Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έχει αντίπαλους ο στρατηγός Φλώρος;

Αυτό αποκάλυψε ένα μυστηριώδες άρθρο εναντίον του που ανέβηκε για λίγες ώρες στο διαδίκτυο και μετά αποσύρθηκε, αφού πρόλαβε να αναπαραχθεί και να ταράξει την ήδη αναστατωμένη πολιτική ζωή της χώρας.

φλωρος

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΧΤΕΣ ένα άρθρο για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και στη συνέχεια κατέβηκε. Ένα άρθρο με βαριές κατηγορίες εναντίον του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, που ανέβηκε εχθές στην ιστοσελίδα του in.gr, δημιουργώντας εύλογες απορίες αλλά και υπόνοιες λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας.

Το άρθρο, που δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Φλώρος έχει ενοχλήσει κάποιους, έθετε ως ερώτημα αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «έχει φαντασιωθεί τον εαυτό του στρατηλάτη και τη χώρα σε πολεμική σύρραξη» και αν «εξυπηρετεί στον προσωπικό του σχεδιασμό η ένταση». 

Γενικά δεν είναι πολύ συνηθισμένο να βάλλεται με τέτοιες κατηγορίες δημοσίως ο αρχηγός του στρατού, αλλά έκανε αίσθηση και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει τώρα που η Τουρκία κορυφώνει τις απειλές της και, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ τα τελευταία χρόνια. 

Οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του στρατηγού Φλώρου για άλλον έναν χρόνο, όπως της δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά πλέον η παραμονή του θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

Αρκετοί, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσαν να το συνδυάσουν με τη λίστα που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Ντοκουμέντο», η οποία ισχυρίστηκε ότι το παράνομο λογισμικό παρακολουθούσε και τη στρατιωτική ηγεσία.

Σύμφωνα με διαρροές από την αξιωματική αντιπολίτευση, το άρθρο που τελικά κατέβηκε «εξέφραζε κυβερνητικούς κύκλους που κατηγορούσαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για να δικαιολογήσουν στην παρακολούθηση του». Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από το δικό μας ρεπορτάζ, αλλά υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Άμυνας να είναι από καιρό ενοχλημένος μαζί του, όπως και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης για τους δικούς του λόγους. 

Οι σχετικοί με τα θέματα άμυνας, πάντως, επισημαίνουν ότι απλώς πλησιάζουν οι κρίσεις του Ιανουαρίου και το συνδέουν με αυτές. Από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι μάλλον τελικά ήταν όλα μαζί που κίνησαν τους αντιπάλους του στρατηγού να εκδηλωθούν τώρα, μεταφέροντας την ενόχλησή τους. 

«Ο στρατηγός Φλώρος θεωρείται κορυφαίος ως στρατιωτικός από φίλους και εχθρούς και κανείς δεν του καταλογίζει το παραμικρό όσον αφορά τις ικανότητες του – στρατιωτικές και διοικητικές» αναφέρει διπλωματική πηγή με γνώση προσώπων και καταστάσεων στον ελληνικό στρατό. Θεωρείται επίσης σοβαρός και δεν έχει ενοχλήσει δημόσια ή «ημιδημόσια» με διαρροές και παιχνίδια παρασκηνίου, όπως φάνηκε και με όλες αυτές τις αγορές αμυντικών συστημάτων, επισημαίνει. 

Ο ναύαρχος Αποστολάκης, σήμερα σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα δικτυωμένος, ανήκει κι αυτός σε εκείνους που θα ήθελε να δει τον στρατηγό Φλώρο να φεύγει στις κρίσεις του Ιανουαρίου.

Οι παλιότεροι θυμούνται τι γινόταν σε άλλες εποχές με διαρροές της στρατιωτικής ηγεσίας υπέρ της μίας ή της άλλης εταιρείας εξοπλιστικών και πόσο δυσάρεστη (αν όχι και ύποπτη σε κάποιες περιπτώσεις) ήταν αυτή η κατάσταση. Η θητεία του κ. Φλώρου όμως δεν θυμίζει εκείνες τις εποχές και ούτε υπήρξε τέτοιου τύπου διαρροή από τον ίδιο ή το περιβάλλον του όλο αυτό το διάστημα. 

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ όμως έχει πράγματι κάποιες αντιπάθειες και ορισμένοι του καταλογίζουν ότι η έντονη προσωπικότητά του καπελώνει τους άλλους αρχηγούς. Σύμφωνα με αξιόπιστες  πηγές, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει εκφράσει την ενόχλησή του για τον κ. Φλώρο σε τρίτους, καθώς είναι από εκείνους που θεωρούν ότι επισκιάζεται από τον αρχηγό και επειδή ο πρωθυπουργός μοιάζει να εμπιστεύεται περισσότερο την άποψή του στα αμυντικά θέματα από τη δική του.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης, σήμερα σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα δικτυωμένος, ανήκει κι αυτός σε εκείνους που θα ήθελε να δει τον στρατηγό Φλώρο να φεύγει στις κρίσεις του Ιανουαρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι προωθεί δικούς του ανθρώπους, κάτι όχι ασυνήθιστο βεβαίως. 

Το άρθρο του in.gr, πάντως, κατηγορούσε μόνο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για δημιουργία έντασης και τον διαχώριζε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «Η πολιτική ηγεσία της χώρας –κυβέρνηση και αντιπολίτευση– δεν διακατέχεται από τέτοιες αντιλήψεις, ούτε οι εχέφρονες Έλληνες» και «προφανώς, οι πολίτες και η πολιτική ηγεσία θα αντιδράσουν αν δεχθούν επίθεση από την Τουρκία, αλλά τούτο απέχει από την πρόκληση πολέμου ή επεισοδίου επειδή έτσι ήθελε ή ένας στρατηγός ή προέκυψε άθελα του. Είναι απλά εθνικά και θεσμικά επικίνδυνο να δρα ο αρχηγός με δική του ατζέντα». 

Και πιο κάτω, φανερώνοντας έμμεσα και από πού προέρχεται η δυσαρέσκεια, ανέφερε ότι «ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι αρχηγοί των τριών επιτελείων είναι τουλάχιστον αμήχανοι απέναντί του και δείχνουν αιφνιδιασμένοι κάθε φορά από την προσωπική του στρατηγική».

Παρουσίαζε δε κι ως παράδειγμα τον ισχυρισμό ότι την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ακάρ στις Βρυξέλλες, με στόχο την εξομάλυνση της έντασης, «ο κ. Φλώρος διοργάνωσε στη Χίο στρατιωτική φιέστα με τους νεοσύλλεκτους να κραυγάζουν συνθήματα-απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα-απειλή, "θα έρθουμε μια νύχτα". Το κλίμα και οι συνεννοήσεις που είχαν γίνει για την έκδοση ακόμη και κοινής δήλωσης των δύο υπουργών χάλασαν». 

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Φλώρο, κατά την παρουσίαση του ιδρύματος του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε με την στάση του να υποδηλώσει τη στήριξή του, ενώ όλοι παρατήρησαν ότι στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ήταν εκείνος που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα από όλους. Φωτ.: Eurokinissi

Το άρθρο τον κατηγορούσε, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι και ασκήσεις τις νύχτες με φουσκωτά και ΟΥΚάδες σε βραχονησίδες είχε δώσει διαταγή να γίνονται, έως ότου μαθεύτηκε και κόπηκαν μαχαίρι, άγνωστο με παρέμβαση ποίου». Επίσης μετέφερε σχεδόν ως μομφή ή «κάρφωμα» ότι και με την προηγούμενη κυβέρνηση τα πήγαινε «μια χαρά» αφού επέτρεπε τραγούδια του ΕΑΜ στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και είχε συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ «για την παραλαβή των δύο στρατιωτικών τον Αύγουστο του 2018, που είχαν συλληφθεί στον Έβρο».

Το άρθρο αυτό μπορεί τελικά να κατέβηκε, αλλά δεκάδες άλλα άρθρα αναρτήθηκαν που το συνέδεαν με την ιδιαίτερη συγκυρία, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν κάτι σαν επιβεβαίωση ότι ο στρατηγός Φλώρος παρακολουθείται. 

Κυβερνητικές πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ αντιθέτως φαίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ήταν τυχαία η δημοσίευση όλων αυτών των κατηγοριών εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αμέσως μετά το δημοσίευμα περί παρακολούθησής του, που ανέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση; Μάλλον όχι, σύμφωνα με τις ενδείξεις. Φαίνεται πως κάποιοι με προσωπικές πικρίες και αντιπαλότητες θεώρησαν ιδανική τη συγκυρία να επιτεθούν τώρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα πριν από τις επικείμενες κρίσεις. 

Το αποτέλεσμα που πέτυχαν όμως είναι μάλλον το αντίθετο, αφού στο περιβάλλον του πρωθυπουργού υπήρξε έντονη ενόχληση για τη στοχοποίηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Φλώρο, κατά την παρουσίαση του ιδρύματος του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε με την στάση του να υποδηλώσει τη στήριξή του, ενώ όλοι παρατήρησαν ότι στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ήταν εκείνος που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα από όλους.

Οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του στρατηγού Φλώρου για άλλον έναν χρόνο, όπως της δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά πλέον η παραμονή του θεωρείται σχεδόν σίγουρη.