χάνει. Αν έχεις τη τύχη να έχεις κ όόόλη την παραλία για δικιά σου τότε είναι πραγματικός παράδεισος επί γης...
Καθε χρονο το ιδιο πραγμα στη Χαλκιδικη. Βεβαια για να λεμε και καποιες αληθειες , υπαρχουν τουλαχιστον 50 καταγεγραμμενα καμπινγκ στη Χαλκιδικη που μπορεις να πας και μαλιστα καποια αρκετα φθηνα.(http://www.e-camping.gr/campings/makedonia/halkidiki)Και δυστυχως δεν προσεχουν ολοι οι κατασκηνωτες το περιβαλλον. Ας παει καποιος στον Βρασιδα(http://www.panoramio.com/photo/76240937 ), ενα καμπιγκ σχεδον αδειο και οι τετραπλασιοι απο εξω και ανεξελεγκτα....
Σε αυτό με το περιβάλλον θα συμφωνήσω.Κι εγώ βιδώνω όταν βλέπω να μην μαζεύουν τα σκουπίδια τους ορισμένοι.Ευτυχώς,δεν το έχω δει να γίνεται συχνά και ευτυχώς πάλι τις περισσότερες φορές τα μαζεύουμε άλλοι και τα πετάμε σε κανέναν κάδο.Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν:Να μαζεύετε τα σκουπίδια σας!Εκεί θα ξαναπάτε και του χρόνου(το πιθανότερο)και θα πάνε και άλλοι μετά από σας!Να συμπεριφέρεστε σαν να είναι σπίτι σας από θέμα καθαριότητας.
# Μανώλης του ΕνβέρΔηλαδή μου λες οτι έχεις ψαξει τα βραχακια καθε παραλίας για να βρεις κακάκια,είσαι σίγουρος οτι αυτά που έχεις βρει είναι ανθρώπου (οχι σκύλου πχ), και φυσικά ξέρεις οτι τα συγκεκριμένα κακάκια ανήκουν σε όσους κάνουν ελέυθερο καμπινγκ...Αυτή η εμμονή με τα κακκάκια και τους campers μήπως είναι κάτι που πρέπει να συζητήσεις με έναν ειδίκο;Σοβαρά τώρα ζεις στη συγκεκριμένη χώρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αυτό που σε απασχολεί είναι να στέλνεις την αστυνομία σε όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ...
Οι παραλίες ειναι ελευθερες!! Και ουτε τις καταστρεφουν αυτοι που απλα κοιμουνε σε μια σκηνη νομιζω, ουτε τιποτα! Απλα δεν μπορειτε να χωνεψετε την λεξη "ελευθερο"!! Και παρεπίτοντως η θαλασσα και η παραλια δεν ειναι δικες σας οπως "νταιλιδικα" θελετε να ειναι και τις ξεπουλατε λες και ειναι κτήμα σας!!