Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Tι σημαίνει η συνάντηση Πάπα και Ρώσου Πατριάρχη;

Οι θρησκευτικοί ηγέτες από το Βατικανό και τη Μόσχα θα συναντηθούν στην Κούβα, για πρώτη φορά μετά από 1000 χρόνια

Tι σημαίνει η συνάντηση Πάπα και Ρώσου Πατριάρχη;

Δεκαετίες διπλωματικών προσπαθειών για την προσέγγιση της Καθολικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη Ρωσική, φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς, υπό το βάρος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να ταξιδέψει στην Κούβα αυτό το μήνα, όπου θα μεταβεί και ο Πατριάρχης Κύριλλος, σηματοδοτώντας την πρώτη συνάντηση μεταξύ Πάπα και ρώσου Πατριάρχη από τότε που επήλθε το Σχίσμα και ο διαχωρισμός της Χριστιανικής Εκκλησίας σε Ορθόδοξη και Καθολική.  

Η Ρωσική Εκκλησία, που είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ορθοδοξία και η πιο ισχυρή, καθώς υπό την σκέπη της έχει τα 2/3 των  Ορθοδόξων Χριστιανών του κόσμου , διατηρούσε πάντα αποστάσεις από το Βατικανό.

Στο παρελθόν υπήρξε, όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο, αδιέξοδο στην προσπάθεια να υπάρξει κάποια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, καθώς η Ρωσική Εκκλησία είχε επισημάνει ενέργειες των Καθολικών να προσηλυτίσουν με ιεραποστόλους τους πιστούς, στην Ουκρανία που η Μόσχα θεωρεί θρησκευτικό έδαφος της και η προσπάθεια της παπικής επιρροής εκεί είχε προκαλέσει αγανάκτηση.

Τώρα όμως Βατικανό και Μόσχα ετοιμάζονται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στις 12 Φεβρουαρίου, καθώς οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική και Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις, λόγω των εξτρεμιστικών επιθέσεων.

Το στίγμα έδωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων, υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος δήλωσε στο Associated Press ότι "σε αυτή την τραγική κατάσταση, θα πρέπει να βάλει στην άκρη εσωτερικές διαφωνίες και να προσπαθήσει να σώσει τον Χριστιανισμό στις περιοχές όπου υπόκειται σε πιο σοβαρές διώξεις".  

Ένα άλλο ζήτημα που φέρνει πιο κοντά τον Κύριλλο με τον Πάπα Φραγκίσκο είναι η αίσθηση του πρώτου ότι κινδυνεύει να χάσει ζωτικά τμήματα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά το ρήγμα στις σχέσεις εξαιτίας της επιθετικότητας του Πούτιν στην Κριμαία και αλλού.

Από την πλευρά του ο Ποντίφικας θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στις θρησκευτικές ελευθερίες για τους Καθολικούς στη Ρωσία και την Ουκρανία. "Οι δραστηριότητες Της Καθολικής Εκκλησίας οριοθετούνται αυστηρά στη Ρωσία, και ο Καθολικισμός είναι στο δρόμο για να σβήσει στην Κριμαία", αναφέρει  το National Review.  Για τον Πάπα είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία να γεφυρώσει τις διαφορές με τον Χριστιανισμό αλλά ουσιαστικά πρόκειται για την αρχή της «νομιμοποίησης» των επαφών Βατικανού και Μόσχας.