Σκέψεις για τα πρώτα λεπτά της ΕΔΤ

Σκέψεις για τα πρώτα λεπτά της ΕΔΤ Facebook Twitter
25

 

Είμαι γενικά αισιόδοξος άνθρωπος. 

Και κατά βάθος εύχομαι η ΕΔΤ να είναι καλύτερη από την ΕΡΤ: χωρίς ρουσφέτια και αργόμισθούς, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. 

Αλλά, ας σοβαρευτούμε. Ζούμε στην Ελλάδα, κι έχουμε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τρέφω και τίποτα φοβερές αυταπάτες. 

Το σήμα της ΕΔΤ θυμίζει ΟΝΤΩΣ το Ρετιρέ 

Και το πρόγραμμά του νέου καναλιού, λοιπόν, ξεκίνησε με την ταινία Κυρία Δήμαρχος με τη Γεωργία Βασιλειάδου. 

Σκέψεις για τα πρώτα λεπτά της ΕΔΤ Facebook Twitter
Σκέψεις για τα πρώτα λεπτά της ΕΔΤ Facebook Twitter

Δεν ξέρω πόση αυτοκριτική διάθεση έχουν οι ιθύνοντες της ΕΔΤ ή πόσο αυτοσαρκασμό διαθέτουν για να ανοίξουν με μια ταινία που σατιρίζει την πολιτική και τους πολιτικάντηδες, όμως είναι αλήθεια πως τώρα που παίζει η παμπάλαια ασπρόμαυρη ταινία αναρωτιέμαι αν η νέα ΕΡΤ θα είναι ασπρόμαυρη ή έγχρωμη. 

Σκέψεις για τα πρώτα λεπτά της ΕΔΤ Facebook Twitter

Πάντως περνάνε με κρόουλ από κάτω ειδήσεις, μεταξύ των οποίων και η εξής: "Ξεκίνησε η ΕΔΤ. Για πειρατικό μόρφωμα έκαναν λόγο οι υπάλληλοι της ΕΡΤ". Με άλλα λόγια ένα κανάλι που δημοσίευσε τις κατηγορίες που ακούστηκαν εναντίον του. Πιθανότατα για ξεκάρφωμα - ποιος ξέρει. 

Σκέψεις για τα πρώτα λεπτά της ΕΔΤ Facebook Twitter

Μετά πάντως θα έχει ντοκιμαντέρ για τον Εμπειρίκο - και ελπίζω προς αυτήν την κατεύθυνση να κινηθεί. Του πολιτισμού και των τεχνών και όχι της Ανθής Σαλαγκούδη και του Αιμίλιου Λιάτσου. 

Περίμενα κάποια εντυπωσιακή αρχή, όταν όμως το σήμα της ΕΔΤ, ακριβώς στις 9 το βράδυ χάθηκε ώστε να αρχίσει το πρόγραμμα, δεν εμφανίστηκε ούτε τηλεπαρουσιάστρια ούτε κάποιο σποτ που να αναγγέλει την αρχή της Νέας Εποχής. 

Αντίθετα, έπεσε κατευθείαν το η "τάδε προπολεμική κινηματογραφική εταιρία" παρουσιάζει την παμπάλαια ταινία με την Γεωργία Βασιλιάδου. 

Λιτά και απότομα. 

Το σήμα της ΕΔΤ (γλωσσοδέτης το όνομα, αλλά καλύτερο απ' το ΝΕΡΙΤ) στην αρχή φαινόταν κανονικά, μετά φαινόταν περίεργα -δύο ΕΔΤ το ένα πάνω στο άλλο- και τέλος, φάνηκε ως ΔΤ (χωρίς δηλαδή το έψιλον, σα να λέει Δελτίο Τύπου). 

Έτσι και συνεχίζει - άγνωστο γιατί- ακόμα και τώρα, 20 λεπτά αφότου ξεκίνησε η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. 

Μετά από 50 χρόνια, όταν η κυβέρνηση του 2070 θα κλείνει την ΕΔΤ "λόγω κόστους", όσοι ζήσαμε απόψε την έναρξη του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα μπορούμε να θυμόμαστε και να γράφουμε νοσταλγικά κείμενα για το πώς είχε ξεκινήσει κάποτε η ΕΔΤ.

Κρίμα μόνο που ξεκίνησε τόσο άτονα (και σύμφωνα με αρκετούς *πειρατικά*) και δεν θα έχουμε να αφηγηθούμε κάτι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον...

ΥΓ. Όλα μπερδεύονται γλυκά πάντως. Στους τίτλους αρχής της παμπάλαιας, ασπρόμαυρης ταινίας είδα ότι παίζει και η Κούλα Αγαγιώτου, που έπαιξε την γιαγιά κυρία Σοφία στο Ρετιρέ...

25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Και για ν αμην παρεξηγηθώ δεν εννοώ ότι αν προσλάβει άλλα πεντακόσια "δικά μας παιδιά" η ΕΡΤ θα γίνει BBC. ¨Εβαλα τα νούμερα με τους εργαζόμενους στο BBC ανα κάτοικο για να δούμε την τάξη μεγέθους. Είναι προφανές ότι πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και μετά προσδιορίζεις ποιους (ανθρώπινους ή άλλους) πόρους χρειάζεσαι. Και βέβαια όταν έχεις πόρους στη διάθεσή σου (στην ΕΡΤ) η λογική λέει ότι κοιτάς πως θα χρησιμοποιήσεις αποδοτικότερα τους πόρους που έχεις ώστε να βελτιώσεις αυτό που ήδη έχεις, αξιοποιόντας την υπα΄ρχουσα υποδομή αφού έτσι δεν έχεις τα αρχικά κόστη. Και αν θυμίσω ότι οι πόροι που βρίσκονται πιο δύσκολα είναι οι ανθρεώπινοι πόροι αφού σε ένα μηχάνημα απλά πατάς το κουμπί, με τους ανθρώπους χρειάζεται γνώση και εμπειρία αλλά και να μπορέι αν λειτουργεί στο περιβάλλον της εργασίας (το έχουμε δει στελέχη επιτυχημένα σε μια επιχέιρηση να αποτυχαίνουν σε άλλη και το αντίθετο). Οπότε η συντραγή του κλεισιματος της ΕΡΤ μου φάινεται συνταγή αποτυχίας.Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είναι στα π΄ροτυπα του BBC; Να θυμίσω οτι το BBC κάλυπτε τον πόλεμο των Φόκλαντ απόλυτα αντικειμενικά σε σημέιου που σχολίαζε τα ανακοινωθέντα με το στυλ "σύμφωνα με τους Βρετανούς..." και αναφερόταν στις αντιμαχόμενες πλευρές με τους όρους οι Βρετανικές δυνάμεις και οι Αργεντινές δυνάμεις και όχι τα παλικάρια μας και οι εχθροί όπως θα περίμενε η κυβέρνηση της Θάτσερ. ΚΑι όταν γκρίνιαξαν από την Κυβέρνηση απάντησαν ότι δεν έιναι η δουλειά τους να φτιάχνουν το ηθιλκό αλλά να ενημερώνουν τον λαό αντικειμενικά .Δέιτε εδώ http://www.bbc.co.uk/historyofthebbc/resources/bbcandgov/falklands.shtml Άραγε αυτοί που στα αρνητικά της ΕΡΤ είπαν όιτ δεν προέβαλε αρκετά το έργο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού θα φτιάξουν ένα BBC; Το πρώτο δέιγμα πάντως έιναι η τηλεόραση κάποιας μπανανίας όχι BBC.
Αλήθεια που στηρίζετε κύριε Δημοκίδη την ελπίδα ότι ο νέος φορέας θα είναι καλύτερος από την ΕΡΤ; ΘΑ πείτε ότι απλά ελπίζετε. Ίσως με τον τρόπο που κι εγώ ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα χτυπήσει την πόρτα μου η Μόνικα Μπελούτσι και μόλις ανοίξω θα πέσει στην αγκαλιά μου και να μου εκφράσει τον έρωτά της :) .¨Ειχαμε κα΄τι που δούλευε, να δεχτώ ότι δεν δούλευε σωστά, αλλά είχε αποτέλεσμα. Μπροέι αν είχαμε την εκπομπή της Σαλαγκούδη και "ειδηση" την γιορτή μιας εφημερίδας (προφανω΄ς μετά παρέμβαση). Αλλά είχαμε και σπουδάιες εκπομπές λόγου, ευρωπαϊκό κινηματρογράφο και διεθνέις συμπαραγωγές για σημαντικά κοινωνικά θέματα (πχ το why povetry?). Επίσης είχαμε ποιοτικό παιδικό πρόγραμμα (στο παλιό σου άρθρο ήσουν λίγο άδικος) όπως ο Μικρός Πρίγκηπας, ο μικρός Νικόλας, καιποια σειρά κινουμένων σχεδίων αν θυμάμαι καλά το νηπιαγωγέιο της Ματίλντας κ.λπ. Μπορούσαμε αν δούμε σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition) το Chambions league αλλά και τα BBC Proms (γκουγκλίστε τα αν θέλετε). Τώρα τι έχουμε;;;;Γιατί δεν προσπάθησε κάποιος να βελτιώσει αυτό που είχαμε;Η προχειρότητα αυτή μας προιδεάζει τι θα είναι ο νέος φορέας. Για τον νέο φορέα το μόνο που ξέρουμε ότι θα έχει 1.000 άτομα προσωπικό και θα έιναι στα π΄ροτυπα του BBC. Μόνο που το BBC έχει πάνω από 20.000 άτομα προσωπικό (μετά από τις περικοπές πριν από μερικά χρόνια, που ανάμεσα στα άλλα ήταν και το κλέισιμο της ελληνικής υπηρεσίας του BBC). Δηλαδή το BBC έχει έναν εργαζόμενο για κάθε 3.150 Βρετανούς, αντίστοιχα η ελληνική δημόσια τηλεόρταση θα έπρεπε να είχε περίπου 3.170 άτομα!Και βέβαια στο BBC ο Αιμίλιος Λιάτσος δεν θα παιρνούσε ούτε απέξω και θα θεωρούσαν τρελό όποιον απαιτούσε να κοπεί η πρωινή εκπομπή επειδή θίχτηκε υπουργός. Για να καταλλάβετε οι δημοσιογράφοι του BBC κατέβηκαν σε απεργεία το 1986 όταν κόπηκε μια εκπομπή που αποκάλυπτε στοιχεία για κατασκοπευτικούς δορυφόρους (γκουγκλίστε Zircon affair)[ΑΠΑΝΤ. ΑΡΗ: Έγραψα πως έχω την ελπίδα, γιατί είμαι αισιόδοξος. Επειδή είμαι ρεαλιστής όμως, έγραψα στη συνέχεια: "Αλλά, ας σοβαρευτούμε. Ζούμε στην Ελλάδα, κι έχουμε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τρέφω και τίποτα φοβερές αυταπάτες. (Κλπ κλπ). Για κάποια από τα άλλα που λέτε συμφωνώ.]
Ευχαριστώ για την απάντηση! Διάβασα το κείμενο (για αυτό έβαλα και την δική μου μάταιη ελπίδα). Απλά ήθελα να δείξω πόσο ισχυρά είναι τα δεδομένα, που κάνει τόσο απαισιόδοξο το ρεαλισμό.
Τα καραγκιοζιλίκια συνεχίζονται. Η ανομία επίσης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας κοιμάται. Γιατί δεν βγαίνουν οι λαλίστατοι ανώτεροι δικαστικοί να κάνουν διευκρίνηση της απόφασής τους; Όταν έλεγαν ότι έπρεπε να φύγει άμεσα το μαύρο και να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση αυτό εννούσαν που είδαμε; Ο Π.Καψής ξευτιλίζεται προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Του πέταξε το μπαλάκι ο Σαμαράς και τον αφήνει να εκτίθεται.Αυτή η ερασιτεχνική προβολή είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση, έστω και σε μεταβατικό στάδιο;
ο λόγος που όλα μπερδεύονται γλυκά είναι μάλλον γιατί η Κούλα Αγαγιώτου (συγκλονιστική στην "Ευδοκία" του Αλέξη Δαμιανού), έπαιζε στον "Μεθοριακό Σταθμό" της ΥΕΝΕΔ...
Μια άλλη απορία είναι που βρήκε τις διαφημίσεις που έπαιξε... Δηλαδή κιόλας η ορνιθολογικη έκανε αίτηση στην ΕΔΤ ή ΔΤ για να διαφημιστεί;;;
σωστή παρατήρηση .. πολύ αμφιβάλλω φυσικά .. μάλλον θα ξέθαψαν κανα σποτ κ θα έπαιξαν >>με το σκεπτικό ότι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τηλεοπτικό χρόνο (από το ΕΣΡ) για σποτ με κοινωνικά μηνυματα<< meaning_ να γενίζουν κενό τηλεοπτικό χρονο.long story short, η ορνιθολογική παιζεί να μην έχει ιδέα ότι έπαιξαν σποτ της! : )
Μιλάμε τώρα για ΔΗΜΟΣΙΑ τηλεόραση που δεν ξέρουμε πως έχει συσταθεί, που δεν ξέρουμε που εδρεύει, ξέρουμε μόνο ότι εκπέμπει από ιδιωτικά studios συμφερόντων μεγαλοκαναλαρχών, μετά από πραξικοπηματικό κόψιμο της ORIGINAL Δημόσιας τηλεόρασης. Και καθόμαστε και συζητάμε για το πρόγραμμα; Δεν υπάρχει πια διάθεση καταδίκης της ανομίας; Γιατί μιλάμε για φουλ ανομία και χάος. Αλλά οκ. Θέλετε πρόγραμμα; Ας μιλήσουμε για το πρόγραμμα. Χωρίς την άδεια του σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη μεταδίδεται από την “Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση” η ταινία “Η κυρία δήμαρχος” με τη Γεωγία Βασιλειάδου και το Βασίλη Αυλωνίτη. Ο σκηνοθέτης επισημαίνει πως ουδείς από το υπουργείο οικονομικών ή από το υφυπουργείο Δημόσιας Τηλεόρασης, τον κάλεσε για να του ζητήσει την άδεια. Δηλαδή έτσι θα λειτουργεί το πράγμα; Αν ναι είναι άδικο για την ΕΔΤ να συγκριθεί με την ΕΡΤ. Χάνει κατευθείαν. Από επίπεδο αισθητικής μέχρι ουσίας. Απ'τα βάθη της καρδιάς μου ελπίζω κανένας συμπολίτης μας να μην μοιράζεται αυτή την αισιοδοξία σου βρε Άρη, διότι η αισιοδοξία αυτή είναι παράλληλα συμβιβασμός. Αξίζει κάτι καλύτερο ο έλληνας πολίτης. Ας μπεί ένα φρένο σε αυτόν τον παραλογισμό της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις και να εξετάσω αυτό και το άλλο. Τι άλλο να εξετάσουμε; Καταστράφηκε η χώρα. Τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα. Πάμε για άλλο. Κάθε άνθρωπος που έχει ακόμα αξιοπρέπεια πάνω από όλα δεν μπορεί να δέχεται να ζεί σε αυτό το τρελοκομείο. Ή αλλαγή ή πάμε να φύγουμε. Αλλά όποιος το δέχεται αυτό, τι να πω. Με θλίβει. Το τρελό θηρειοτροφίο είναι λιγότερο γελοίο από την ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Και τουλάχιστον με τον Chevy Chase γελάς και λίγο. Με τον Σαμαρά πάλι... άστο! Χάνει το χιούμορ του και ο Louis CK. Σε αφήνει μα**κα ρε παιδί μου...
Εγω να ρωτησω τωρα; Η ΕΔΤ ή ΕΔ ή οπως αλλιως υποτιθεται οτι ονομαζεται ο φορεας που εκπεμπει (υπενθυμιζω: σε συμμορφωση στην αποφαση του ΣτΕ!) απο σημερα απο ποιο καθεστως διεπεται; Με ποιο νομο ή εστω υπουργικη αποφαση ιδρυθηκε και κυριως ποιοι εχουν τη διοικηση και την ευθυνη για το περιεχομενο των εκπομπων ωστε να μιλαμε για δημοσια τηλεοραση, οπως απαιτει και το ΣτΕ; Ή απλα εκπεμπουν ατυπα καποιοι με εντολη του υπουργειου οικονομικων σε μια κενη συχνοτητα μονο και μονο για να μπορει κανεις να υποστηριζει οτι "εφυγε το μαυρο απο τις οθονες";
Επισης να προσθεσω οτι η εκπομπη γινεται απο εγκαταστασεις ιδιωτων (μετοχων ιδιωτικων σταθμων),αναμεταδιδεται παρανομα απο την Digea (εταιρια με μετοχους τους ιδιοκτητες των μεγαλων τηλεοπτικων σταθμων),το κοστος λειτουργιας του ενδιαμεσου φορεα δεν γνωριζει κανεις πιο ειναι (η Διαυγεια θα επρεπε να δημοσιευσει τις συμβασεις εργου),η ενημερωση ειναι παντελως απουσα απο το προγραμμα (με εξερεση το γελειο crowl).Αυτο το εκτρωμα τολμανε και το ονομαζουν δημοσια τηλεοραση?Που ακριβως ειναι ο δημοσιος χαρακτηρας του μεσου?Για να μιλησουμε και για την αισθητικη της ΕΔΤ:και να μην θελει καποιος να παραδεχτει το γεγονος οτι νομικα το ολο εγχειρημα μπαζει απο παντου,το οπτικο μερος παραπεμπει σε πειρατικο σταθμο της δεκαετιας του 90.Ηχος κακιστος,μηδενικη παρουσια παρουσιαστη live on camera,προγραμμα αχταρμας.Λιγο ακομα και θα ψηθω να μεινω μεχρι αργα για να δω το πορνο που θα ειναι η λογικη ακολουθια για μετα τα μεσανυχτα.Αφου τα δινουν που τα δινουν σε ιδιωτες,ας πανε στον Λεωνιδα που ειχε το ΙΤΑ 8,να εχουν το real thing και οχι το κακεκτυπο του πειρατη.
αρη πιθανοτατα αλλαξαν το ονομα μετα το κραξιμο που εφαγαν απο το πρωι και για το ονομα που δεν διαβαζεται!αυτοι οι τυποι κυβερνουν την χωρα και εχουν το μελλον μαs στα χερια τουs!
Το σημα του Γκορμπατσοφ και καλα συμβολιζει την Γκλασνοστ στην δημοσια τηλεοραση; Απαλλαγη απο την κυριαρχη αριστερα που φανταζονται ο Μουρουτης και ο Σαμαρας; Ας τους θυμισει καπως ποσο πετυχημενο ηταν το μοντελο τους.[ΣΧ. ΑΡΗ: Για να μην είμαστε άδικοι το έβγαλα, ήταν τελικά ψεύτικο φώτοσοπ...]