Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συμβουλές για να γράψουμε ένα σωστό βιογραφικό και tips για αλλαγή καριέρας

Από την επαγγελματική σύμβουλο Άννα Ντούμα.

Συμβουλές για να γράψουμε ένα σωστό βιογραφικό και tips για αλλαγή καριέρας
Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που βλέπεις στα βιογραφικά;

Το πιο συχνό και πιο σοβαρό λάθος είναι να μη δώσει κάποιος σημασία στο βιογραφικό του συνολικά. Ένα στέλεχος που αξιολογεί βιογραφικά δαπανά περίπου 10 δευτερόλεπτα για να διαβάσει κάθε βιογραφικό. Αν αυτό που στέλνω σε κάποιον που δεν με γνωρίζει είναι μια πρόχειρη ή ελλιπής παρουσίαση του εαυτού μου, πώς θα ξεχωρίσω;

Βάζουμε φωτογραφία ή όχι;

Η φωτογραφία στο βιογραφικό μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά μπορεί και να σε καταστρέψει. Έχει τύχει αρκετές φορές να δω έναν υποψήφιο από κοντά και να μην έχει καμία σχέση με τη φωτογραφία που έχει στο CV του. Επίσης, φωτογραφίες από διακοπές ή «τύπου facebook» μπορούν πραγματικά να χαλάσουν ένα βιογραφικό. Αν δεν αναφέρεται ρητά στην αγγελία, καλό είναι να αποφεύγεται.

Πότε συμπεριλαμβάνουμε cover letter;

Το cover letter, ή συνοδευτική επιστολή όπως λέγεται, κάνει αυτό που δηλώνει, συνοδεύει, δηλαδή, το βιογραφικό. Σε βοηθά να παρουσιάσεις τις ικανότητές σου, να μιλήσεις για τους στόχους σου, να αναφέρεις για ποιον λόγο επιλέγεις τη συγκεκριμένη εταιρεία και να απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να προκύπτουν από το CV σου, όπως εργασιακά κενά ή αλλαγή καριέρας. Δεν ζητείται πάντα από όλες τις εταιρείες, αλλά, αν δίνεται η δυνατότητα, καλό είναι να το στέλνεις.

Πώς ντυνόμαστε στις συνεντεύξεις;

«Καλό ντύσιμο» σημαίνει «επαγγελματικό ντύσιμο», δηλαδή πουκάμισο, υφασμάτινο παντελόνι ή φούστα σε ήπια χρώματα και όχι υπερβολές σε μακιγιάζ ή κομμώσεις. Αν ξέρω ότι πηγαίνω σε ένα πιο «συντηρητικό» περιβάλλον εργασίας, τότε επιβάλλεται να φορέσω κουστούμι. Αλλά, ακόμα κι αν γνωρίζω ότι υπάρχει ένα πιο «casual dress code», το ντύσιμό μου πρέπει να μείνει επαγγελματικό γιατί πηγαίνω σε συνέντευξη.

Τι συμβουλές δίνεις σε επαγγελματίες ειδικοτήτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση στη χώρα μας;

Εκτός από την επιλογή του εξωτερικού, μπορεί να αναγνωρίσει ποιες είναι οι μεταβιβάσιμες δεξιότητές του (transferable skills), δηλαδή δεξιότητες που έχει αποκτήσει από την επαγγελματική του εμπειρία ή από άλλες δραστηριότητες που βοηθούν σε μια αλλαγή καριέρας. Επίσης, μπορεί να βρει ένα αντικείμενο που να είναι «παρόμοιο» με το δικό του. Τέλος, αν μένει σε μεγάλο αστικό κέντρο, καλό θα ήταν να ψάξει αν υπάρχουν ευκαιρίες σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις.