#5Πολλά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα αυτά που είναι βρώσιμα, παράγονται σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο είναι πάρα πολύ αυστηρός σε σχέση με άλλες χώρες. Για παράδειγμα στη σοκολάτα, αν διαβάσετε τα συστατικά,στο εξωτερικό χρησιμοποιείται πολύ το φοινικέλαιο,που δεν περιέχουν οι σοκολάτες ελληνικής παραγωγής. Στην περίπτωση που δεν περιέχει βούτυρο γάλακτος η σοκολάτα, αλλά άλλου είδους λιπαρά, ο Κώδικας υποχρεώνει τον παραγωγό να το αναφέρει στο τελικό προϊόν με την ένδειξη π.χ. "η επικάλυψη δεν είναι σοκολάτα" (κι ας έχει τη γεύση σοκολάτας), όπως στα παγωτά.Για τα καλλυντικά γνωρίζω πως κι αυτά σκαλώνουν στον Ε.Ο.Φ. όταν περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα και θεωρούνται αλλεργιογόνα ή καρκινογόνα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα δεν πωλούνται αποσμητικά σε μορφή stick γιατί η σύνθεσή τους θεωρείται καρκινογόνος από τον Ε.Ο.Φ.Γενικά όμως, η γνώμη μου είναι πως τα καταναλωτικά προϊόντα που προορίζονται για χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο (όπως έχει γίνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια) είναι αρκετά χειρότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες, εκτός από τα πολύ επώνυμα. Το έχω προσέξει στην ποιότητα των ρούχων που πωλούνται σε αλυσίδες καταστημάτων. Κάθε πέρσι και καλύτερα.Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.
Σχολιάζει ο/η