Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι έχασε ο κόσμος από την καταστροφή της Παλμύρας

Όλες οι καταστροφές που υπέστη η πόλη τους τελευταίους μήνες από το Ισλαμικό Κράτος

Τι έχασε ο κόσμος από την καταστροφή της Παλμύρας


 

Γνωστή και ως «Βενετία της άμμου», η πόλη της συριακής ερήμου, Παλμύρα, υπέστη άλλη μία πράξη βανδαλισμού από το Ισλαμικό Κράτος (Isis), με την καταστροφή της αψίδας του θριάμβου.

Πιο κάτω θα δείτε τις καταστροφές που υπέστη η πόλη τους τελευταίους μήνες από τους ισλαμιστές μαχητές που περιγράφονται ως «βάρβαροι» από τους αρχαιολόγους Συρίας, όπως τις κατέγραψε ο Guardian.

H αψίδα του θριάμβου

Αψίδα του θριάμβου

4 Οκτωβρίου

 

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία και κόσμημα στην εξαιρετική συλλογή ερειπίων στην Παλμύρα, η τριπλή αψίδα καταστράφηκε από το Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

 

Η αψίδα χτίστηκε ως αφιέρωση στον Ρωμαίο αυτοκράτορα, Σεπτίμιο Σεβήρο, μετά τη νίκη των Ρωμαίων επί της Παρθικής Αυτοκρατορίας στην Περσία. Πλούσια διακοσμημένη, αντανακλούσε την αυξανόμενη δύναμη της Παλμύρας, η οποία είχε αναδειχθεί σε μία από τις πλουσιότερες αποικίες στη ρωμαϊκή ηγεμονία λόγω της θέσης της σε βασικό δρόμο των καραβανιών.

Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO η οποία το αποκαλεί «εξαίρετο παράδειγμα της παλμυρικής τέχνης».

  

Ναός του Βήλου
31 Αυγούστου

 

Ο Ναός του Βήλου ήταν το πιο σημαντικό αξιοθέατο στην Παλμύρα και το σημαντικότερο ιερό της αρχαιότητας στη Μέση Ανατολή μαζί με το συγκρότημα Μπάαλμπεκ στο Λίβανο. Πριν από την άφιξη του Χριστιανισμού το δεύτερο αιώνα, η Παλμύρα λάτρευε τον θεό Βήλο -Bel, μαζί με το θεό Ήλιο- Yarhibol και το θεό της σελήνης -Aglibol.

Πριν
Μετά

Το συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο ναός περιβάλλεται από τείχη και περιλαμβάνει μια αίθουσα που χρησιμοποιούνταν ως ξενώνας. Ο ίδιος ο ναός περιλαμβάνει μια αρχαία σηκό (εσωτερική αίθουσα) με δύο εσωτερικά ιερά και ήταν αφιερωμένος στην υπέρτατη θεότητα των Παλμύριων, τον Βήλο, και στους θεούς του Ήλιου και της Σελήνης. Ο ναός μετατράπηκε σε εκκλησία και αργότερα σε τζαμί, το οποίο ήταν σε χρήση μέχρι το 1930.

Ναός του Βάαλ
24 Αυγούστου

 

Ο ναός του Βάαλ κτίστηκε τον πρώτο αιώνα μ.Χ., και ήταν οίκος λατρείας του φοινικικού θεού της καταιγίδας και του ουρανού, ο οποίος εξελίχθηκε σε μια σημαντική θεότητα που λατρευόταν κατά τη διάρκεια της βασίλισσας Ζηνοβίας και του συζύγου της Σεπτίμιου Οδαίναθου, Βασιλιά των βασιλέων της Παλμύρας.

Πριν
Μετά

Οι στύλοι του έχουν ελληνικές και Παλμυρινές επιγραφές και κάποτε περιείχε αγάλματα από τους πλούσιους προστάτες της πόλης.

 

Οι τρεις ταφικοί πύργοι
Αύγουστος

 

Οι περίφημοι τάφοι Ελάχμπελ, Τζάμπλικ και Χίτοτ που χρονολογούνται μεταξύ του 44 και του 103 μ.Χ. ήταν από τους καλύτερα διατηρημένους χώρους ταφής από την αρχαιότητα. Και οι τρεις καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο. Οι ταφικοί πύργοι κατασκευάστηκαν από εύπορες οικογένειες της αρχαίας Παλμύρας και αποτελούσαν το σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Σπάνια, και δύσκολα συναντώνται σε άλλα μέρη του ελληνορωμαϊκού κόσμου.

 

Τα πολυώροφα μνημεία από ψαμμίτη, στέκονταν έξω από τα τείχη της πόλης σε μια περιοχή γνωστή ως η κοιλάδα των Τάφων, και ήταν χωρισμένα σε διαμερίσματα. Μέσα τοποθετούνταν οι σαρκοφάγοι λίγο πριν σφραγιστούν με πλάκες από πέτρα σκαλισμένες με την εικόνα του νεκρού και βαμμένες σε έντονα χρώματα. Οι πλούσιοι κάτοικοι κληροδοτούσαν χρήματα στους ιερείς ώστε να κάνουν τελετές στη μνήμη τους.