Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελληνικά μεταξωτά φουλάρια στο Βρετανικό Μουσείο

Τα Eireen Greek scarves ταξιδεύουν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Defining Beauty: The Body in ancient Greek Art».

Ελληνικά μεταξωτά φουλάρια στο Βρετανικό Μουσείο

Η Eireen είναι μια νέα εταιρεία που παράγει φουλάρια από 100% μετάξι. Τα φουλάρια κατασκευάζονται στο Σουφλί, την ελληνική πόλη με τη μεγαλύτερη παράδοση στην παραγωγή μεταξιού.

Τα φουλάρια του brand θα βρίσκονται στο πωλητήριο του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου, από τις 26 Μαρτίου έως τις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Defining Beauty: The Body in ancient Greek Art» που εγκαινιάζεται προσεχώς. 

Αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο για την έκθεση: «Γνωρίστε την υπεροχή και την ποικιλομορφία της αρχαιοελληνικής τέχνης σε αυτή τη μεγάλη έκθεση που επικεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα. Για αιώνες, οι αρχαίοι Έλληνες πειραματίζονταν με τους τρόπους απεικόνισης του σώματος, ως αντικειμένου ομορφιάς και αλλά και φορέα νοήματος. Τα σημαντικά έργα τέχνης της έκθεσης κυμαίνονται από την αφηρημένη απλότητα των προϊστορικών αγαλματιδίων μέχρι τον συναρπαστικό ρεαλισμό της αλεξανδρινής εποχής. Αυτά τα έργα συνέχιζαν να εμπνέουν την καλλιτεχνική παραγωγή για εκατοντάδες χρόνια, δίνοντας σχήμα στη σκέψη και μορφοποιώντας την ίδια μας την αντίληψη για τους εαυτούς μας».

 

«Defining Beauty: The Body in ancient Greek Art» / Βρετανικό Μουσείο

 

Τα made in Greece φουλάρια Eireen θα αποτελέσουν ιδανικό συμπλήρωμα του πωλητηρίου στα εκθέματα και η δημιουργός τους, Ειρήνη Παπαγιαννοπούλου δηλώνει ενθουσιασμένη: «Πάντα είχα στο μυαλό μου να δημιουργήσω ένα προσωπικό αντικείμενο, το οποίο να αντιπροσωπεύει καθαρά το ελληνικό στοιχείο. Θεωρώ ότι πιο προσωπικό αντικείμενο από το φουλάρι, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, δεν υπάρχει».

Στην αρχαία Ελλάδα το μετάξι ήταν γνωστό ως «σηρ» και το μεταξωτό ύφασμα ως «σηρικός». Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι οι γυναίκες της Κω γνώριζαν την κατεργασία του. Το μετάξι ήταν γνωστό πριν από την εκστρατεία του Αλεξάνδρου, αφού έχει βρεθεί στον Κεραμεικό σε ταφή εγγονής του Αλκιβιάδη. Το Σουφλί ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της διαδρομής του μεταξιού κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής.