Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Όλο και περισσότερες μητέρες επιλέγουν διαφανή «διαχωριστικά» για να βλέπουν το νεογέννητο στη διάρκεια της καισαρικής

Θέλουν να παρακολουθούν βήμα προς βήμα τη διαδικασία αλλά και τη στιγμή που έρχεται το παιδί τους στον κόσμο

Όλο και περισσότερες μητέρες επιλέγουν διαφανή «διαχωριστικά» για να βλέπουν το νεογέννητο στη διάρκεια της καισαρικής

Πάρα πολλές μητέρες που φοβούνται μήπως χάσουν το θαύμα της γέννησης του παιδιού τους έχουν αρχίσει να επιλέγουν διαφανή διαχωριστικά στο χειρουργείο, ώστε να παρακολουθούν την καισαρική τομή την στιγμή που συμβαίνει. 

Οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική είναι συνήθως ναρκωμένες στη διάρκεια της επέμβασης κι αν όχι, τοποθετείται πάντα μια διαχωριστική κουρτίνα από την κοιλιά και κάτω, προκειμένου να μην βλέπουν απευθείας την χειρουργική -κατά βάση- επέμβαση. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που πολλές ετοιμόγεννες δεν δέχονται πια καθώς θέλουν οπωσδήποτε να γίνουν μάρτυρες της μαγικής στιγμής που έρχεται το παιδί τους κόσμο. Έτσι, το παλιό πράσινο διαχωριστικό αντικαθίσταται από ένα διαφανές κατά μήκος του στομαχιού της γυναίκας, που παρακολουθεί βήμα προς βήμα το πώς οι γιατροί βγάζουν προσεκτικά το βρέφος από την μήτρα τους. 


Δεκάδες φωτογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι ασχολούνται με το ζήτημα, έχουν καταγράψει με τον φακό τους την νέα «μόδα» στις γέννες και την στιγμή που οι μητέρες βλέπουν για πρώτη φορά πίσω από το διαφανές πλαστικό τα νεογέννητα παιδιά τους, που μόλις έχουν έρθει στον κόσμο. 

«Με την ραγδαία αύξηση των καισαρικών, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους ώστε να εμπλέκονται περισσότερο σε τέτοιου είδους τοκετούς. Πάρα πολλές μητέρες έχει τύχει να ζητήσουν να τους κατεβάσουμε το πανί ώστε να παρακολουθούν τη διαδικασία, οπότε ο νέος τρόπος τις κάνει να νιώθουν πιο κοντά στο έμβρυο», σχολίασε η Liz Wilkes, εκπρόσωπος του Midwives Australia, όπου η τάση είναι ιδιαιτέρως έντονη. «Στην καισαρική το έμβρυο αποσπάται από την μητέρα και μετά τοποθετείται στο στήθος της. Τώρα, παρακολουθώντας την όλη διαδικασία, οι ίδιες νιώθουν πολύ καλύτερα, κάτι που διευκολύνει με τη σειρά του την προσαρμογή της μητέρας και το δέσιμο με το παιδί», προσθέτει. Επίσης, σημειώνει πως με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οι μητέρες μια διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD).