Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

5 δικαιολογίες που λένε όσοι δεν μαγειρεύουν

(και κάνουν εμάς που μπαίνουμε στην κουζίνα καθημερινά να απορούμε…)

5 δικαιολογίες που λένε όσοι δεν μαγειρεύουν

 

1. Είμαι πολύ μικρός για να μπω στη κουζίνα! 

Το άκουσα πρώτα από τη δεκαπεντάχρονη κόρη μου, αλλά αμέσως μετά και από έναν εικοσάρη/τριαντάρη, διαπιστώνοντας έτσι ότι η κουζίνα χρόνια δεν κοιτά. Όσο πιο νωρίς καταλάβεις ότι το καθημερινό μαγείρεμα δεν είναι αυτό που βλέπεις στο «Top Chef» στην τηλεόραση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιληφθείς ότι το φαγητό στο τραπέζι σου είναι η πλέον αυτονομιστική πράξη των ημερών μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Με απλά λόγια, η ενηλικίωση έρχεται όταν αποφασίσεις να θρέψεις τον εαυτό σου με ό,τι ακριβώς αρέσει σε εσένα και μόνο, αδιαφορώντας για γαστρονομικές τάσεις και περίπλοκες τεχνικές με εντυπωσιακά αποτελέσματα, κι όταν ανεξαρτητοποιηθείς τόσο από τα τάπερ της μαμάς όσο και από όποιον άλλο μαγειρεύει όπως-όπως το δικό ΣΟΥ φαγητό. Λίγο βραστό μπρόκολο, ένα κομμάτι καλό τυρί, ένα σάντουιτς με ό,τι υλικά διαλέξεις εσύ, μια απλή σούπα, μια ορφανή μακαρονάδα ή μια ομελέτα είναι μόνο λίγες ιδέες για να πεισθείς ότι το καθημερινό σου φαγητό είναι η δική σου απόφαση να θρέψεις μόνος σου μυαλό και σώμα. Αν ξεκινήσεις με ένα τηγάνι και μια κατσαρόλα, μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά και στο παντοπωλείο της γειτονιάς σου, σιγά-σιγά θα στήσεις μια κουζίνα όπου σεφ και πελάτη θα έχει τον πιο σημαντικό καταναλωτή της ζωής σου: εσένα τον ίδιο! 

2. Δεν έχω χρόνο για να μαγειρεύω!

Αν έχεις χρόνο να διαβάσεις αυτό, να πηγαίνεις στο γυμναστήριο και να παίζεις «Candy Crush», τότε σίγουρα έχεις μισή ώρα κάθε μέρα για να σκεφτείς, προμηθευτείς και μαγειρέψεις ένα απλό φαγητό. Δυο αυγά μάτια με μια σαλάτα χρειάζονται μόνο πέντε λεπτά από τις 24 ώρες της ημέρας και σαφώς λιγότερο απ’ όσο περιμένεις για το delivery ή στέκεσαι στην ουρά για ένα γρήγορο φαγητό στο πόδι αγνώστου ποιότητας και προέλευσης. Η μεγαλύτερη εφεύρεση από καταβολής κόσμου, το ψυγείο και η κατάψυξη, επίσης σε διευκολύνουν να μαγειρέψεις μια ολόκληρη κατσαρόλα χορτόσουπα, δέκα μπιφτέκια ή μια απλή πίτα και να τα καταψύξεις σε μικρότερες μερίδες για τις ημέρες που πραγματικά δεν θα έχεις χρόνο ή θα είσαι εξοντωμένος από την κούραση. Φαγητό είναι και το τζατζίκι, όπως και οι τηγανητές πατάτες, και μάλιστα πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Είπαμε και πιο πάνω: ό,τι σου αρέσει εσένα. Η ποιότητα των υλικών και ο χρόνος που θα διαθέσεις είναι επίσης αποκλειστικά δικό σου ζήτημα και μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο: όσο περισσότερο προσέξεις το φαγητό σου, τόσο καλύτερα θα νιώθεις, γερός, δυνατός, πιο χαρούμενος και δραστήριος. Χαλάλι και το καθάρισμα μετά, που, ναι, παίρνει περισσότερη ώρα συνήθως από το μαγείρεμα…

ΥΓ.: Το τέλεια βρασμένο μελάτο αυγό θέλει μόνο δυο λεπτά βράσιμο. Και δυο φέτες ψωμί στη φρυγανιέρα άλλο ένα. 

3. Το μαγείρεμα κοστίζει πολύ! 

Είναι ίσως η καλύτερη δικαιολογία. Ναι, τα τρόφιμα κοστίζουν πολύ και όταν δεν χρησιμοποιούνται και πετιούνται, ακόμα περισσότερο! Το ηλεκτρικό που καίνε ο φούρνος και οι εστίες στην κουζίνα σου επίσης – δεκτόν! Εκεί όμως πρέπει να βάλεις κάτω τι ξοδεύεις για φαγητό εκτός σπιτιού, να υπολογίσεις μιας εβδομάδας ψώνια και σιγά-σιγά να αποκτήσεις την τέχνη της μαμάς και της γιαγιάς που ήταν ξεφτέρια στα… «λογιστικά της κουζίνας τους», και μάλιστα σε δυσκολότερες εποχές: μια μέρα τη βδομάδα κρέας, δυο και τρεις φορές όσπρια, ένα λαδερό, μια μακαρονάδα, αυγά την άλλη… Η ελληνική κουζίνα (με τρόφιμα που τα βρίσκεις τριγύρω σου) έχει απ’ όλα τα καλά! Είπαμε: ακριβό φαγητό είναι αυτό που πετιέται στα σκουπίδια, είτε γιατί είναι άγευστο, είτε γιατί μαγειρέψαμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε. Οι άνθρωποι που αγαπούν να μαγειρεύουν, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι οι λαϊκές πριν από το κλείσιμό τους δίνουν όλα τα ζαρζαβατικά και φρούτα μισοτιμής και μερικοί παραγωγοί ακόμα και δωρεάν! Ή προμηθεύονται λάδι και κρέας από το χωριό της μαμάς/γιαγιάς/φίλης/συναδέλφου/καλοκαιρινών διακοπών… Μία μόνο συμβουλή: όσο ποιοτικότερο φαγητό αγοράσεις, τόσο καλύτερο φαγητό θα μαγειρέψεις, τόσο περισσότερο θα ευχαριστηθείς και δεν θα πετάξεις και καθόλου. Αλλά αυτά μαθαίνονται στην πορεία, σημασία έχει να ξεκινήσεις με απλά και λίγα υλικά καλής ποιότητας. 

4. Το μαγείρεμα είναι δύσκολο. 

Η πιο αδύναμη δικαιολογία μέχρι στιγμής! Με τόσα περιοδικά, συνταγές στο Ίντερνετ, το βιβλιαράκι με συνταγές της μαμάς και της φίλης/συναδέλφου/συμφοιτήτριας που τα καταφέρνει καλύτερα από εσένα (προς το παρόν!), είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τις προσπάθειές σου τώρα. Δύσκολο είναι το περίτεχνο μαγείρεμα, προϋποθέτει γνώσεις, υπομονή και εξάσκηση. Μην αφήνεις τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής να σε κομπλάρουν, ιδίως τις ξενόφερτες, που όσο διασκεδαστικές και αν είναι, καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που εμείς εννοούμε καθημερινό μαγείρεμα και φαγητό. Οι περισσότερες ελληνικές εκπομπές μαγειρικής τελευταία έχουν μότο τους το εύκολο, απλό, καθημερινό φαγητό, άσχετα αν μερικές φορές παρουσιάζουν και φαγητά με σπάνια υλικά, άγνωστα τρόφιμα και συνταγές εντυπωσιασμού που απαιτεί το μάρκετινγκ της εκπομπής. Το περίπλοκο φαγητό δικαίως θα το αναζητήσεις όταν βγεις έξω να φας ή θα δοκιμάσεις να το φτιάξεις μία στο τόσο, αφού έχεις κατακτήσει ευκολότερες βουνοκορφές της μαγειρικής τέχνης. Μπες στο βιβλιοπωλείο, στο Ίντερνετ, βρες τα αγαπημένα σου μπλογκ και σάιτ, δοκίμασε τις συνταγές τους, απόρριψέ τες, αν δεν σου βγαίνουν, βρες άλλους, ρώτα τον μάγειρα στο ταβερνάκι της γειτονιάς πώς φτιάχνει τους κεφτέδες που πάντα παραγγέλνεις… Στην αρχή θα δυσκολευτείς, αλλά σιγά-σιγά θα γίνεις κι εσύ μέλος μιας παγκόσμιας κοινότητας που ανταλλάσσει συνταγές, προτείνει και μαγειρεύει καθημερινά απίστευτες, απλές νοστιμιές και το καταευχαριστιέται!

5. Μένω μόνος και βαριέμαι να μαγειρεύω μόνο για μένα. 

Ίσως. Η μοναξιά στις μέρες μας είναι γεγονός. Αλλά γι’ αυτό υπάρχουν στήλες και ειδικοί που καθοδηγούν τους μοναχικούς ανθρώπους σωστότερα. Η λέξη κλειδί όμως είναι το «βαριέμαι» παρά το «μόνος». Η πόλη είναι γεμάτη ανθρώπους σαν εσένα, ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει τη χαρά του τρώω –άρα και μαγειρεύω– ΜΑΖΙ. Είναι στο χέρι σου να προσκαλέσεις κάποιον από τη δουλειά και να μαγειρέψετε κάτι πριν δείτε το ποδόσφαιρο αραχτοί στον καναπέ, ακόμα κι αν είναι ένα ζευγάρι αυγά μάτια με πολύ φρέσκο ψωμί όπως, και να χτυπήσεις την πόρτα του γείτονά σου για να του δώσεις ένα πιάτο αχνιστή μακαρονάδα (που θα σου το επιστρέψει αργότερα με ό,τι κι εκείνος προσπάθησε να μαγειρέψει – αν πέσεις σε μερακλή, την έκανες λαχείο)… Στη μαγειρική εξ ορισμού δεν είσαι μόνος, οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη κάτι μαγειρεύουν κάθε μέρα είτε βαριούνται είτε όχι και τις πιο πολλές φορές με κάποιον άλλο παρέα, γιατί έχουν καταλάβει τη σημασία του φαγητού στη ζωή τους αλλά και τη χαρά της δημιουργίας ενός καλομαγειρεμένου φαγητού με γέλιο, αγάπη και χαρά!