Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου

Δες το περιβάλλον σου μέσα από τα μάτια των ξένων

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου

Ποια ήταν η τελευταία φορά που ανεβήκαμε στην Ακρόπολη; Ή μάλλον πόσα χρόνια πάνε από όταν τελειώσαμε το σχολείο ή από όταν έπρεπε να δείξετε τα αξιοθέατα σε κάποιον ξένο φίλο; Αν λοιπόν ξεμείνουμε μόνοι μας στην Αθήνα, τώρα είναι η ώρα να ξανανηφορίσουμε προς την Ακρόπολη.

Κατ' αρχάς, καλό είναι να θυμόμαστε πως υπάρχει το ενιαίο εισιτήριο των 12 ευρώ (όσο ακριβώς κάνει και η είσοδος στην Ακρόπολη) κι έτσι μέσα σε μια μέρα μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη αρχαιολογική περιήγηση: Με το ενιαίο εισιτήριο μπορεί κανείς να πάει στην Ακρόπολη, στην Αρχαία Αγορά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, στο Μουσείο Ακροπόλεως, στη νότια και βόρεια κλιτύ της Ακροπόλεως, στο Ολυμπιείον και στη Ρωμαϊκή Αγορά. Οι ώρες που ανοίγουν αυτοί οι χώροι για το κοινό τώρα το καλοκαίρι είναι 8.00-18.00 κάθε μέρα (για καλό και για κακό, πριν ανηφορίσετε, κάντε ένα τηλέφωνο στο 210 9238175).Αν η Ακρόπολη έχει πολύ περπάτημα, τότε μια καλή ιδέα είναι το Ολυμπιείον (ο χώρος δηλαδή που περιλαμβάνει την Πύλη του Αδριανού και το Ναό του Ολυμπίου Διός) που βρίσκεται σε κεντρικά σημεία και δεν απαιτεί την ανάβαση της Ακρόπολης. (η είσοδος κοστίζει 2 ευρώ). Εάν πάλι η ζέστη λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, ένα μουσείο ίσως να ‘ναι και η καλύτερη λύση. Είναι ντροπή, ας πούμε, για οποιονδήποτε κάτοικο Αθηνών να μην έχει πάει έστω και μία φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όχι επειδή κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου μουσείου στην Ελλάδα (μέχρι να ανοίξει το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, τουλάχιστον), αλλά κυρίως επειδή στα 8.000 τετραγωνικά του μέτρα μπορεί κανείς να δει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ευρημάτων στην Ελλάδα: προϊστορικά, μυκηναϊκά και κυκλαδίτικα, συλλογές αγγείων, μικροτεχνίας και γλυπτικής, τα ευρήματα από το ακρωτήρι της Θήρας και βεβαίως την εμπλουτισμένη (ξανάνοιξε μόλις το Μάιο που μας πέρασε) συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Εάν το μέγεθός του μουσείου σας φαίνεται αποτρεπτικό, μπορείτε να πάτε και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: 3.000 αντικείμενα κυκλαδικής, αρχαίας ελληνικής και κυπριακής τέχνης στην καρδιά της Αθήνας.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε το Μουσείο Μπενάκη: Στο κτίριο του μουσείου, στο Κολωνάκι, μπορεί κάποιος να κάνει, κατά κάποιο τρόπο, μια αναδρομή στην ελληνική ιστορία μέσα σε ένα απόγευμα - αρχαιότητα, ρωμαϊκή κυριαρχία, Βυζάντιο, τουρκοκρατία, ο αγώνας της ανεξαρτησίας, το νέο ελληνικό κράτος μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή.