Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τόμι Ρόμπινσον: Μια φαινομενικά αστεία περίπτωση αντι-ισλαμιστή βάζει σε περιπέτειες τη Βρετανία

Ποιος είναι ο άντρας που πριν από μερικά χρόνια επιχείρησε να δημιουργήσει τη Βρετανική Λέγκα Άμυνας και επιχειρεί να βάλει σε περιπέτειες το βρετανικό δικαιικό σύστημα;

Τον Μάιο συνελήφθη έξω από τα δικαστήρια του Λιντς και την ίδια μέρα οδηγήθηκε στη φυλακή, καταδικασμένος σε 13 μήνες. Από τότε για χάρη του διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Λιντς: οι περισσότερες καταλήγουν με αιματηρά επεισόδια. Χιλιάδες τον στηρίζουν κραυγάζοντας το όνομά του.

Πιστεύουν ότι τόσο οι διώξεις όσο και η φυλάκισή του είναι άδικες και παράνομες. Ποιος, όμως, είναι αυτός ο Τόμι Ρόμπινσον ή για την ακρίβεια ο Στίβεν Γιάξλεϊ Λένον, όπως είναι και το πραγματικό του όνομα; Το 2009 ο Ρόμπινσον επιχείρησε να δημιουργήσει την Λέγκα της Αγγλικής Άμυνας (English Defence League).

Διοργάνωνε συνάξεις και ομιλίες στις οποίες επιχειρούσε -λέει- να αφυπνίσει τη νεολαίο γι' αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ισλαμική απειλή.

Αυτές οι κατηχήσεις που τον έκαναν γνωστό από στόμα σε στόμα τον έχρισαν έναν από τους κορυφαίους "αντι-ισλαμιστές ακτιβιστές", συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερους πιστούς στους κόλπους της οργάνωσης που μαχόταν τον ισλαμικό εξτρεμισμό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο... 

Το 2013 αποχώρησε από την οργάνωση επικαλούμενος την μάλλον φαιδρή δικαιολογία ότι ήταν προβληματισμένος για τη βίαιη δράση της ακροαριστεράς στο Λονδίνο κι ότι αφού δεν μπορούσε να γίνει μέρος της λύσης, δεν επιθυμούσε να είναι κομμάτι του προβλήματος. Εννοείται ότι μετά την αποχώρησή του, η οργάνωση κατέρρευσε.

Το 2017 κάνει ξανά την εμφάνισή του αποφασίζοντας να βιντεοσκοπήσει και να βγάλει σε live streaming την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης νεαρών μουσουλμάνων που κατηγορούνταν για τον βιασμό μιας 16χρονης. Γι' αυτή του την ενέργεια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 18 μήνες. 

Για τον ίδιο λόγο συνελήφθη και πριν από λίγες μέρες έξω από τα δικαστήρια του Λιντς, μόνο που αυτή τη φορά οδηγήθηκε άμεσα στη φυλακή. Οι υποστηρικτές του κάνουν λόγο για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου.

Ωστόσο, για το βρετανικό νόμο τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα: σε κανέναν, ούτε στους λειτουργούς του Τύπου, δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν τα πρακτικά μιας δίκης, πριν υπάρξει δικαστική απόφαση. Ειδικά, με τις προσπάθειες αντιμετώπισης των fake news κανείς δεν μπορεί να παρεμποδίζει την ύπαρξη μιας δίκαιης δίκης για όλους. 

Η υπόθεση και οι πρακτικές του Ρόμπινσον να χριστεί ήρωας από το πουθενά και να δημιουργήσει προηγούμενος λογοκρισίας σε ακροδεξιούς προβληματίζουν κυρίως γιατί ξεπερνούν το γραφικό πλαίσιο της προσπάθειάς του και εμπλέκουν θεσμούς και το νομικό σύστημα που καλείται να τον αντιμετωπίσει μακριά από τον θόρυβο που ο ίδιος δημιουργεί.

Και φυσικά και τους υποστηρικτές του μεταξύ των οποίων και ο γνωστός και μη εξαιρετέος ακροδεξιός Γκεερτ Βίλντερς...