Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νοσοκομειακά απόβλητα σε δάση και παράνομες χωματερές

Σοβαρότατες καταγγελίες από την Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος

Νοσοκομειακά απόβλητα σε δάση και παράνομες χωματερές

Η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, είχε απασχολήσει επί ΝΔ την επικαιρότητα, όταν είχε έρθει στη δημοσιότητα το θέμα της μόλυνσης του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής από εξασθενημένο χρώμιο. Ως Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος είχε καταγγείλει “επιλεκτικούς” ελέγχους στις βιομηχανίες της περιοχής, είχε έντονη δράση σε θέματα περιβάλλοντος καταγγέλλοντας αυθαιρεσίες και κάποια στιγμή απομακρύνθηκε από τον τότε προϊστάμενο της υπουργό κ. Σουφλιά επειδή  «εξέφραζε δημοσίως πολιτικές θέσεις για το περιβάλλον, χωρίς συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία», όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινωνόταν η αποπομπή της.

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου την επανέφερε στη θέση της Ειδικής Γραμματέως Περιβάλλοντος. Χθες η κυρία Καραβασίλη μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έκανε κάποιες πολύ σοβαρές καταγγελίες που αφορούν στη δημόσια υγεία. Μίλησε για δημάρχους που έπαιρναν μίζες προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια στην εναπόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων στις περιοχές τους. (Καταγγελία που σημαίνει ότι εκτός από τους δημάρχους που τα "έπαιρναν", υπήρχαν και νοσοκομεία που τα έδιναν;).

Ονόματα η Ειδική Γραμματέας δεν έδωσε στην Επιτροπή,”φωτογράφησε” όμως αυτούς που ενδιαφέρονταν να τα ξεφορτωθούν εύκολα και γρήγορα. Η κυρία Καραβασίλη είπε ακόμη ότι συγκριτικά με το παρελθόν, τώρα έχει βελτιωθεί η προσέγγιση των φορτηγών συλλογής των νοσοκομειακών αποβλήτων στα νοσοκομεία. Το θέμα είναι ότι, όπως τόνισε από τους 15 χιλιάδες τόνους μολυσματικών αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο μόλις οι 7,5 τόνοι πηγαίνουν στη χωματερή των Λιοσίων.

Δηλαδή περίπου 3-4 χιλιάδες τόνοι το χρόνο. Οι υπόλοιποι 10 χιλιάδες μολυσματικοί και επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία τόνοι  αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε παράνομες χωματερές και δάση. Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και δημιουργούν απορίες για τον τρόπο με τον οποίο αρχίζει και τελειώνει αυτό το επικίνδυνο “ταξίδι” των αποβλήτων. Πως αναμειγνύονται τα νοσοκομειακά απόβλητα με τα οικιακά και πως καταλήγουν στα δάση και τις παράνομες χωματερές; Ποιοι συμμετέχουν σε όλη αυτή την επικίνδυνη ιστορία;