ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ: Να επέμβει στη Συρία η Δύση ή όχι;

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ: Να επέμβει στη Συρία η Δύση ή όχι; Facebook Twitter
Στο προάστιο Άιν Τάρμα, 1.300 Σύριοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση που φημολογείται πως έγινε με χημικά όπλα
68

 

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Δύση σκοπεύει να κάνει (σύντομη και σύντομα) στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά και τη φημολογούμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς. 

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις:

 

«Θέμα ωρών» η επίθεση στη Συρία - Σε πολεμικό πυρετό ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία - Αντιτίθεται η Ρωσία

Πιθανώς την Πέμπτη, η επέμβαση στη Συρία. Οι επιθέσεις θα διαρκέσουν 3 μέρες και θα είναι περιορισμένης κλίμακας

Ξανά στο σημείο των επιθέσεων  είναι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ (Για λόγους ασφαλείας διεκόπη χθες η αποστολή τους.)

Συρία: Καταγγελία από την αντιπολίτευση για χρήση βομβών φωσφόρου (Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες)

Ολάντ: Η Γαλλία είναι «σε ετοιμότητα για να τιμωρήσει αυτούς που έριξαν αέρια σε αθώους». «Εντός των επόμενων ημερών», πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε σενάριο». «Δεν εμπλεκόμαστε στον εμφύλιο, αλλά θα απαντήσουμε δυναμικά σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης»

Βρετανία: «Δεν αποβλέπουμε στο να ανατρέψουμε τον Ασαντ». Ωστόσο, σε ετοιμότητα είναι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, για πιθανή επέμβαση στη Συρία.

Η γνώμη σας;

(Μπορείτε να ψηφίσετε στη φόρμα, ή να συζητήσουμε το θέμα στα σχόλια)

68

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Το παρελθόν της ¨συμμαχίας των προθύμων¨ που ήταν σίγουροι για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ με προβληματίζει στο να αποφασίσω...Σίγουρα τα τυραννικά καθεστώτα θα πρέπει να εκλείψουν παγκοσμίως αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό των δυτικών, όπως έδειξαν και στην Αίγυπτο, όταν διαφωνούν με τα δημοκρατικά εκλεγμένα που τα διαδέχονται μια δικτατορία δεν βλάπτει...
Λένε μερικοί πονηροί:-είτε ο Άσαντ (χαζή και αψυχολόγητη ενέργεια με δεδομένο ότι τα χημικά ήταν η μόνη κόκκινη γραμμή)-είτε οι αντάρτες (προβοκάτσια αλλά πού βρήκαν τα χημικά;)-είτε κάποιος "τρίτος" για να προκαλέσει αμερικανική επέμβαση - γενίκευση του πολέμου - τριχοτόμηση της Συρίας.Εγώ αν ήμουν Ισραήλ θα επιδίωκα τη διάσπαση της Συρίας.[Μόνο οι Τούρκοι χάνουν μ'αυτό το σενάριο, λόγω Κούρδων].
[Μόνο οι Τούρκοι χάνουν μ'αυτό το σενάριο, λόγω Κούρδων]. Πηγή: www.lifo.grΛογικά αν έχαναν δεν θα ήταν διαθέσιμοι να πρωτοστατήσουν στην επέμβαση. Ίσως ένα κουρδικό κράτος εκτός Τουρκίας να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης.Δεν είναι η άποψη μου, απλά αντεπιχείρημα στην δική σου.Δεν θέλω να καταλήξω σε ένα πρόχειρο συμπέρασμα με βάση την λογική και χωρίς καμμία γνώση των γεωπολιτικών της περιοχής, δεν ξέρω αν εσύ γνωρίζεις περισσότερα αλλά έχω κουραστεί να ακούω πως το κακό Ισραήλ είναι πίσω από όλα...
Jijics 28.8.2013 | 17:08ΟΚ ούτε γω είμαι ειδικός αλλά υπάρχει ένα αυτόνομη κουρδική οντότητα στο Ιράκ. Αν ιδρυθεί αυτόνομη οντότητα δίπλα στη Βόρεια Συρία θα υπάρξουν επικίνδυνες καταστάσεις για τη νότια Τουρκία. Σενάρια...Το Ισραήλ έχει την τάση να κάνει ένα βήμα μπροστά (για την ειρήνη) και αμέσως μετά δέκα πίσω εκλέγοντας τύπους σαν το Νετανιάχου ή τον Σαρόν.Ξεκίνησαν πρόσφατα ειρηνευτκές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και το μόνο που βρήκαν να κάνουν (σαν κίνηση καλής θέλησης να πώ;) ήταν να χτίσουν να δώσουν νέες άδειες για εποικισμούς.
@ ein Steppenwolf "Το Ισραήλ το συμφέρει η σταθερότητα στην περιοχή, δηλαδή να μείνει η Συρία ως έχει".Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος. Ο Άσαντ αποτελεί μέρος (και μάλιστα κομβικό) του άξονα Χεζμπολάχ-Συρία-Ιράν. Αποδυνάμωση/ανατροπή του Άσαντ επιτρέπει την επέμβαση στους άλλους δύο, κάτι που το Ισραήλ επιθυμεί διακαώς.Ο μεν Άσαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών στον κόσμο, η δε Χεζμπολάχ έχει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει ενάντια στο Ισραήλ.Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και αφορά την πιο σύνθετη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη.
@Left Sfak 28.8.2013 | 19:49> Ο Άσαντ αποτελεί μέρος (και μάλιστα κομβικό) του άξονα Χεζμπολάχ-Συρία-Ιράν. Αποδυνάμωση/ανατροπή του Άσαντ επιτρέπει την επέμβαση στους άλλους δύο, κάτι που το Ισραήλ επιθυμεί διακαώς.Αν ανατραπεί ο Άσαντ, ποιος θα έρθει στην εξουσία; Δεν είναι σίγουρο ότι ο διάδοχος θα είναι φιλικότερος προς το Ισραήλ.> Ο μεν Άσαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών στον κόσμο,Θα ήθελε λοιπόν το Ισραήλ αυτό το οπλοστάσιο να πέσει σε λάθος χέρια;> η δε Χεζμπολάχ έχει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει ενάντια στο Ισραήλ.Μην υπερβάλλουμε! «Δεκάδες χιλιάδες» δεν έχουν ούτε οι ΗΠΑ.
@ ein Steppenwolf 28.8.2013 | 21:59Μιλάς με βεβαιότητες για μια από τις πιο περίπλοκες περιοχές του πλανήτη. Κράτα λίγο μικρότερο καλάθι ή πάτα google.com.Ιδού τι λένε οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για τα 60.000 βλήματα της Χεζμπολάχ:http://www.idfblog.com/hezbollah/2013/07/11/7-years-later-hezbollah-has-developed-capabilities-to-strike-anywhere-in-israel/Όσο για τον αδιαμφισβήτητο άξονα Χεζμπολάχ-Άσαντ-Ιράν, η ρήξη του μεσαίου κρίκου (Άσαντ) μπορεί να γίνει ποικιλοτρόπως, και όχι απαραίτητα με εξόντωση αλλά με αποδυνάμωση/απομόνωση. Σίγουρα αν έλθει στην εξουσία η συριακή αντιπολίτευση, αυτό θα γίνει βαθμιαία και με τρόπο που να αφήνει απέξω την Αλ Κάιντα-Νάσρα, ενώ όταν "με το καλό" υπάρξει νέο συριακό καθεστώς, μάλλον θα παίξουν κομβικό ρόλο στην εποπτεία του φίλιες δυναμεις των ΗΠΑ όπως οι Τουρκία.
Ακριβως, δεν μπορει κανεις να διαλεξει πλευρα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καλη πλευρα. Μοιαζει πολεμος συμμοριων. Σε καθε περιπτωση ειναι lose-lose η κατασταση για τον απλο πολιτη (του καθε ενα απο εμας, αυτο μας αφορα ολους) και win-win για τις βιομηχανιες οπλων και ενεργειας.
Το κακό είναι ότι σε λίγο θ' αρχίσουμε να νοσταλγούμε τις εποχές που η ΣΙΑ διόριζε φιλικές "κυβερνήσεις" σε "ασταθή" κράτη ή το διπολισμό Δύση/ΕΣΣΔ τότε που υπήρχαν τέλος πάντων και κάποιες κόκκινες γραμμές που κανένας δεν περνούσε.
Αν οντως εχει αποδειχτει οτι το καθεστος χρησιμοποιησε χημικα, τοτε ναι. Δεν μπορει η παγκοσμια κοινοτητα να μενει αμετοχη στις αγριοτητες. Επαναλαμβανω: Μονο αν εχει αποδειχτει χωρις πιθανοτητα λαθους οτι χρησιμοποιηθηκαν χημικα.
δηλαδή μόνο ο θάνατος απο χημικά θεωρείται αγριότητα (που κι αυτά τα εριξαν σωρηδον σε διαφορες πορείες)??τα φασιστικά πογκρόμ,η εξαθλίωση,η μαζική φτωχοποίηση,τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών,η αυξανόμενη καταστολή,ο ολοκληρωτισμός,ο αποκλείσμός απο βασικές ανάγκες όπως η παιδεία και η υγεία,αυτα δεν συνιστουν υποτίμηση της ανθρώπινης ζωης εκ μέρους μιας κυβέρνησης ??αλλά ξέχασα,εμείς εδώ αυτά τα αποκαλούμε απλά "επιστροφη στις αγορές","success story" και "νομιμότητα"
Δίκαιο έχεις. Η συνένωση νοσοκομείων και η σύλληψη των καλόπαιδων με τα Καλάσνικοφ και τις μολότοφ ισοδυναμεί με τον θάνατο 100δων αμάχων με χημικά όπλα μαζικής καταστροφής. Όσο για την κρίση είναι γεγονός πως την δημιούργησε η λέσχη η Ζέτεμπεργκ που συνεργάζεται με τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια του Σαμαρά για να ελέγξουν τον γενναίο Έλληνα (πηγή Χρυσή Αυγή online)
validbodies φιλε/η μου το επιχείρημά σου χάνεται στην υπερβολή που το διέπει.Δεν είναι ισα τα μεγέθη.Πήγαινε μια εκδρομή στη Συρία κι αν σου φανεί ίδιο με το να ζεις στην Ελλάδα έλα και βάλε μου χαλκά στη μύτη.
αταξινομητε ξεπερνω το ακύρο χιουμορ σου και απαντω:αυτο που καταδεικνύω είναι ότι κάθε κοινωνία έχει τα δικά της προβλήματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.η ελληνική έχει αυτά που προανέφερα (κατ'εμε), η συριακή άλλα.ο συριακός λαός δεν είναι ηλίθιος,και ούτε χρείαζεται κι άλλους ξένοφερτους δυνάστες πάνω από το κεφάλι του εκτός από αυτόυς που ήδη έχει.είναι δικαίωμα του να οργανώθει με τους δικούς του όρους και νόμιζω ότι ούτε εσύ είσαι τόσο αφελής ώστε να νομίζεις ότι η αυτό που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή είναι βοήθεια στο συριακό λαό.έλεος δηλαδή,δεν χρείαζεται να πάμε και πολύ μακριά,χρονικά, για παραδείγματα.
"..ο συριακός λαός δεν είναι ηλίθιος..."Ας υποθέσουμε πως ο λόγος για τον οποίον αλληλοσκοτώνονται δεν έχει καμία σχέση με την ανθρώπινη ηλιθιότητα. Το να ταυτίζουμε τις ενέργειες ενός παρανοϊκού (ψεκάστε και τελειώσατε) με την βούληση ολόκληρου του λαού είναι τουλάχιστον αισχρό. Και συγνώμη αν καταλάμβανε ο Μιχαλολιάκος κάποτε την εξουσία και αποφάσιζε να ψεκάσει τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς της προτίμησης του κανένα πρόβλημα δεν θα είχα με υποτιθέμενη επέμβαση των δυτικών στην χώρα μου οποιαδήποτε και αν ήταν τα βαθύτερα αίτια της δράσης τους αυτής! Αν εσείς θεωρείτε τον Χ ψεκαστή Μιχαλολιάκο καλύτερο δυνάστη από τους δυτικούς μην τυχόν και μεταναστεύσετε σε ξένη χώρα στην περίπτωση ενός τέτοιου γεγονότος!
Όχι να μην επέμβει κανείς. Αφήστε τον Άσαντ επιτέλους να ολοκληρώσει το ανθρωπιστικό του έργο και τους φανατικούς ισλαμιστές αντιπάλους του να κόβουν κεφάλια. Αρκετά δημοκρατικά καθεστώτα πρώην συμμάχων μας ανέτρεψε η Δύση (Καντάφι, Μιλόσεβιτς, Σαντάμ κλπ). Τι κακό κι αυτό με τις επεμβάσεις, απ' την εποχή του Χίτλερ τα ίδια και τα ίδια... ΥΓΦυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι η Δύση το κάνει από αλτρουισμό, αλλά έστω κι έτσι, το προτιμώ απ' το να ψεκάζει ο Άσαντ παιδάκια λες και είναι κατσαρίδες...
Περιμενεις να σε ακουσει κανεις στη χωρα που ειχε το Μιλοσεβιτς για αδελφο της? Ελα τωρα!.....Εξω οι Αμερικανοι ιμπεριαλιστες και λοιπες τριχες απο τα 60's...
"Ψεκάζει παιδάκια λες και είναι κατσαρίδες", πιο παραστατικά δε θα μπορούσε να το περιγράψει κάποιος!!Η λέξη "τραγικό" είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει αυτή την ενέργεια...
Ας αφησουμε τους Αμερικανους να ψεκαζουν τα παιδακια τοτε, οπως εκαναν στη Φαλουτζα (λινκ http://www.globalresearch.ca/america-s-fallujah-legacy-white-phosphorous-depleted-uranium-the-fate-of-iraq-s-children/30372 ). Γιατι οπως και να το κανουμε, αλλη χαρη εχουν τα χημικα, αμα τα ριχνουμε οι δυτικοι.
Που ακριβώς βρίσκεται ο ιπποτισμός σου Δον Κιχώτη? Στα φουστάνια της Μισέλ Ομπάμα ή της Μέρκελ? Και ποιος είναι αυτός ακριβώς που έχει επιτρέψει στην Δύση να το παίζει χωροφύλακας και να εξαπολύει τα δικά της original -έστω και ληγμένα- χημικά? Δεν υπάρχει συμφωνία του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα ούτε σχετική απόφαση. Τι γνώμη έχεις για το διεθνές δίκαιο? Ξέρω, ο Καντάφι, ναι κι ο Μιλόσεβιτς. Την έχαψες την παραμύθα. Ακόμα κι αν ήταν στο μικρό τους δαχτυλάκι δικτάτορες είχαν λιγότερο μίσος από το δικό σου για την ανθρωπότητα...σώπα όπου να' ναι θα φτάσουν κι εδώ τα μαντάτα και τότε να σε δω ανεξάρτητε και ελεύθερε σκλάβε τι θα πεις
"Ακόμα κι αν ήταν στο μικρό τους δαχτυλάκι δικτάτορες είχαν λιγότερο μίσος από το δικό σου για την ανθρωπότητα". Ομολογώ ότι θεωρούσα πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος το μίσος μου για την ανθρωπότητα από ένα μόνο ποστ. Με εκπλήσσεις...
Το θέμα είναι ότι η κατάσταση εκεί πέρα έχει παρεκτραπεί εντελώς και είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι κάτι πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι τι... Οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι κλπ δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ανατρέψουν τον Άσαντ... Τότε τι θα κάνουν; ΘΑ ρίξουν μερικούς Τόμαχωκ έτσι για το γαμώτο και θα φύγουν; Και μετά; Δεν θα υπάρξουν αντίποινα; Δεν θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης όλης της περιοχής; Ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι να ψηφίσω στο συγκεκριμένο γκάλοπ. Το "όχι" φαίνεται να είναι η προφανής επιλογή, αλλά εδώ που φθάσαμε, δηλαδή οι στόλοι να είναι παρατεταγμένοι και τα πληρώματα των πλοίων με το δάχτυλο στο κουμπί εκτόξευσης, αν δεν γίνει κάτι, ο Άσαντ πιθανότατα να θεωρήσει τον εαυτό του αήττητο και να μην έχει πια κανέναν φόβο για τη Δύση, οπότε βουρ στα χημικά και στον λευκό φώσφορο... Μπάχαλο
οποιος ανακατευεται με τα πιτουρα τον τρωνε οι κοτες λενε στο χωριο μου.... οχι φυσικα οτι πιστευουμε τα αλτρουιστικα αισθηματα των ΗΠΑ και οτι τους επιασε ο πονος για την καημενη τη συρια...
Τα τελευταία 15 χρόνια, όποτε οι ΗΠΑ κ η ΕΕ θέλουν να βάλουν χέρι σε πετρέλαιο, δρόμους μεταφοράς και μερίδιο αγορών, φοράνε το ανθρωπιστικό τους 'πέπλο' , μπουκάρουνε, πνιγουνε στο αίμα μια χώρα και μετά την κάνουνε με ελαφρά πηδηματάκια, αφού έχουν εγκαταστήσει μια ελεγχόμενη κατάσταση εκεί.Θυμόμαστε όλοι τις μπούργκες στο Αφγανιστάν και πως θα απελευθέρωναν τις γυναίκες απο αυτές, πως θα έσωζαν τον λαό του Ιράκ απο τη φτώχεια που τους ειχε καταδικάσει ο Σανταμ κλπ.Στη Συρία, είναι σαφές απο την αρχή ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, που ένα μέρει είναι και μισθοφορικές, είχαν τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Επίσης, υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν τη χρήση χημικών και απο τη δική τους την πλευρά. Το ότι χρησιμοποιούν προσχήματα για να επέμβουν είναι τόσο παλιό νέο όσο και η έννοια του πολέμου.Ενα άλλο ερώτημα όμως είναι: η Ελλάδα γιατι να πρεπει να διαθέτει τη βάση της Σούδας για όλες αυτές τις επεμβάσεις; Γιατι να διαθέτει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας; Εμπλέκει ή δεν εμπλέκει αυτό τη χώρα σε μια ήδη σύνθετη και επικίνδυνη κατάσταση;Η κυβέρνηση,αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις κρύβονται πίσω απο τις 'υποχρεώσεις της χώρας στο ΝΑΤΟ', διευκολύνουν την κλιμάκωση του πολέμου και ταυτόχρονα στέλνουν ευχές για 'ειρήνη στην περιοχή'. Σκέτη υποκρισία, όταν έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα...