Six Degrees of Black Sabbath: Ένα απίθανο site αποκαλύπτει την σύνδεση ανάμεσα σε δύο οποιουσδήποτε μουσικούς.

Six Degrees of Black Sabbath: Ένα απίθανο site αποκαλύπτει την σύνδεση ανάμεσα σε δύο οποιουσδήποτε μουσικούς. Facebook Twitter
5
Six Degrees of Black Sabbath: Ένα απίθανο site αποκαλύπτει την σύνδεση ανάμεσα σε δύο οποιουσδήποτε μουσικούς. Facebook Twitter
Iggy, Bowie and Lou Reed - Οκ δεν χρειαζόμασταν το 6 Degrees of Black Sabbath για να ξέρουμε ότι ήταν κάποτε μια χαρούμενη παρέα..

"Αυτοί με ποιούς κάνουν παρέα;"

Συχνά, όταν μιλάω με κάποιον για μουσική και μου αναφέρει μία μπάντα που δεν γνωρίζω καθόλου μα καθόλου, αρέσκομαι να χρησιμοποιώ την παραπάνω ερώτηση, ώστε να καταλαβαίνω τσάκα τσάκα τι μέρος του λόγου είναι το τάδε ή το δείνα συγκρότημα, άμεσα και - τουλάχιστον κατ' εμέ- κατατοπιστικά.

Mε τα χρόνια παρατήρησα ότι ένα απλό "είναι γάλλοι και παίζουν garage" ή "παίζουν σαν τους τάδε ή τους δείνα", "παίζουν ελληνικό punk", "μοιάζουν με τους Jesus and Mary Chain" ή ένα ξερό "είναι ένα hip hop συγκρότημα" δεν μου έδινε να καταλάβω ακριβώς την ιστορία, ή μάλλον δεν κάλυπτε επαρκώς την περιέργεια μου!

Ίσως επειδή μπορεί να ενδιαφέρομαι λίγο περισσότερο για το, ας πούμε, "κουτσομπολιό" πίσω από κάθε μπάντα -πέρα από την μουσική τους και μόνο.

Ίσως επειδή μεγάλωσα χωρίς το μαρτυριάρικο internet και συνήθιζα να ψάχνω εξονυχιστικά τις αναφορές και τις ευχαριστίες στο πίσω μέρος των δίσκων και των cd ενός συγκροτήματος, για να ανακαλύψω με ποιούς άλλους καλλιτέχνες μπορεί να συνδέονται.

Ίσως επειδή πάντα με εξίταραν οι επεξηγήσεις τύπου "γενεαλογικό δέντρο".

Ή τέλος, ίσως επειδή στην, τοπική τουλάχιστον, diy μουσική σκηνή ΟΛΟΙ έχουν κάποια στιγμή παίξει/ μαλώσει/ ηχογραφήσει/ κάνει περιοδεία/ κοιμηθεί/ με όλους.

Six Degrees of Black Sabbath: Ένα απίθανο site αποκαλύπτει την σύνδεση ανάμεσα σε δύο οποιουσδήποτε μουσικούς. Facebook Twitter

Ε, λοιπόν, φανταστείτε τον ενθουσιασμό μου όταν ανακάλυψα τις προάλλες το - καθόλου καινούριο, αλλά απίθανο site Six Degrees of Black Sabbath που κάνει ακριβώς αυτή την δουλειά.

Ψάχνει εξονυχιστικά μέσα σε ένα τεράστιο database πληροφοριών, και αργά ή γρήγορα σου ξεδιπλώνει βήμα προς βήμα το πώς μπορεί να συνδέονται οι Wu Tang Clan με την Miley Cyrus, οι Beastie Boys με τον Elvis,

οι Butthole Surfers με τον Reverend Horton Heat, οι Cramps με την Lady Gaga, o Jay Z με τους Death, και ο Morrissey με τον Burzum (!)

Οι Iron Maiden με τον Andrew Lloyd Webber, η Madonna με τους Rage Against The Machine, οι Beatles με τον Manu Chao, ο Michael Jackson με τους Sex Pistols, οι Joy Division με την φολκ Dolly Parton, κ.ο.κ

Six Degrees of Black Sabbath: Ένα απίθανο site αποκαλύπτει την σύνδεση ανάμεσα σε δύο οποιουσδήποτε μουσικούς. Facebook Twitter

To 6 Degrees of Black Sabbath ψάχνει ανάμεσα σε περισσότερες από 130.000 καταχωρήσεις μουσικών, και καταφέρνει σχεδόν πάντα να τους συνδέσει όλους μεταξύ τους ακόμα κι αν η σύνδεση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι κάποτε κάποιος έγραψε στο ίδιο στούντιο με κάποιον άλλον, ή έχουν παίξει και οι δύο στο ίδιο φεστιβάλ, ή κάποτε η αδερφή του ενός παντρεύτηκε για έναν μήνα τοντρίτο ξάδερφο ενός άλλου..

Και σε ποιόν δεν αρέσουν αυτές οι απίθανες συνδέσεις, που δεν θα τις έβαζες ποτέ με το μυαλό σου;

Όχι πάντως σε μένα.

Six Degrees of Black Sabbath: Ένα απίθανο site αποκαλύπτει την σύνδεση ανάμεσα σε δύο οποιουσδήποτε μουσικούς. Facebook Twitter

Να σημειώσω, βέβαια, ότι απ' όσο έψαξα δεν μπόρεσα να βρω καμία σύνδεση που αφορούσε σε έλληνες μουσικούς ή σε ελληνικές μπάντες, εκτός ίσως από τους Last Drive που μέσα σε 15 βήματα βρέθηκαν να συνδέονται με τον Link Wray...

6 Degrees of Black Sabbath, λοιπόν, και σκοτώστε την ώρα σας απολαυστικά!

:)

Six Degrees of Black Sabbath: Ένα απίθανο site αποκαλύπτει την σύνδεση ανάμεσα σε δύο οποιουσδήποτε μουσικούς. Facebook Twitter
Αρχείο
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Χμμμμ. Σαν ιδέα είναι πολύ καλή. Επιτρέψτε μου όμως να έχω τις ενστάσεις μου για την υλοποίηση. Καταρχήν το κοιτάω τώρα 10 λεπτά και έχω ήδη βρει 2 λάθη. Κατά δεύτερον, δεν μπορείς να το πεις "σύνδεση" αν ο ένας έχει διασκευάσει τραγούδι του άλλου. Με αυτή την λογική, μπορώ και εγώ να διασκευάσω Nirvana και να το κυκλοφορήσω σε cd και να με βγάλει συνδεδεμένο με τον Kurt Cobain in 2 steps!Πολύ καλή αρχή, αλλά θέλει λίγο συγύρισμα... (ΥΓ και επίσης δεν βγάζει την κουμπαριά Chris Cornell - Άννα Βίσση LOL)