Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι δουλειά έχει ένα ολόκληρο vintage λεωφορείο μέσα σε ένα εστιατόριο;

Οι πρώτες εντυπώσεις από το καινούριο food buzz της Θεσσαλονίκης

Τι δουλειά έχει ένα ολόκληρο vintage λεωφορείο μέσα σε ένα εστιατόριο;

 

Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Είναι μεγάλο το design buzz που έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό το "Loco Bus" στην Κομνηνών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (όταν ακούς ότι ένα εστιατόριο σερβίρει μέσα σε ένα αναπαλαιωμένο ελληνικό πούλμαν της δεκαετίας του '60 θέλεις αν μη τι άλλο να το δεις με τα μάτια σου).

Το Loco Bus άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του περασμένου μήνα.
Πρόκειται για ένα μπιστρό, κοκτέιλ - πίτσα μπαρ με έμφαση στη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, και head chef τον Παναγιώτη Δεληθανάση. Το μενού περιλαμβάνει περισσότερες από δέκα διαφορετικές αυθεντικές ιταλικές πίτσες που ψήνονται σε παραδοσιακό χτιστό φούρνο, λίγα κυρίως πιάτα, και ποικιλία από ευφαντάστατα – ή και περίπλοκα- tapas και pintxos (μπουκίτσες σε οδοντογλυφίδα).

"Το λεωφορείο συμβολίζει το νοητό ταξίδι γεύσεων από την Ιταλία, στην Μασσαλία, τη Νότια Γαλλία, στη Βαρκελώνη, και πίσω στη Θεσσαλονίκη, και προσθέτει μια ιδιαίτερη σκηνογραφία στο χώρο." Φωτο: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Καταρχήν, τι δουλειά έχει ένα ολόκληρο vintage λεωφορείο μέσα σε ένα εστιατόριο;


Ο ιδιοκτήτης Ηλίας Λόγγος με εμπειρία ετών στο χώρο της εστίασης (Εl Burrito) και της γαστρονομίας γενικότερα μας εξηγεί:


"H ιδέα αυτή υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και καιρό, αφού είδα παρατημένο σε ένα χωράφι στη Μεσσηνία το εν λόγω λεωφορείο, σε κακά χάλια. Είναι ελληνικής κατασκευής, της ΒΙΑΜΑΞ, και χρονολογείται στην δεκαετία του '60. Μας πήρε τρείς μήνες για να το αναπαλαιώσουμε και να το φέρουμε στη σημερινή του κατάσταση. Το πιο δύσκολο κομμάτι της αναπαλαίωσης; Τα φινιρίσματα, αδιαμφισβήτητα."

Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
"Προσπαθήσαμε να δώσουμε τα χρώματα της παλιά εποχής, αυτή την αίσθηση του ρομαντισμού από τα παλιά. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία , ένα ταξίδι τόσο γευστικό όσο και αισθητικό." Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Στο Loco Bus σερβίρεται πρωινό δημητριακών μέχρι τις 12 το μεσημέρι... Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Σύμφωνα με τον Ηλία το λεωφορείο συμβολίζει το νοητό ταξίδι γεύσεων από την Ιταλία, στην Μασσαλία, τη Νότια Γαλλία, στη Βαρκελώνη, και πίσω στη Θεσσαλονίκη και προσθέτει μια ιδιαίτερη σκηνογραφία στο χώρο.


"Με τη διακόσμηση αυτή προσπαθήσαμε να δώσουμε τα χρώματα της παλιά εποχής, αυτή την αίσθηση του ρομαντισμού από τα παλιά. Σκοπός μας εξ' αρχής ήταν να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, ένα ταξίδι γευστικό και αισθητικό στην δεκαετία του '60"

" To λεωφορείο το βρήκα παρατημένο σε ένα χωράφι στη Μεσσηνία, σε κακά χάλια. Είναι ελληνικής κατασκευής, της ΒΙΑΜΑΞ, και χρονολογείται στην δεκαετία του '60... Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Πράγματι, το Loco Bus είναι φτιαγμένο σαν σκηνικό ταινίας (του Grease κατά προτίμηση) με την '50s και '60s αισθητική να πρωταγωνιστεί, με τραπέζια φτιαγμένα από φλιπεράκια, και σερβιτόρες ντυμένες με ρετρό pin up φορεματάκια – πράγμα που μπορεί να χαρακτηριστεί από corny έως χαριτωμένο.

Εξ' ολοκλήρου υπεύθυνος για την διακόσμηση και το στήσιμο είναι ο ίδιος ο Ηλίας που επιμελήθηκε ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια.

"Σ' αυτό το εστιατόριο όμως δεν θα βρείτε burgers και milkshake. Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε ένα αμερικάνικο diner", μας εξηγεί.

Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Αυθεντική ιταλική πίτσα με προσούτο, μοτσαρέλα και ρόκα, ψημένη σε χτιστό παραδοσιακό φούρνο... Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO



Ωραία. Τι φάγαμε εμείς, λοιπόν;

Κλασική ιταλική πίτσα με προσούτο, μοτσαρέλα και ρόκα, ριζότο με γαρίδες, φινόκιο, και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, tapas με γαλλικό ψητό κατσικίσιο τυρί, σπανιάτα, μαρμελάδα κυδώνι και τρούφα, και tapas me φτερούγες κοτοπούλου, καπνιστή πάπρικα, γιαούρτι, και τσίλι.

Μου άρεσε η ψύχραιμη και όχι χαώδης ποικιλία του μενού, αλλά στεναχωρήθηκα που δεν έχει τις προσφορές-μενού του "μεγάλου του αδερφιού", του El Burrito. 

Μου άρεσε η πίτσα. Επιτέλους ένα εστιατόριο στο κέντρο με αξιοπρεπή πίτσα, ψημένη σωστά, και σε νορμάλ τιμή.
Τα κοτοπουλάκια επίσης, να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τo πιάτο με το ψημένο κατσικίσιο τυρί και τη σπανιάτα. Ίσως να ήταν πολύ ιδιαίτερο για τα γούστα μου. Το ριζότο μια χαρά. 

Να σας πω και την αμαρτία μου, δεν έκατσα μέσα στο λεωφορείο – αν είστε μεγάλη παρέα ίσως δεν είναι το πιο βολικό πράγμα του κόσμου. Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ιδανικότερο σκηνικό για ένα date με πίτσα και καφέ!

Το ριζότο με γαρίδες, φινόκιο, και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού... Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Τapas με γαλλικό ψητό κατσικίσιο τυρί, σπανιάτα, μαρμελάδα κυδώνι και τρούφα... Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Τapas με γαλλικό ψητό κατσικίσιο τυρί, σπανιάτα, μαρμελάδα κυδώνι και τρούφα...Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Αν είστε μεγάλη παρέα το λεωφορείο ίσως να μην είναι το πιο βολικό πράγμα του κόσμου. Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ιδανικότερο σκηνικό για ένα date με πίτσα και καφέ! Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Το Loco Bus είναι φτιαγμένο σαν σκηνικό 50s ταινίας (του Grease κατά προτίμηση) με τραπέζια φτιαγμένα από φλιπεράκια, και σερβιτόρες ντυμένες με ρετρό pin up φορεματάκια. Εδλω όμως δεν θα βρείτε burgers και milkshake." Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO