Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η σεφ της αραβικής άνοιξης

Η Ghalya Alia Mahmoud, ένα εντελώς καινούριο είδος τηλεμαγείρισσας

Η Ghalya, σύζυγος ενός οδηγού μικρού λεωφορείου και μητέρα δύο κοριτσιών, ζει στην φτωχή περιοχή Warraq του Κάιρο. Το εισόδημα της οικογένειας είναι 180 ευρώ το μήνα, με τα οποία πρέπει να ζήσει όλη η άμεση οικογένεια, 8 άτομα συνολικά.

Οι φτωχές γυναίκες της Αιγύπτου είναι συνηθισμένες σε τέτοιες απαιτήσεις. Η τύχη της Ghalya άλλαξε όταν από υπηρέτρια και μαγείρισσα σε ένα πλούσιο σπίτι έγινε διασημότητα της τηλεόρασης, μαγειρεύοντας αιγυπτιακά φαγητά για απλούς Αιγύπτιους.

Η ευκαιρία της δόθηκε από τον Mohamed Gohar, ο οποίος ξεκίνησε το τηλεοπτικό κανάλι με το όνομα Channel 25 προς τιμή της επανάστασης της 25 Ιανουαρίου. Θέλησε μέσα από το πρόσωπο της Ghalya να δείξει το πρόσωπο της αόρατης, ως τώρα, φτωχής γυναίκας, η οποία πρέπει να βρίσκει καθημερινά ευφάνταστους τρόπους για να ταΐσει με ελάχιστα χρήματα νέους, γέρους και μωρά.

 

Το στούντιο είναι μικρό και απλό, σαν την κουζίνα της μέσης νοικοκυράς της Αιγύπτου. H Ghalya μιλάει την γλώσσα τους, ξέρει τα προβλήματά τους, και μαγειρεύει φαγητά που μπορούν να μαγειρέψουν. Οι ως τώρα εκπομπές μαγειρικής, στα πρότυπα της Ευρώπης και Αμερικής, παρουσίαζαν μπούτια από αρνιά που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε με δύο μηνιάτικα – η Galya μαγειρεύει κρέας μόνο τις Παρασκευές, 250γρ τη φορά, το οποίο αλέθει, για να μπορέσει να φτάσει για περισσότερο κόσμο. Τις υπόλοιπες μέρες φτιάχνει ντολμαδάκια, φαγητά με ρύζι και ντομάτες, ρεβύθια, και χρησιμοποιεί τα βασικά μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Αυτό που πιστεύει ότι περισσότερο νοστιμεύει το φαγητό δεν είναι τα υλικά αλλά η «ψυχή.» Αν είσαι καθαρός μέσα σου, το φαγητό θα βγει οπωσδήποτε νόστιμο.

Μαγειρεύοντας η Ghalya περνάει μηνύματα. Ξεκίνησε μαγειρεύοντας για το Ραμαζάνι τον περασμένο Αύγουστο αλλά τώρα λαμβάνοντας υπόψη τους Κόπτες ετοιμάζει φαγητά για την νηστεία του Πάσχα, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως σύμβολο και αφορμή δικαιοσύνης και ισότητας.

«Κοινωνική δικαιοσύνη είναι να ζεις με αξιοπρέπεια ασχέτως με το τι τρως. Ένα πιάτο φασόλια που έχουν έρθει στο τραπέζι με αξιοπρέπεια θα φέρουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη από μία γαλοπούλα που καταναλώνεται μέσα στην ταπείνωση.»

Η Ghalya έχει επίσης σελίδα facebook, την οποία δημιούργησαν οι παραγωγοί του σόου, αφού η ίδια εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε κομπιούτερ και ίντερνετ. Η σελίδα έχει ως τώρα 35 χιλιάδες likes. Την αγαπούν τα παιδιά, οι φτωχές και οι πλούσιες γυναίκες εξίσου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη Ghalya με υπότιτλους. Είναι πράγματι, άμεση και αξιαγάπητη, με μεταδοτικότητα. Δείτε τα βίντεο οπωσδήποτε!