Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Ρωσία πατάει το κουμπί του πανικού ή το κουμπί του πυρηνικού πολέμου;

Αυτό που πολλοί παρατηρητές φοβόντουσαν είναι έτοιμο να συμβεί.

Η Ρωσία πατάει το κουμπί του πανικού, ή το κουμπί του πυρηνικού πολέμου;

AYTO ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ φοβόντουσαν είναι έτοιμο να συμβεί. Οι αυτονομιστές ηγέτες σε τέσσερις θύλακες που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους εντολοδόχους τους στην Ουκρανία ανακοίνωσαν «δημοψηφίσματα» που θα διεξαχθούν από την Παρασκευή έως την Τρίτη για να αποφασιστεί αν τα εδάφη τους θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Οι ψηφοφορίες αυτές, οι οποίες είναι παράνομες σύμφωνα τόσο με το ουκρανικό όσο και με το διεθνές δίκαιο και θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές ως απάτη, είναι παρόμοιες με αυτές που διοργάνωσε η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Σε αντίθεση με τότε, η στρατιωτική κατοχή του Κρεμλίνου σε αυτά τα κρατίδια στις περιοχές Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας είναι πιο εύθραυστη, με την Ουκρανία να είναι στο μέσον μιας συνεχιζόμενης επίθεσης για την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η περαιτέρω ρωσική προσάρτηση ουκρανικών εδαφών –ανεξάρτητα από την ψευδεπίγραφη φύση της κίνησης– σηματοδοτεί την τελευταία ζαριά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ταπεινωμένος στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να πιστεύει ότι η αλλαγή των πολιτικών δεδομένων επί του εδάφους θα μπορούσε να ανακόψει τις ουκρανικές προόδους και να αναγκάσει τις δυτικές κυβερνήσεις να προβούν σε έναν επανασχεδιασμό.

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας αυστηροποιεί τις ποινές για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία και η ανυπακοή, εάν διαπράττονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής κινητοποίησης ή πολεμικών καταστάσεων. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του πολέμου ζήτησαν τέτοια αυστηρότερα μέτρα για να στηρίξουν την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Μετά την προσάρτηση των εδαφών, η Μόσχα πιθανότατα θα κηρύξει τις ουκρανικές επιθέσεις στις περιοχές αυτές ως επιθέσεις κατά της ίδιας της Ρωσίας», προειδοποίησαν οι αναλυτές, «ένα πιθανό έναυσμα για μια γενική στρατιωτική κινητοποίηση ή μια επικίνδυνη κλιμάκωση, όπως η χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας», γράφει η Robyn Dixon.

Μαργκαρίτα Σιμονιάν

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αυστηροποιεί τις ποινές για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία και η ανυπακοή, εάν διαπράττονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής κινητοποίησης ή πολεμικών καταστάσεων. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του πολέμου ζήτησαν τέτοια αυστηρότερα μέτρα για να στηρίξουν την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. 

«Κρίνοντας από όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί είτε την παραμονή της επικείμενης νίκης μας είτε την παραμονή του πυρηνικού πολέμου», έγραψε στο Twitter η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού προπαγανδιστικού καναλιού RT. «Δεν μπορώ να δω καμία τρίτη επιλογή».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν εντυπωσιάστηκαν. «Τα εικονικά "δημοψηφίσματα" δεν θα αλλάξουν τίποτα. Ούτε οποιαδήποτε υβριδική "κινητοποίηση"» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας επιτιθέμενος που κατέχει παράνομα τμήματα της ουκρανικής γης. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της και θα συνεχίσει να τα απελευθερώνει, ό,τι κι αν λέει η Ρωσία».

Το ίδιο επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας την Τρίτη στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ως «επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών» και απευθύνθηκε  στα έθνη του αναπτυσσόμενου κόσμου που φαίνεται να κρατούν στάση ουδετερότητας κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.

«Όσοι σιωπούν τώρα για αυτόν τον νέο ιμπεριαλισμό ή είναι κρυφά συνένοχοι μαζί του δείχνουν έναν νέο κυνισμό που γκρεμίζει την παγκόσμια τάξη, χωρίς την οποία η ειρήνη δεν είναι δυνατή» είπε ο Μακρόν.

Με στοιχεία από την Washington Post