Τι απέμεινε απο τον ιδεαλισμό της νιότης σου;

Τι απέμεινε απο τον ιδεαλισμό της νιότης σου; Facebook Twitter
5

 

Τι απέμεινε απο τον ιδεαλισμό της νιότης σου; Facebook Twitter
Ο Cameron σήμερα

Αυτή είναι μια φωτογραφία του  David Cameron που είδα στο #youngpoliticians. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά την διάρκεια του gap year, αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο, γύριζε τον κόσμο. Εδώ φοράει ένα sarong κάπου στην Ασία.

Είναι το ίδιο πρόσωπο που ανακοίνωσε τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων για τους μετανάστες της Βρετανίας και έθεσε με αυτή την κίνηση του σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία του ΟΗΕ τους φτωχούς μετανάστες της Βρετανίας στο περιθώριο. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού LBC για την τιμή του ψωμιού και έκανε πως δεν άκουσε. Μετά απάντησε ότι έχει μηχανή παρασκευής ψωμιού σπίτι του για αυτό δεν γνωρίζει την απάντηση. Είναι το ίδιο πρόσωπο που ζήτησε από τις εφημερίδες της Βρετανίας (σ.σ Δηλαδή την Guardian) να σταματήσουν να αναφέρονται στις αποκαλύψεις του Έντρουαρντ Σνόουντεν γιατί έτσι «βοηθούν τους εχθρούς της Βρετανίας επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν την παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ασφάλεια της χώρας».

Τι απέμεινε απο τον ιδεαλισμό της νιότης σου; Facebook Twitter
Ο Cameron κάπου στην Ασία φορώντας sarong

Φαντάζομαι ότι τότε ο Cameron, νέος, άφθαρτος, αν και από πλούσια οικογένεια, θα είχε το όραμα για ένα καλύτερο κόσμο. Πιθανόν τότε να γνώριζε την τιμή του ψωμιού στην Μεγάλη Βρετανία και να ήταν υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, υπέρ της ελεύθερης έκφρασης γενικά. Ίσως, αυτός ο νεαρός χίπης με την φούστα και τις σαγιονάρες να πίστευε σε ένα καλύτερο κόσμο. Μπορεί να μπήκε στην πολιτική και για αυτό το λόγο. Άραγε τι θα έλεγε σήμερα στον νεαρό εαυτό του; Καλά τα κατάφερε;

Συμβαίνει σε όλους μας. Αλλάζουμε καθώς μεγαλώνουμε. Καθώς απομακρυνόμαστε από την νιότη εγκαταλείπουμε οράματα, αξίες, ιδανικά. Άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο. Οι περισσότεροι ανακαλύπτουν ότι όσο περνάει ο καιρός δεν θα αλλάξουν τον κόσμο. Η παλιά γενιά δίνει την θέση της στην νέα, για να δώσει αυτή με την σειρά της στην νεότερη με νέες μεγάλες προσδοκίες τις οποίες θα διαψεύσει κ.ο.κ. Είμαστε και οι συμβιβασμοί μας. Κάποιοι είναι μόνο αυτό.

 

Όμως την προδοσία του ιδεαλισμού της νιότης δεν θα την δεις πουθενά αλλού σε τέτοιο έντονο βαθμό όσο στην πολιτική. Ο λόγος είναι απλός: Κάθε προδοσία τους επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Και η πλάκα είναι ότι δεν βάζουν γλώσσα μέσα οι πολιτικοί για το παρελθόν τους το οποίο ήταν γεμάτο αξίες, Ντίλαν, μακριά μαλλιά, εξέγερση και διαμαρτυρία. Και γεννιέται το ερώτημα: Τι απέμεινε από όλα αυτά, εκτός από τις φωτογραφίες; Νομίζω την απάντηση την ξέρετε…

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Όχι, ίσως δεν μπορείς να μείνεις πιστός, μπορείς όμως να προσπαθήσεις, και να μην τα ξεπουλήσεις όλα στον βωμό του προσωπικού σου κέρδους....(το δεύτερο το έχω δει, συμβαίνει σχεδόν συνέχεια.) σαφώς και όσο περνούν τα χρόνια αλλάζει η άποψη σου για κάποια πράγματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα χάσεις και τις αρχές σου...άνθρωποι έχουν πεθάνει για τις δικές τους αρχές, καλές ή κακές...