Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τελικά, τι κρύβεται πίσω από τη διαφυγή του Ξηρού;

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών απαντά σε μερικές ερωτήσεις που προκύπτουν από τη διαφυγή και επαναδραστηριοποίηση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Τελικά, τι κρύβεται πίσω από τη διαφυγή του Ξηρού;

Τελικά, πρέπει οι αιτήσεις των αδειών να εξετάζονται κατά περίπτωση και να υπάρχει επιτήρηση από την αστυνομία;

Η ισχύουσα νομοθεσία στο άρθρο 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα θέτει απλώς ορισμένα γενικά κριτήρια χορήγησης αδειών, χωρίς να δίνει έμφαση στο είδος του εγκλήματος που έχει διαπραχθεί. Πιστεύω ότι χρήσιμο θα ήταν να υπάρχουν εφεξής διαφοροποιήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος, οπότε η έξοδος από τη φυλακή θα πρέπει να γίνεται υπό αυστηρότερους όρους.

Για πρώτη φορά είδαμε βίντεο-προκήρυξη, και μάλιστα πριν από χτύπημα. Τι σημαίνει αυτό;

Το βίντεο προφανώς χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για να είμαστε όλοι σίγουροι ότι η προκήρυξη προέρχεται από τον συγκεκριμένο δράστη αλλά επίσης για να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα και αμεσότητα στο όλο εγχείρημα, με το οποίο άλλωστε γίνεται έκκληση για λαϊκή εξέγερση. Αναμφίβολα, πιστεύω ότι θα επακολουθήσουν βίαιες και στοχευμένες ενέργειες που θα εντάσσονται στον χώρο της τρομοκρατίας.

Ο Γιωτόπουλος, με επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία», ισχυρίζεται ότι κάποιοι «από πάνω» ήθελαν τον Ξηρό έξω. Υπάρχει διαίρεση στην οργάνωση;

Το ύφος της επιστολής Γιωτόπουλου, εάν είναι γνήσια, δείχνει πράγματι μια αποστασιοποίηση από τον Ξηρό. Ίσως, λοιπόν, μπορεί να γίνει λόγος για κάποια αποστασιοποίηση ανάμεσα σε ορισμένα πρόσωπα στην οργάνωση.

Πώς γίνεται πρακτικά ένα τόσο γνωστό πρόσωπο να κρύβεται στην Αττική;

Είναι εύκολο να μεταμφιεσθεί κανείς (π.χ. σε παπά), να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του και να μένει κάπου κρυμμένος ώστε να μη γίνεται αντιληπτός, ιδίως όταν έχει γύρω του ανθρώπους αποφασισμένους, που τον στηρίζουν παντοιοτρόπως. Και ο Μαζιώτης, άλλωστε, παραμένει ασύλληπτος, αν και δεν πρέπει να υποτιμούμε τις μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες της Δίωξης του Εγκλήματος τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει πραγματικά φόβος για ένωση-συνεργασία όλων των ένοπλων ομάδων;

Σε μια πρώτη φάση πιστεύω ότι ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, διότι γενικότερα η τρομοκρατία μπορεί, λόγω των σημερινών συνθηκών, να βρει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στη χώρα μας. Γι' αυτό και αντίστοιχα πιστεύω ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας εν γένει, είτε από ακροαριστερούς, είτε και από ακροδεξιούς φορείς, θα πρέπει κυρίως να αποβλέπει όχι τόσο στην καταστολή όσο στην εκρίζωση των αιτίων που την εκτρέφουν (οικονομικές ανισότητες, φτωχοποίηση και έλλειψη οραματικών στόχων και μέλλοντος για τους νέους).