Καρκίνος του πνεύμονα: Αναγκαίος ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των ασθενών Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Το καλύτερο εργαλείο κατά της νόσησης από καρκίνο του πνεύμονα είναι η έγκαιρη διάγνωση πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, επισημαίνει νέα μελέτη.

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Καρκίνος του πνεύματος: Ιατρικές συστάσεις για αξονική τομογραφία ετησίως

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων «Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ» συνιστά ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ενήλικες 50-80 ετών, οι οποίοι έχουν ιστορικό καπνίσματος 20 ετών (σ.σ. ως μονάδα μέτρησης υπολογίζεται το κάπνισμα ενός πακέτου την ημέρα για 20 χρόνια) και καπνίζουν σήμερα ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Μόνο το 16% των καρκίνων του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο

Εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα πεθαίνουν περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς και μάλιστα μέσα σε έναν χρόνο από τη διάγνωσή τους. Να σημειωθεί πως μόνο το 16% των καρκίνων του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο. Αν και οι θεραπείες των προχωρημένων καρκίνων με στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία έχουν εξελιχθεί πολύ, το καλύτερο εργαλείο είναι η έγκαιρη διάγνωση πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, όταν εμφανιστούν είναι πολύ αργά.

Η μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Radiology. Μελετήθηκαν 1.257 συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα και εξετάστηκαν τα ποσοστά επιβίωσής τους σε χρονικό διάστημα 20 ετών. Από αυτούς τους ασθενείς, το 81% είχε νόσο σταδίου Ι, δηλαδή έναν πολύ μικρό όγκο που δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Το ποσοστό μακροχρόνιας επιβίωσής τους ήταν 87%. Εάν η διάγνωση γινόταν στο πρωιμότερο στάδιο Ι η μακροχρόνια επιβίωση θα ήταν 95%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM