Συμπαράσταση και ανησυχία για τον Κώστα Σακκά

Συμπαράσταση και ανησυχία για τον Κώστα Σακκά Facebook Twitter
7

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του προφυλακισμένου Κώστα Σακκά, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας για πάνω από ένα μήνα. Ο Σακκάς βρίσκεται προφυλακισμένος από τον Δεκέμβριο του 2010.

Κατηγορήθηκε αρχικά για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και οι «Πυρήνες» αρνήθηκαν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η προφυλάκισή του θα διαρκέσει τουλάχιστον 36 μήνες, κάτι που όμως αντιβαίνει στο άρθρο 4 παρ. 6 του Συντάγματος.

Ο Σακκάς βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου. Νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και η έκθεση της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθεί είναι άκρως ανησυχητική.

Σε περιπτώσεις απεργίας πείνας, η διεθνής βιβλιογραφία εφιστά την προσοχή μετά την πάροδο της 10ης ημέρας και την απώλεια 10% του σωματικού βάρους. Ο Σακκάς έχει ξεπεράσει τις 36 ημέρες απεργίας, ενώ έχει χάσει 15% του σωματικού του βάρους.

Όπως σημειώνει στην έκθεση η παθολόγος επιμελήτρια Α' του ΕΣΥ Όλγα Κοσμοπούλου, «η πιθανότητα εμφανίσεως μη αναστρέψιμων για τον οργανισμό βλαβών αυξάνεται εκθετικά όσο η αποχή από τη σίτιση παρατείνεται [...] Είναι δε μαθηματικώς βέβαιο πως η συνέχιση της αποχής του από το φαγητό θα οδηγήσει στο θάνατο».

Κάτω από το αυξανόμενο κύμα συμπαράστασης υπέρ του Σακκά, το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να εξετάσει και πάλι το ζήτημα της αποφυλάκισής του για λόγους υγείας. Η συμπαράσταση εντείνεται και στο χώρο των κοινωνικών δικτύων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την απελευθέρωσή του, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία η οργάνωση εκφράζει «τις ανησυχίες της σχετικά με τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Κώστα Σακκά».

Σε σχετικό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian εντάσσει την υπόθεση Σακκά στο πλαίσιο της ελληνικής μνημονιακής πραγματικότητας, ενώ αναλόγου περιεχομένου άρθρο για το ίδιο θέμα φιλοξενεί και η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Huffington Post.

Πηγή: Euronews

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Ναι δεν μπορεί να αποφύγει τη δίκη, μπορεί όμων να την κοπανήσει όπως ο Μαζιώτης και η Ρούπα...Έτσι λοιπόν ξεκινά τις αναβολές, φτάνει το 18μήνο και περιμένει να την κάνει αφού ξέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση όταν δικαστεί να αθωωθεί.Κάνει και μια απεργία πείνας για να πουλάνε δράμα τα φιλαράκια του που είναι ακόμα έξω, και περιμένει...
Παρακαλώ να μην το εκλάβετε ως κατάκριση.Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την υπόθεση και δεν καταδικάζω τον άνθρωπο. Απλά πρόσεξα αυτή την πληροφορία και είναι ειλικρινής απορία μου.
Μα δεν διεκδικεί να δικαστεί. Διεκδικεί να αφεθεί ελεύθερος άνευ δίκης. Παρεμπιπτόντως η τελευταία αναβολή ζητήθει με το δικαιολογητικό της απεργίας πείνας. Αν ο σκοπός του ήταν όντως η δίκη (πως μπορεί να είναι τη στιγμή που ΔΕΝ αναγνωρίζει τέτοιο δικαίωμα στους δικαστές και δεν αναγνωρίζει το σύνταγμα και τους νόμους;;;) θα έκοβε την απεργία την ίδια ακριβώς ημέρα και θα πήγαινε στο δικαστήριο. Και αυτά χωρίς να ασχοληθούμε με τους λόγους των άλλων αναβολών.
Νταξ αναμενόμενο η γιατρός που κάνει δηλώσεις να είναι η Όλγα Κοσμοπούλου http://youtu.be/b68nXDTi2lwΘα με ενδιέφεραν ωστόσο οι δηλώσεις από γιατρό λιγότερο ιδεολογικά χρωματισμένο. Θα θυμίσω κάποια πρόσφατη "απεργία πείνας" που διήρκεσε το ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα "«Η κατάσταση της υγείας των μεταναστών είναι πολύ καλή. Είναι σίγουρο ότι τα συγκεκριμένα άτομα δεν έχουν παραμείνει ασίτιστα επί ενάμιση μήνα».Τη δήλωση βόμβα έκανε στη Real news η επιμελήτρια Α’ και Β’ παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ελπίς, Βασιλική Παπαλημναίου, θεράπων γιατρός των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από το Μέγαρο Υπατία, την περασμένη Τετάρτη. Παράλληλα, σύμφωνα με αδιάσειστα ντοκουμέντα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι εργαστηριακές εξετάσεις των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία στις αρχές της περασμένης βδομάδας δεν είναι συμβατές με τα δεδομένα που θεωρούνται αναμενόμενα για άτομα που έχουν παραμείνει χωρίς τροφή τόσο μεγάλο διάστημα.Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν, σχεδόν σε όλες τις παραμέτρους, τιμές μέσα στα φυσιολογικά όρια. Σε καμμία από αυτές δεν φαίνεται να έχουν διαταραθχεί ιδιαίτερα οι ηλεκτρολύτες (κάλιο,νάτριο,μαγνήσιο κ.λ.π) είτε η ουρία και η κρεατίνη. Πρόκειται για σημαντικές ενδείξεις, καθώς,όπως μας εξηγεί ο διδάκτωρ Παθολογίας Αναστάσιαδης Σπαντιδέας, «όταν ένα άτομο δεν τρώει για μεγάλο διάστημα περιμένουμε να οδηγηθεί σε αφυδάτωση και να έχουν τουλάχιστον επηρεαστεί οι ηλεκτρολύτες τους. Επίσης η μη ενεργειακή κάλυψη οδηγεί σε μεταβολική οξέωση με παραγαγή κετονών,που αποτυπώνονται με διαταραγμένες τιμές σε ουρία και κρεατίνη. Επιπρόσθετα,η κλινική εικόνα ενός ανθρώπου που δεν σιτίζεται επί ενάμιση μήνα είναι χαρακτηριστική: παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία,εξάντληση,αφυδάτωση ακόμη και διαταραχή συνείδησης». Ωστόσο, οι εργαστηριακές εξετάσεις των μεταναστών που νοσηλεύονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σε πολλές περιπτώσεις είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. «Ευτυχώς για τους αυτούς τους ανθρώπους είναι υγιέστατοι. Βέβαια, τόσο οι εξετάσεις τους όσο και η γενικότερη κλινική εικόνα δεν συνάδουν με ανθρώπους που κάνουν απεργία πείνας για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι θεράποντες γιατροί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός."
Να και εδώ σε πρωταγωνιστικό ρόλοhttp://youtu.be/nwKBv7tBgmsΟι κρίσεις δικές σας (όσο σας επιτρέπουν οι παρωπίδες σας).Αυτά χωρίς να εξετάσω αν και πόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση οι μετανάστες είχαν δίκαιο. Ωστόσο δεν θεωρώ πως το δίκαιο σου δεν είναι θεμιτό να το διεκδικείς με μέσα αμφιβόλου ηθικής
Δείτε και αυτό το άρθρο του BMJhttp://www.bmj.com/content/315/7112/829Από ότι φαίνεται στον ευλογημένο τόπο που λέγεται Ελλάδα κανένας (το τελευταίο δείγμα περιλάμβανε 90 νοματαίους) δεν αποκτά ουδένα πρόβλημα υγείας (ούτε καν ένδειξη στις αιματολογικές εξετάσεις) μετά από 44 μέρες απεργίας πείνας. Μόνο χάνει μόνο 5-10 κιλάκια