Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στάχτες από την έκρηξη ηφαιστείου της Σαντορίνης βρήκαν οι αρχαιολόγοι στη Σμύρνη

Σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν της Σμύρνης αναμένεται να αποκαλύψει ανασκαφή Τούρκων αρχαιολόγων.

Στάχτες από την έκρηξη ηφαιστείου της Σαντορίνης βρήκαν οι αρχαιολόγοι στη Σμύρνη

Στάχτες από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, εντόπισαν αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Σμύρνη, στην Τουρκία.

Η αρχαία πόλη της Σμύρνης, που ιδρύθηκε πριν από 5.000 χρόνια από τους Έλληνες Αιολείς και αργότερα κατοικήθηκε από τους Ιώνες, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια και εμπορικά κέντρα στις ακτές του Αιγαίου.

Η περιοχή είναι χώρος σημαντικών ανασκαφών από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η νέα ανασκαφή ξεκίνησε το 2007 και κατάφερε να αποκαλύψει διάφορα σημαντικά ευρήματα από τότε.

Η τελευταία ανακάλυψη περιλαμβάνει στάχτη από τη λεγόμενη Μινωική έκρηξη που έλαβε χώρα πριν από 3.600 χρόνια.

Ο καθηγητής Cumhur Tanrıver, επικεφαλής της ομάδας ανασκαφής της Σμύρνης, δήλωσε στον Anadolu ότι οι στάχτες θα ρίξουν φως στην ιστορία της Σμύρνης.

«Στο φετινό έργο ανασκαφής έχει βρεθεί τέφρα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, η οποία είναι γνωστή ως η Μινωική έκρηξη στην ιστορία και η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου εδώ και 10.000 χρόνια», δήλωσε ο Tanrıver, προσθέτοντας ότι οι στάχτες έχουν σταλεί για εξέταση στο Τμήμα Γεωγραφίας Ege University.

Ο Tanrıver σημείωσε ότι η ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη εξαπλώθηκε στην περιοχή και προκάλεσε τσουνάμι σε όλο το Αιγαίο, προκαλώντας την κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη.

«Αφού εξεταστούν οι στάχτες, θα μας δώσουν την ευκαιρία να δούμε τι άλλαξε μετά την έκρηξη στη Σμύρνη και πώς επηρέασε τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. Αναφέρει επίσης πως η στάχτη είναι ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει να ταξινομήσουν χρονολογικά κάποια γεγονότα στη Σμύρνη για τα οποία δεν μπορούσε να οριστεί ημερομηνία.

Ο Tanrıver δήλωσε ότι το πρώτο σπίτι που ανήκει στην ελληνική κουλτούρα έχει ανακαλυφθεί στην ανασκαφή της Σμύρνης, επιτρέποντας στους πανεπιστημιακούς να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι κατασκεύαζαν τα σπίτια τους εκείνη την εποχή και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Περίπου 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία και το εξωτερικό, συμμετέχουν στην ανασκαφή της Σμύρνης.