Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

WSJ: Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ απέρριψαν συνομιλίες με τον Μπάιντεν

Παραμένουν τεταμένες οι σχέσεις λόγω Χόυτι και Κασόγκι

Saudi, Emirati Leaders Decline Calls With Biden During Ukraine Crisis

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε ανεπιτυχώς να προγραμματίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και των ηγετών της Σαουδικής Αραβίας και των Αραβικών Εμιράτων, σε μία απόπειρα να υπάρξει διεθνής υποστήριξη για την Ουκρανία, αναφέρει η Wall Street Jοurnal.

Απώτερος σκοπός είναι ωστόσο να περιοριστεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ.

Όμως, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σεΐχης των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν απέρριψαν και οι δύο τα αιτήματα των ΗΠΑ να μιλήσουν με τον Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal, καθώς και οι δύο χώρες έχουν γίνει πιο σκληρές στην κριτική τους απέναντι στην αμερικανική πολιτική στον Κόλπο.

«Υπήρχε κάποια προσδοκία για ένα τηλεφώνημα, αλλά δεν συνέβη», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος για την προγραμματισμένη συνομιλία μεταξύ του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ με τον Μπάιντεν. 

Ωστόσο ο Μπάιντεν μίλησε με τον 86χρονο πατέρα του πρίγκιπα Μοχάμεντ, βασιλιά Σαλμάν, στις 9 Φεβρουαρίου, όταν οι δύο άνδρες επανέλαβαν τη μακροχρόνια συνεργασία των χωρών τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δήλωσε ότι η συνομιλία μεταξύ τους θα επαναπρογραμματιστεί.

Οι Σαουδάραβες έχουν επισημάνει ότι η σχέση τους με την Ουάσιγκτον έχει επιδεινωθεί υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν και θέλουν περισσότερη υποστήριξη για την παρέμβασή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.

Επίσης ζητούν βοήθεια με το δικό τους μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς προχωρά το αντίστοιχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και νομική ασυλία για τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζει πολλές αγωγές σε αμερικανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Τα Εμιράτα από την άλλη, συμμερίζονται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη συγκρατημένη απάντηση των ΗΠΑ στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από μαχητές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη κατά των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Και οι δύο κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, η οποία έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του έχει κάνει κινήσεις για να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με τις δύο βασικές χώρες της Μέσης Ανατολής που χρειάζεται στο πλευρό του, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ξεπερνούν τα 130 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 14 χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι εξάλλου, οι μόνοι δύο μεγάλοι παραγωγοί που μπορούν να αντλήσουν περισσότερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Αν αυτή η δυνατότητα χρησιμοποιηθεί, τότε θα μπορούσε να επιφέρει σχετική ηρεμία στην αγορά αργού, σε μια εποχή που οι τιμές της αμερικανικής βενζίνης είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ο Brett McGurk, συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή, και ο Amos Hochstein, ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, ταξίδεψαν στο Ριάντ στα τέλη του περασμένου μήνα για να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Ο McGurk συναντήθηκε επίσης με τον Σεΐχη Μοχάμεντ στο Άμπου Ντάμπι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την απογοήτευση των Εμιράτων για την απάντηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις των Χούτι.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεΐχη Μοχάμεντ στις αρχές Φεβρουαρίου αναμενόταν να επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εργαστεί επιμελώς για να ενισχύσει την αντιπυραυλική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων και ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να κάνουν ακόμη περισσότερα τους επόμενους μήνες για να βοηθήσουν τα δύο κράτη του Κόλπου να προστατευθούν.

Μπορεί να μην είναι όλα όσα θέλουν οι δύο χώρες, είπε ο αξιωματούχος, αλλά οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια.

Ωστόσο, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα αρνήθηκαν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο, λέγοντας ότι εμμένουν σε ένα σχέδιο παραγωγής που εγκρίθηκε μεταξύ του ομίλου τους, του ΟΠΕΚ και μιας ομάδας άλλων παραγωγών με επικεφαλής τη Ρωσία.

Η ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία, από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ενίσχυσε τη δύναμη του ΟΠΕΚ ενώ έφερε επίσης τους Σαουδάραβες και τα Εμιράτα πιο κοντά στη Μόσχα.

Τόσο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ όσο και ο Σεΐχης Μοχάμεντ δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, μετά και την άρνησή τους να μιλήσουν με τον Μπάιντεν.

Αργότερα είχαν συνομιλίες και οι δύο χώρες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, αποκρινόμενος εκείνος θετικά.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλία με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ σύντομα σε ότι έχει να κάνει με το πετρέλαιο, αλλά ούτε ότι υπάρχουν σχέδια από πλευράς Μπάιντεν να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ έχτισαν βαθείς δεσμούς με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Εκείνος είχε ταχθεί στο πλευρό τους σε μια περιφερειακή διαμάχη με το Κατάρ, απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν στην οποία είχαν αντιταχθεί, έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στο Ριάντ το 2017 και στάθηκε στο πλευρό του πρίγκιπα Μοχάμεντ μετά το δολοφονία Κασόγκι.

Ωστόσο, η απόφαση Τραμπ να μην απαντήσει σε μια ιρανική επίθεση με drone και πυραύλους σε μεγάλες πετρελαϊκές τοποθεσίες της Σαουδικής Αραβίας το 2019, συντάραξε τους εταίρους του Κόλπου, που επί δεκαετίες βασίζονται στην υπόσχεση προστασίας της ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το Ιράν από την πλευρά του αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις.

Σημειώνεται δε, ότι η ρήξη μεταξύ Μπάιντεν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας εκτάθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το βασίλειο ως κράτος «παρίας», μετά τη δολοφονία Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν δημοσίευσε μια έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε εγκρίνει το σχέδιο για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, ο οποίος ήταν σφοδρός επικριτής του νεαρού Σαουδάραβα ηγεμόνα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τη συνωμοσία, παρόλο που άτομα του στενού περιβάλλοντος του διάδοχου καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας για συμμετοχή στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης δημόσια τη Σαουδική Αραβία για τον παρατεταμένο πόλεμο στην Υεμένη και διέκοψε τη ροή ορισμένων όπλων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ριάντ για να στοχεύσει τους Χούτι.

Ο νυν πρόεδρος αντέστρεψε επίσης την απόφαση Τραμπ να συμπεριλάβει τους Χούτι στον επίσημο κατάλογο των ΗΠΑ με τις παγκόσμιες τρομοκρατικές ομάδες, μια κίνηση που οι Σαουδάραβες ηγέτες είπαν ότι ενθάρρυνε τις δυνάμεις της Υεμένης, ενώ παράλληλα απέτρεψε τις προσπάθειες για διαμεσολάβηση στην κατάπαυσης του πυρός.

Τη Δευτέρα, η Ψάκι  επανέλαβε ότι ο πρόεδρος εμμένει στην άποψή του ότι η Σαουδική Αραβία πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κράτος «παρία» και ότι η ηγεσία έχει μικρή λυτρωτική κοινωνική αξία.

Όταν την περασμένη εβδομάδα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ρωτήθηκε σε συνέντευξή του, στο περιοδικό Atlantic, εάν ο Μπάιντεν τον είχε παρεξηγήσει, η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Απλώς, δεν με νοιάζει».

Συμπλήρωσε δε, ότι η αποξένωση των ηγετών της Σαουδικής Αραβίας θα έβλαπτε τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είναι στο χέρι του να σκεφτεί τα συμφέροντα της Αμερικής», είπε.

Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είναι ο βασικός φορέας λήψης αποφάσεων στη Σαουδική Αραβία και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να βρει τρόπους να συνεργαστεί με τον διάδοχο σε όλα, από την ενεργειακή πολιτική μέχρι την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Μαζί με τη Σαουδική Αραβία, και τα ΗΑΕ προέτρεψαν τις ΗΠΑ να βάλουν τους αντάρτες της Υεμένης στη λίστα με τις τρομοκρατικές ομάδες και να στείλουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για να συμβάλλουν στην άμυνα από τις επιθέσεις.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία ανάλογη κίνηση, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κόλπου.

Τον περασμένο μήνα, ο στρατηγός Frank McKenzie, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, πέταξε στο Άμπου Ντάμπι για μια σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες των Εμιράτων, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας μετά τις επιθέσεις των Χούτι.

Ο στρατηγός McKenzie  ήθελε να συναντηθεί με τον Σεΐχη Μοχάμεντ, αλλά δεν κατάφερε να βρει χρόνο, σύμφωνα με αξιωματούχο της Μέσης Ανατολής.

Με πληροφορίες της Wall Street Journal