Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι Νεοϋορκέζοι παραμιλάνε για αυτό το ελληνικό μαγαζί

Η Ρεγγίνα Κατωπόδη μας μιλά πώς με τις σπανακόπιτες και τους μπακλαβάδες της μαμάς της κατέκτησε το Μεγάλο Μήλο

Οι Νεοϋορκέζοι παραμιλάνε για αυτό το ελληνικό μαγαζί

 

Η Ρεγγίνα Κατωπόδη έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή ανάμεσα σε κατσαρόλες, ταψιά, αέρινα φύλλα και αφράτες, βουτυρένιες ζύμες που πάντα είχαν άρωμα και γεύση από Ελλάδα. Το πρώτο της "παιδί" ήταν το Αrtopolis στην Αστόρια. Το κατάστημα που μετρά 11 χρόνια ζωής είναι διάσημο για τα κέικ, τα μπισκότα και τις τούρτες του, αλλά και για τα ελληνικά γλυκίσματα που μπορεί κανείς να βρει, ανάμεσα στον κατάλογο με συνταγές από όλο τον κόσμο.

Τον φετινό Ιούνιο, η Ρεγγίνα πραγματοποίησε το όνειρό της και μέσα από το νέο της εγχείρημα κάνει τον μπακλαβά, τον μουσακά και τις υπέροχες σπανακοτυρόπιτες διάσημες στην καρδιά του Σόχο. Το Pi Bakerie άνοιξε λαμβάνοντας θερμή υποδοχή από το Νew York Magazine και το tribecacitizen.com τα οποία ορκίζονται πίστη στο τραγανό φύλο του μελωμένου μπακλαβά, την αληθινή χωριάτικη σαλάτα, τη γέμιση της χορτόπιτας και το ελληνικό κασέρι που ξεχειλίζει από τα πεϊνιρλί του. Το μικρό, κομψό μαγαζί στο νούμερο 512 της οδού Broome, γεμίζει Νεοϋορκέζους που από το πρωί πίνουν ελληνικό καφέ μαζί με κουλούρι Θεσσαλονίκης και φεύγοντας παίρνουν μαζί τους για το γραφείο ελληνικό γιαούρτι με φρούτα. Το μεσημέρι το "Π" είναι και πάλι γεμάτο κόσμο που γύρω από τα βαριά χάλκινα ταψιά που έχουν μεταμορφωθεί σε τραπέζια, απολαμβάνει μουσακάδες, φρικασέ και στραπατσάδες που μόλις ολοκληρώθηκαν στην ανοιχτή κουζίνα που δεσπόζει στο βάθος του εστιατορίου. Το αρχικό επαγγελματικό πλάνο για το Pi Bakerie προέβλεπε ένα μαγαζί που θα περιλάμβανε μόνο πίτες, αλμυρές και γλυκές. Όσο προχωρούσε η κατασκευή του και η Ρεγγίνα διάλεγε τις συνταγές, άρχισε να προσθέτει.

"Μαζί με τους συνεργάτες μου, ανοίξαμε, πριν 10 χρόνια το Artopolis Bakery Patisserie, το οποίο παρέχει το άλφα και το ωμέγα στα ελληνικά γλυκά μαζί με μια ποικιλία συνταγών από όλο τον κόσμο. Πάντα όμως ήθελα να ανοίξω ένα κατάστημα στο Μανχάταν. Μου αρέσει η ενέργεια της περιοχής. Το σκεφτόμουν και το ξανασκεφτόμουν ώστε να βρω ένα νέο όνομα, ένα νέο concept και μου ήρθε η ιδέα του π = 3.1456.Ήθελα να παίξω με τις λέξεις, προσφέροντας γλυκές και γευστικές πίτες. Έτσι έχουμε από μουσακά και παστίτσιο μέχρι σπανακοτυρόπιτα και μπουγάτσα."

To πεϊνιρλί του Pi που γεμίζεται με αυθεντικό ελληνικό κασέρι, είναι ένα από τα must στη λίστα των Nεοϋορκέζων. Όλες οι νοστιμιές στο μαγαζί της Ρεγγίνας είναι χειροποίητες και όλα τα προϊόντα είναι διαλεγμένα με κριτήριο το να αναδεικνύουν το μεσογειακό ταμπεραμέντο της κουζίνας.

"Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική και τα αρτοσκευάσματα προσπαθώντας να αναδείξω την ελληνική παράδοση στην Ελλάδα. Ο κόσμος λατρεύει το ελληνικό, ποιοτικά φτιαγμένο φαγητό. Έχουμε και ανοιχτή κουζίνα ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθούν τον σεφ Γιάννη Τόμπα να προετοιμάζει τις αποκλειστικά μεσογειακές πίτες του με περίσσιο πάθος και τον Αλέξανδρο Σχυτάνη να ακτασκευάζει τις στριφτές σπανακοτυρόπιτές του από φύλλο αέρος το οποίο περίτεχνα φτιάχνει μπροστά στα μάτια του κόσμου."

 

"Τα πλέον αγαπημένα είναι ο μουσακάς , η χωριάτικη σαλάτα, το ελληνικό γιαούρτι με μπακλαβά και βύσσινο, το γαλακτομπούρεκο και οι κουραμπιέδες που τυχαίνει να είναι συνταγή της μητέρας μου. Αυτά είναι μόλις λίγα που ενδεικτικά αναφέρω γιατί η αλήθεια είναι πως από τότε που ανοίξαμε συμπλήρωσα στο μενού πολλές νέες γεύσεις. Ακόμη και τώρα, καθημερινά, κάτι νέο θα σκεφτώ και θα ανακαλύψω..."

"Είμαι πολύ περήφανη για την ελληνική μου κληρονομιά και τίποτα δε με ικανοποιεί περισσότερο από το να προωθώ την κουζίνα της Ελλάδας. Έζησα στην Ελλάδα για 15 χρόνια, λάτρεψα τους ανθρώπους της και την ομορφιά της. Με στεναχωρεί η τωρινή κατάσταση όπως και τους περισσότερους εδώ οι οποίοι είναι πολύ συμπονετικοί απέναντι στην Ελλάδα."

 

Υπάρχει κάτι που να απέτυχε εμπορικά; Μια επιλογή του μενού που να μην έλαβε θετική υποδοχή από τους πελάτες;

Παραδόξως όχι. Μέχρι τώρα οι Νεοϋορκέζοι δείχνουν να λατρεύουν κάθε τι ελληνικό. Ρωτάνε να μάθουν για τα ελληνικά προϊόντα, τα τυριά, τις συνταγές και δείχνουν πολύ πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάθε νέο πιάτο. Ευτυχώς η ελληνική κουζίνα είναι ανεξάντλητη, οπότε πάντα θα υπάρχει κάτι για να τους εκπλήξουμε.

Η στήλη daily food news του Νew York Magazine αναφέρει πως το Pi έφερε τον αξιόλογο μπακλαβά της Αστόρια και τη σπανακόπιτα στο Σόχο, υπογραμμίζοντας πως το μικρό αυτό μαγαζί είναι ένα ταξίδι στην ελληνική κουζίνα.
Photo: Rob Patronite

http://www.pibakerie.com/