Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ο αμπελώνας του Γινιέτς στο Μέτσοβο.
0

Tο επώνυμο ελληνικό κρασί μπαίνει μαζικά στη ζωή μας από τις αρχές του '90 και μετά, και γι' αυτό οφείλουμε πολλά σ' εκείνους που τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες έθεσαν τα θεμέλια και μπορούμε σήμερα να μιλάμε για οινική κουλτούρα. Η οικογένεια Αβέρωφ-Τοσίτσα ανήκει ακριβώς στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που οραματίστηκαν μια μορφή αναγέννησης για τον τόπο τους. Επένδυσαν σε συνέργειες για να στηριχτεί πρωτίστως η τοπική κοινωνία. Πρόσφατα, είχαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αλέξανδρο Ιωάννου, CEO του φημισμένου ηπειρώτικου κτήματος.

—  Ο παππούς σου Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας έλεγε: «Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα "μεράκι" κι ύστερα μετατράπηκε σ' ένα τεράστιο όραμα». Πόσο βαριά είναι η οινική κληρονομιά που κουβαλάς, Αλέξανδρε;

Είναι βαριά κληρονομιά και μεγάλη πρόκληση να συνεχίζω τα οινικά βήματα του παππού μου, αλλά, όπως έλεγε και ο ίδιος, «το όραμα ήταν πολύ μεγάλο, πολύ ωραίο για να μην ενδώσεις!». Η φιλοσοφία που διέπει το Κατώγι Αβέρωφ πηγάζει από το όραμα του παππού μου και πλέον είναι προσωπική μου επιδίωξη να συνεχίσω την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών από τον μοναδικό αμπελώνα του Μετσόβου, σχεδιάζοντας τα νέα μας βήματα με γνώμονα την καινοτομία και την πολυδιάστατη φύση του οινικού κόσμου.

— Με αφορμή την απάντησή σου, ποια είναι τα νέα σας βήματα;

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον οινοτουρισμό εξελίσσουμε τις δράσεις μας προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες ετησίως στο οινοποιείο και στο ομώνυμο ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ. Επίσης, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, προχωρήσαμε στην εγκατάσταση τριών γλυπτών στον αμπελώνα και δρομολογούμε τη δημιουργία επισκέψιμων μονοπατιών. Πρόθεσή μας είναι η συνολική ανάδειξη του αμπελώνα μέσα από την τέχνη, την αύξηση της επισκεψιμότητας και κυρίως μέσα από την προσεκτική καλλιέργειά του. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αλλά απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα εγκαινιάζουμε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι έχει στόχο να μεταλαμπαδεύσει στους μικρούς επισκέπτες την αγάπη για το αμπέλι και το κρασί και να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την επιστήμη. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι θα ενθουσιάσει τα παιδιά και τους εφήβους.

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, να επενδύουμε σε αυτήν και να αναπτύσσουμε συνέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει ένας τόπος. Ωστόσο, οι έννοιες της κοινοκτημοσύνης και της συνεργασίας δεν βρίσκονται πάντα στη συνείδηση των Ελλήνων.

— Αληθεύει ότι τέλη δεκαετίας του '50 φυτεύτηκαν στην Πίνδο κλήματα από διάσημα γαλλικά κτήματα;

Αληθεύει. Ο παππούς μου οραματίστηκε την αναμπέλωση του εγκαταλελειμμένου αμπελώνα του Μετσόβου και, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος, ήθελε να φτιάξει ένα κρασί που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα καλύτερα γαλλικά κρασιά. Στράφηκε στη Γαλλία και αναζήτησε γαλλικές ποικιλίες. Έτσι, το 1958-59 φυτεύτηκαν στο Μέτσοβο τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, που ήρθαν από γνωστό κτήμα του Μπορντό.

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Αλέξανδρος Ιωάννου

— Υπάρχουν αμπελοτεμάχια σε απόκρημνες πλαγιές που κόβουν την ανάσα. Πόσο δύσκολη και δαπανηρή είναι η φροντίδα τους;

Τα αμπελοτεμάχια του Γινιέτς στις πλαγιές της Πίνδου, που είναι τα πιο ορεινά της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, είναι δυσπρόσιτα και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν μηχανικά. Όλες οι εργασίες για την καλλιέργειά τους γίνονται χειρωνακτικά. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, καταλαβαίνει πως η καλλιέργεια των αμπελιών στο Μέτσοβο είναι μια πολύ απαιτητική και δαπανηρή διαδικασία. Ωστόσο, τα αμπελοτεμάχια αυτά είναι προικισμένα από τη φύση και δίνουν εξαιρετικούς καρπούς. Παράγουν σταφύλια μεγάλης συμπύκνωσης που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κρασιά, εκφράζοντας χαρακτηριστικά τον τόπο καταγωγής τους.

— Είναι αλήθεια ή αστικός μύθος το ότι οι αρκούδες λατρεύουν τα σταφύλια, οπότε καταστρέφουν τα κλήματα;

Αρκεί να επισκεφτεί κανείς τον αμπελώνα του Γινιέτς στο Μέτσοβο και δεν θα έχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο αληθεύει. Οι αρκούδες αγαπούν τα σταφύλια και επισκέπτονται συχνά τον αμπελώνα, που αποτελεί μέρος του βιότοπού τους. Μάλιστα, όταν τα σταφύλια ωριμάζουν έρχονται με τα αρκουδάκια τους και απολαμβάνουν τους εκλεκτότερους καρπούς. Το γνωρίζουμε γιατί αφήνουν τις πατημασιές τους στο νωπό χώμα. Οφείλουμε, πάντως, να διευκρινίσουμε ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και δεν προκαλούν ζημιές στα κλήματα. Αντιθέτως, τα αγριογούρουνα που μας επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια προκαλούν μεγάλες ζημιές.

— Ποιες ετικέτες ξεχωρίζεις απ' το portfolio σας;

Ξεχωρίζω τη σειρά Rossiu di Munte, που στη βλάχικη, την τοπική διάλεκτο του Μετσόβου σημαίνει «κόκκινο του βουνού» και περιλαμβάνει τρία κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας: το Γινιέτς, το Βλάχικο και το Pinot Noir. Το καθένα τους είναι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ωστόσο, δεν κρύβω την αδυναμία μου στο κλασικό και διαχρονικό Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό, ένα κρασί με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που αποτελεί ασφαλή επιλογή καθημερινής απόλαυσης.

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ξεχωρίζω τη σειρά Rossiu di Munte, που στη βλάχικη, την τοπική διάλεκτο του Μετσόβου σημαίνει «κόκκινο του βουνού» και περιλαμβάνει τρία κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας: το Γινιέτς, το Βλάχικο και το Pinot Noir.

— Είναι γνωστό ότι η οικογένειά σου, διαχρονικά, συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η κοινοκτημοσύνη είναι λέξη που χαρακτηρίζει τους Έλληνες;

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, να επενδύουμε σε αυτήν και να αναπτύσσουμε συνέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει ένας τόπος. Ωστόσο, η αλληλοϋποστήριξη και η ανάπτυξη συνεργειών δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Οι έννοιες της κοινοκτημοσύνης και της συνεργασίας δεν βρίσκονται πάντα στη συνείδηση των Ελλήνων. Ευτυχώς, υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα όπου η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ενός οράματος δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και, προσωπικά, σε αυτά τα φωτεινά παραδείγματα θέλω να εστιάζω.

— Μας προσκαλείς σε γεύμα στο Μέτσοβο. Ποια τοπικά φαγητά θα μας προσφέρεις και με τι κρασιά θα τα συνοδεύσουμε;

Θα ψήσουμε ντόπιο αρνί στη σούβλα στην αυλή του οινοποιείου και όσο περιμένουμε να ψηθεί θα απολαμβάνουμε τα τοπικά τυριά του τυροκομείου του Ιδρύματος Τοσίτσα, πίνοντας Φλογερό, ένα κρασί που κυκλοφορεί σε αριθμημένο αριθμό φιαλών και προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Merlot, από τον αμπελώνα του Γινιέτς. Είναι σταφύλια δοκιμασμένα από την αρκούδα!

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ο χώρος γευσιγνωσίας του κτήματος Αβέρωφ.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ