Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

WSJ: Η αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα δεν είχε πρόσβαση σε επαρκή στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού

Αμφισβητείται η ανεξαρτησία της έρευνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Στον «αέρα» το πόρισμα της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα

Η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνά την προέλευση του κορωνοϊού σχεδιάζει να αποσύρει το πόρισμά της, το οποίο προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα.

Ο λόγος είναι η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας, ενώ οι ερευνητές ζητούν πραγματοποίηση νέας έρευνας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των 26 ειδικών επιστημόνων έκανε κάλεσμα μέσω ανοιχτής επιστολής για μια εκ νέου διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση της covid-19. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ομάδα, δεν είχε επαρκή πρόσβαση σε χώρους και στοιχεία για να διερευνήσει επαρκώς τις πιθανές πηγές του νέου κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου ο ιός να «διέφυγε» από εργαστήριο της Κίνας.

Η έκκλησή τους δημοσιοποιείται την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν για μεγαλύτερη διαφάνεια στην έρευνα, λέγοντας ότι αναμένουν να ελέγξουν την έκθεση σχετικά με την αποστολή στην Γιουχάν και προτρέπουν την Κίνα να δημοσιεύσει όλα τα σχετικά δεδομένα. Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, πιέζει για παρόμοιες αποστολές του ΠΟΥ και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για να διερευνήσει εάν ο ιός θα μπορούσε να προέρχεται εκτός Κίνας και να εξαπλώθηκε στη Γουχάν μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.

Στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι το προσωρινό πόρισμα «αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων». Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε ανακοινώσει στις 12 Φεβρουαρίου ότι το προσωρινό πόρισμα της έρευνας, που θα αποτελεί περίληψη των αποτελεσμάτων των ερευνών της ομάδας στην Κίνα, θα δημοσιευθεί «σύντομα», πριν από την δημοσίευση «της πλήρους έκθεσης, λίγες εβδομάδες αργότερα».

«Εξ ορισμού, μία περίληψη δεν περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες. Άρα, αφού υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για την έκθεση αυτή, μία περίληψη μόνο δεν θα ικανοποιούσε την περιέργεια των αναγνωστών», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ στην Wall Street Journal, έκπληκτος για την ύπαρξη «τόσου ενδιαφέροντος» για το αποτέλεσμα μίας έρευνας που αφορά την προέλευση του ιού που έχει προκαλέσει μία καταστροφική πανδημία στον πλανήτη και κάνοντας λόγο για την «ικανοποίηση της περιέργειας των αναγνωστών».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις κάλεσε επίσης το Πεκίνο να επιδείξει «διαφάνεια». «Αυτό που έχουμε κάνει σαφές εδώ και πολλές εβδομάδες είναι ότι τρέφουμε βαθιά ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της ομάδας έρευνας για την Covid-19 και για τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την διαδικασία που οδήγησε σε αυτά τα συμπεράσματα», προειδοποίησε. Στην ανοικτή επιστολή τους οι 26 διεθνούς βεληνεκούς επιστήμονες ζητούν την διεξαγωγή νέας έρευνας, ανεξάρτητης και εις βάθος, καταγγέλλοντας τους περιορισμούς που οι κινεζικές αρχές επέβαλαν στις εργασίες της ομάδας του ΠΟΥ κατά την επίσκεψή τους στην Κίνα.

Ηνωμένες Πολιτείες και επιστήμονες πιέζουν την Κίνα για την ολοκλήρωση της έρευνας ώστε το Πεκίνο να δώσει περισσότερα στοιχεία. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ επέμεινε να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν ο ιός διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Γιουχάν λέγοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικά απίθανο» ενδεχόμενο. Ωστόσο, αυτήν την κατηγορηματική δήλωση αναγκάσθηκε να την ανασκευάσει την επομένη μέρα ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι για την προέλευση της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Καθώς τα ερωτήματα για την προέλευση του κορωνοϊού παραμένουν, η Κίνα σχεδιάζει την ενίσχυση της βιοασφάλειας των εργαστηρίων της. Η Κίνα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών κυβερνήσεων για άρνηση κοινοποίησης δεδομένων, αδιαφάνεια ως προς την έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού και για την διαχείριση της έκρηξης της επιδημίας. Μάλιστα, έγγραφο που παρουσιάζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Κίνας μέχρι το 2025 και δόθηκε στην δημοσιότητα με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου αναφέρεται στα σχέδια για «συνολική ενίσχυση των ικανοτήτων διαχείρισης της βιοασφάλειας» στην χώρα.

Ειδικότερα, την ώρα που το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον προερχόμενο από τις ΗΠΑ ισχυρισμό ότι η έκρηξη της πανδημίας είναι αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο, η Κίνα σχεδιάζει, σύμφωνα με το έγγραφο, να επιταχύνει την θέσπιση νομοθεσίας για την βιοασφάλεια και να ενισχύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, καταρτίζοντας μεταξύ άλλων κατάλογο με την διαβάθμιση των επιπέδων κινδύνου που συνδέονται με την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση πάντως κατηγόρησε το Πεκίνο, χωρίς να παρουσιάσει τα στοιχεία, ότι ο κορωνοϊός διέφυγε από υψηλής ασφαλείας εργαστήριο της Γιουχάν, όπου οι ερευνητές μελετούσαν τους κορωνοϊούς επί σειρά ετών. Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες. Όμως, οι δυτικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το αποτέλεσμα της υπό τον ΠΟΥ σχετικής έρευνας και αμφισβητούν ότι η ερευνητική αποστολή στην Κίνα ήταν ανεξάρτητη από την επιρροή του Πεκίνου.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal