Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Από τον Χρήστο Χωμενίδη

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Από τον Χρήστο Χωμενίδη Facebook Twitter
5

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Από τον Χρήστο Χωμενίδη Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Ο Πολύφημος, από τα Τέρατα των Beetroot
 

«Ήταν σκέτη φαρσοκωμωδία! Εκείνοι προσπαθούσαν να τον στριμώξουν,  δεν σκάμπαζαν όμως –στην πραγματικότητα- γρι από ό,τι στην ουσία παίζεται. Εκείνος δε, ο υπουργός, τους μπέρδευε αραδιάζοντάς τους ξενόγλωσσους όρους, αναπτύσσοντας περίπλοκους συλλογισμούς, ξεφουρνίζοντας –μεταξύ των άλλων- και χοντρά ψέμματα, που βέβαια οι “ανακριτές” του δεν είχαν τις γνώσεις για να τα επισημάνουν. Όταν τελείωσε η κουβέντα, ανάθεμα κι αν είχαν χαμπαριάσει Χριστό. Απορώ τι θα πουν στα ρεπορτάζ τους!» Ο φίλος μου, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδας, είχε από σπόντα παρεβρεθεί σε μια συνάντηση κορυφαίου υπουργού με δημοσιογράφους και μού μετέφερε τις εντυπώσεις του.

 Εκπλήσεσθε; Δεν θα έπρεπε. Θυμηθείτε ένα περιστατικό που απασχόλησε το πανελλήνιο πριν από μερικές εβδομάδες για τον εντελώς λάθος λόγο: Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριος Κάρας, ενημερώνοντας κάποιους Έλληνες βουλευτές, ισχυρίσθηκε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Στρασβούργο ο κύριος Τσίπρας δεν είχε τίποτα απολύτως να προτείνει σχετικά τη διαχείριση των μνημονίων. Εκ παραδρομής, ο διερμηνέας μετέφραζε αντί για «Τσίπρας», «Κύπρος». Το λάθος αποδείχθηκε μετά το πέρας της ομιλίας του κυρίου Κάρας. Τότε, και μόνον τότε, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξεγέρθησαν. Άκουγαν δηλαδή επί αρκετή ώρα κάποιον να ισχυρίζεται ότι μια χώρα, η Κύπρος, πήγε ταξίδι στο Στρασβούργο και συμμετείχε –ντυμένη προφανώς με τα καλά της- σε διαβούλευση και δεν αντιλαμβάνονταν το σουρρεαλιστικό του πράγματος! Και όταν αποκαταστάθηκε η αλήθεια, αντί να σηκωθούν και οι πέτρες εναντίον αυτών των εθνοπατέρων που αποδεδειγμένα έχασκαν στα έδρανά τους, η συζήτηση περιορίσθηκε στο εάν ο κύριος Τσίπρας διαθέτει ή όχι εναλλακτική.

Τι να σου κάνουν όμως και οι βουλευτές; Πνίγονται. Τρέχουν νυχθημερόν σε συνεστιάσεις και σε λαϊκές διαμαρτυρίες, διεκπεραιώνουν με χίλια ζόρια όσα ρουσφέτια σηκώνει η εποχή, εκλιπαρούν για προσκλήσεις σε κανάλια προκειμένου να σκυλοκαβγαδίσουν σε ώρα υψηλής τηλεθέασης με τους συναδέλφους τους… Άσε που ένα σημαντικό ποσοστό τους δεν διαθέτει ούτε ίχνος της απαιτούμενης εκπαίδευσης για να μπει στην ουσία των πραγμάτων. Ηθοποιοί, αθλητές, ακτιβιστές της Αριστεράς και υποκοσμιακοί τύποι της Χρυσής Αυγής, τι να καταλάβουν οι δόλιοι από νόμους; Ψηφίζουν τυφλά συμμορφούμενοι με την κομματική γραμμή. Εκτός κι αν κρίνουν πως τους συμφέρει να σηκώσουν μπαϊράκι – πως έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επανεκλογής τους. Αρπάζουν τότε το οποιοδήποτε πρόσχημα και γίνονται αντάρτες και ανεξαρτητοποιούνται…

 

Και στις προηγούμενες όμως Βουλές, που αποτελούνταν στην συντριπτική τους πλειονότητα από επαγγελματίες της πολιτικής, τα πράγματα δεν ήταν δραματικά καλύτερα. Μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να ήταν ο μόνος που ομολόγησε ότι –προσηλωμένος στα καθήκοντα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη- δεν είχε καν διαβάσει το πρώτο Μνημόνιο προτού το ψηφίσει. Μην αμφιβάλλετε ωστόσο πως και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του κάθε άλλο παρά είχαν μελετήσει σε βάθος την δανειακή σύμβαση, που με την ψήφο τους θα σημάδευε την ελληνική Ιστορία.

Βουλευτές που κατά κανόνα εξαντλούνται περιφερόμενοι, ονειρευόμενοι την υπουργοποίησή τους… Δημοσιογράφοι που κατά κανόνα κυνηγούν τα παραπολιτικά ή –εάν είναι σταρ- παραληρούν από ραδιοφώνου και παριστάνουν τους κομπέρ στα βαριετέ, τα αποκαλούμενα «πολιτικά πάνελ»… Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ποιος διαμορφώνει την κοινή γνώμη;

Υπάρχει προφανώς ένας στενός κύκλος, που ασκεί την κεντρική εξουσία. Που προσπαθεί να αντιμετωπίσει όπως καταλαβαίνει κι όπως τον συμφέρει τα φλέγοντα ζητήματα. Ο κύκλος αυτός –ο οποίος τέμνεται αλλά δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση- δεν πάσχει από σύνδρομο αυτοπροβολής. Προτιμάει να δρα στο ημίφως, πίσω από τον κουρνιαχτό της καθημερινής επικαιρότητας. Και όταν κάποιος από αυτόν τον κύκλο υποχρεώνεται να εμφανιστεί δημόσια, είναι συγκρατημένος και συγκροτημένος, σε σύγκριση τουλάχιστον με τους φωνακλάδες των καναλιών.

Δεν συνομοσιολογώ ούτε καν λέω τίποτα καινούργιο. Και στις πιο υποδειγματικές ακόμα δημοκρατίες, οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονταν κεκλεισμένων των θυρών από ελάχιστους ανθρώπους. Ο Τζων Κέννεντυ κυβερνούσε με τον αδελφό του Ρόμπερτ. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ με το κονιάκ και με τα πούρα του. Ο ύστερος Ανδρέας Παπανδρέου με την Δήμητρα Λιάνη. Οι αποφάσεις τους δεν ήταν καθόλου χειρότερες από ό,τι εάν τις είχαν λάβει με ανοιχτή διαβούλευση. Σε τελευταία ανάλυση, κάθε κουμπί είναι σχεδιασμένο για να πατιέται από ένα –και μόνο ένα- δάχτυλο…

Αυτό που λέω είναι πως εάν θέλουμε να υποψιαστούμε τι στα αλήθεια παίζεται, πρέπει να εξασκηθούμε να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές. Να εντοπίζουμε τις αδιόρατες λεπτομέρειες. Τις εύγλωττες σιωπές. Και βέβαια να έχουμε υπ’όψιν μας πως στις μεγάλες ιστορικές καμπές, το μείζον διακύβευμα συνήθως ήταν αρκετά ή και τελείως διαφορετικό από ό,τι πίστευε ο πολύς κόσμος. Η αλήθεια ερχόταν στο φως πενήντα ή εκατό χρόνια αργότερα, με το άνοιγμα των αρχείων.

Πολλά, πάρα πολλά, από όσα μάς παθιάζουν αποτελούν απλούς αντιπερισπασμούς. Δολώματα που μας σερβίρονται από δόλιους ή απλώς άσχετους ανθρώπους. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη να τα καταπίνουμε αμάσητα.-

Αρχείο
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Οι βουλευτες και υπουργοι πρεπει μα εχουν μορφωση οχι μονο αντιληψη. Πως θα καταλαβουν εκθεσεις εμπειρογνωμονων, πως θα διαμορφωσουν νομοσχεδια. Πως θα παρακολουθησουν τις διεθνεις εξελιξεις και αποψεις χωρις ξενη γλωσσα (γλωσσα, όχι για greek kamaki); Ο ασχετος δικηγορος ή γιατρος θα κανουν εν τελει κακο στον ευατο τους. Οι πολιτικοι θα κανουν σε ΟΛΗ τη χωρα, αυτη ειναι η μεγαλη διαφορά. Δεν κανει ο καθε τυχαρπαστος ηθοποιος και τραγουδιστης για βουλευτης. Ποσο μαλλον αγραμματος μαφιοζος που δυσκολευεται να διαβασει στη βουλη κειμενο που του εχουν γραψει αλλοι. Απλως οι Ελληνες ψηφοφοροι ειναι για τα μπαζα επισης....
«Άσε που ένα σημαντικό ποσοστό τους δεν διαθέτει ούτε ίχνος της απαιτούμενης εκπαίδευσης για να μπει στην ουσία των πραγμάτων. Ηθοποιοί, αθλητές, ακτιβιστές της Αριστεράς και υποκοσμιακοί τύποι της Χρυσής Αυγής, τι να καταλάβουν οι δόλιοι από νόμους;».Η ουσία των πραγμάτων δεν απαιτεί εκπαίδευση αλλά κυρίως την ικανότητα αντίληψης. Την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ!Μεγάλος ο αριθμός «εκπαιδευμένων» που δεν ξέρουν να διαχειριστούν ούτε το ίδιο τους το αντικείμενο. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί, για άλλη μία φορά στοχοποιούνται μόνο οι ηθοποιοί, οι αθλητές και οι ακτιβιστές (!!!) -και πάλι- της αριστεράς, ίσως λόγω κάποιων περιπτώσεων - κάποιων περιπτώσεων-, όμως δεν είναι μόνο αυτοί. Τα ίδια και ακόμη χειρότερα ισχύουν, αποδεδειγμένα, για δικηγόρους-χαζοδίκες, ιατρούς-σκιτζήδες, πολλούς ανεπάγγελτους βουλευτές και συνδικαλιστές αμφιβόλου «συνδικαλιστικής» αντιλήψεως και δράσεως. Επαγγέλματα και τίτλοι που διαθέτουν, υποτίθεται, κύρος και αίγλη.Ακολουθούν πολλοί άλλοι. Οπωσδήποτε, δεν χωρά καμία αμφιβολία, οι τύποι της Χρυσής Αυγής (ή όποιας άλλης «χουλιγκανοποιημένης» ομάδας ή συνόλου), είναι ιδιαιτέρως ευδιάκριτοι δια γυμνού οφθαλμού για το ποιόν τους και την «κουλτούρα» τους. 'Όμως υποκοσμιακοί τύποι υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις μασκαρισμένοι πίσω από τον τίτλο του στελέχους δημόσιου φορέα, κομματικού στελέχους, πολύ περισσότερο του βουλευτικού τίτλου. Το τελευταίο διάστημα η... μακροχρόνια δράση κάποιων εξ αυτών, ευρέως και κοινώς αποδεκτών προσώπων από κοινωνικό σύνολο, αποκαλύπτεται. 'Οχι πως δεν το ξέραμε ή δεν το βλέπαμε... Τα προσωπεία πέφτουν ή πιο σωστά, επιτέλους κάποιοι αρχίζουμε να ανοίγουμε τα «στραβά» μας, έστω αναγκαστικά λόγω την κρίσης, παραδεχόμενοι πως τελικά κάποιοι «γραφικοί» ή «ιδιαίτερου τρόπου προσωπικής έκφρασης» τύποι, όπως απερίσκεπτά-ελαφρά τη καρδία, τους χαρακτηρίζαμε, δεν ήταν (ή είναι) απλώς γραφικοί ή χαρισματικοί με κάποιον προσωπικό τρόπο σκέψης και έκφρασης, αλλά άνθρωποι ιδιαιτέρως προβληματικοί, κάποιοι με εμφανή ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά. Το πιο συχνό αρρωστημένο χαρακτηριστικό είναι αυτή η πώρωση τους, αυτή η εμμονή τους, σώνει και καλά, πάση θυσία, να πολιτευτούν. Παρουσιάζεται περισσότερο στους μακροχρόνια πολιτευόμενους ή όπως σωστά χαρακτηρίζονται, τους επαγγελματίες πολιτικούς (!!!). Αυτό δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά οφέλη (μόνο) αλλά κυρίως με την κατοχή θέσης εξουσίας και την εξάρτηση τους από αυτήν. Σε πολλές περιπτώσεις, συχνά χάριν της «εξουσίας», παραγκωνίζεται η επαγγελματική καριέρα πλούσια οικονομικών αποδοχών εν συγκρίσει με τις οικονομικές αποδοχές της εκάστοτε πολιτικής-δημόσιας θέσης.Ηθοποιοί, αθλητές, ακτιβιστές της αριστεράς..., πάσης φύσεως καλλιτέχνες, αυτοί (μόνο) φταίνε..., αυτοί (μόνο) είναι οι παράταιροι...Σκεφτείτε λοιπόν πόσο... κακό μας κάνουν όσοι συνδυάζουν αυτά τα τέσσερα. Δηλαδή υπήρξαν αθλητές που στη συνέχεια γίνανε ηθοποιοί (με έμφαση στον εξπρεσιονισμό...), εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και παρουσιάζουν ακτιβιστική σκέψη και δράση...!Μήπως τα μπερδεύουμε; Η ουσία των πραγμάτων δεν απαιτεί εκπαίδευση ή μόνο αυτή, αλλά κυρίως την ικανότητα ευρύτερης αντίληψης σε συνδυασμό με την όποια εκπαίδευση. Μα ακόμη, ακόμη και η κάθε εκπαίδευση προαπαιτεί την ικανότητα αντίληψης. Σε πολλές δε περιπτώσεις, η εκπαίδευση ενισχύει την (απαραιτήτως προϋπάρχουσα ) αντιληπτική ικανότητα.Υ.Γ.: Πιάστηκα από μία πρόταση και έγραψα το σχόλιο μου. Ολόκληρο το άρθρο έχει πολύ ενδιαφέρον! Ελπίζω να αντιλήφθηκα το νόημα του...! : )Υ.Γ.2: Στους εκάστοτε κυβερνόντες δεν λείπει η εκπαίδευση, η μόρφωση. Η ψυχή και η φαντασία τους λείπει. Παντελώς όμως!Υ.Γ.3: Εμείς που τους ψηφίζουμε; Δεν μας λείπει τίποτα... είμαστε υπερπλήρεις από τη μ@$%κία που μας δέρνει!...