Την ασήκωτη σάκα των μαθητών φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ

Την ασήκωτη σάκα των μαθητών φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ Facebook Twitter
7

Ερώτηση για το βάρος της σχολικής τσάντας που αναγκάζονται να κουβαλούν κάθε μέρα οι μαθητές στη διαδρομή σπίτι-σχολείο-σπίτι επιβαρύνοντας την υγεία τους, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Λαμπρούλης επισημαίνουν ότι αυξάνεται συνεχώς το βάρος της σχολικής τσάντας ενώ η σωματική ικανότητα των παιδιών δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να αντέξει αυτά τα βάρη. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν,  σε αυτή την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για την αρμονική μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι βουλευτές επικαλούνται, μάλιστα, και πορίσματα επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τα οποία το συνιστώμενο βάρος για έναν μαθητή της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να είναι ανάλογο του 10% του σωματικού του βάρους. Το βάρος της τσάντας είναι μεγαλύτερο και σε συνδυασμό με τη  λανθασμένη τοποθέτησή της στον ώμο του μαθητή, επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη μέση, και παροδικές παραμορφώσεις, όπως κύφωση και λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως, επισημαίνουν επίσης.

Στο ΚΚΕ απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας ο οποίος επικαλέστηκε εγκύκλιο του 2010 με βάση την οποία δίνονται οδηγίες στα σχολεία για ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβαίνουν, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση της υγείας των μαθητών από το βάρος της σχολικής τσάντας.

Ο κ. Κεδίκογλου ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγωγής υγείας εντάσσονται και ενημερωτικές καμπάνιες σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με τη σχολική τσάντα.

Με άλλη εγκύκλιο του 2010, έχει προβλεφθεί οι σχολικοί σύμβουλοι κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία να δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες, προκειμένου να αποφεύγονται οι πολλές κατ’ οίκον εργασίες, ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εντύπων που μεταφέρει καθημερινά ο μαθητής από και προς το σχολείο.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
δεν είναι μόνο τα βιβλία, λίγοι είναι οι καθηγητές (ειδικά θυμάμαι αυτούς των αγγλικών στο δημοτικό) που ζητούν 2-3-4 τετράδια? και γράφονται οι 10 σελίδες αυτών σε όλο το έτος
Και στα δικά μου μαθητικά χρόνια το συζητούσαν αυτό. Άμεση η ανταπόκρισή τους λοιπόν στο πρόβλημα. Αντί για τα ογκώδη βιβλία τύπου Α5 τα μετέτρεψαν ως άλλοι ζογκλέρ σε μεγέθους Α4 για να μειώσουν το πρόβλημα. Μαγεία...
η ανθρωποτητα εχει αναπτυξει τουμπανη τεχνολογια και στην ελλαδα τα παιδια ακομα σηκωνουν στην πλατη 25 βιβλια και τετραδια για να πανε σχολειο. Αμ τι; Θα δοκιμασουμε το διαφορετικο; Οοοοχι ο παλιος ειναι καλος.
Υπάρχουν τσάντες με ροδάκια.Ακόμα καλύτερο το iPad.Τα σχολικά βιβλία θα μπορούσαν να ξαναγραφτούν πιο συμπαγή. Το βιβλίο ιστορίας της ομάδας της Ρεπούση ήταν το μισό από το προηγούμενο και από το επόμενο, και ευανάγωστο.