Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το ΝΑΤΟ στέλνει πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη

Απάντηση στην ρωσική πίεση στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ στέλνει πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θέτει τις δυνάμεις του σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η Δύση προετοιμάζεται για μια επιθετική ρωσική κίνηση κατά της Ουκρανίας, αν και η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.

«Καλωσορίζω τους συμμάχους που συνεισφέρουν πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε δήλωσή του.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της συμμαχίας».

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποσύρει προσωπικό και εξαρτώμενα μέλη από την πρεσβεία της στην Ουκρανία ως απάντηση σε «μια αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία», μια ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι διέταξαν τα μέλη της οικογένειας των διπλωματών να φύγουν.

«Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να γίνει μία στρατιωτική δράση από τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι «δεν θα είναι σε θέση να εκκενώσουν Αμερικανούς πολίτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επομένως οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία θα πρέπει να προγραμματίσουν ανάλογα τις κινήσεις τους», πρόσθεσε. 

Επιτράπηκε δε, στους Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν οικειοθελώς από την πρεσβεία στο Κίεβο.

Η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποσύρει την δέσμευσή της να αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί μια μέρα στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει η συμμαχία στρατεύματα και όπλα από πρώην κομμουνιστικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, που εντάχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί αλλά δηλώνει έτοιμη να συζητήσει άλλες ιδέες για τον έλεγχο των όπλων, την ανάπτυξη πυραύλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Δανία δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει πρωτόγνωρες οικονομικές κυρώσεις ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνήλθαν στις Βρυξέλλες, σημείωσαν ότι θα στείλουν κοινή προειδοποίηση στη Μόσχα. 

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι 100.000 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η Ρωσία αναμένει γραπτή απάντηση στα αιτήματά της αυτή την εβδομάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί την κίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ ως «πρόωρη και υπερβολική».

«Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξαν ριζικές αλλαγές στην κατάσταση ασφάλειας πρόσφατα: η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παρέμεινε σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους», ανέφερε.

Το Σαββατοκύριακο η Βρετανία δήλωσε ότι είχε πληροφορίες πως η ρωσική κυβέρνηση εξέταζε έναν πρώην Ουκρανό βουλευτή ως πιθανό υποψήφιο για να ηγηθεί μιας φιλορωσικής ηγεσίας στο Κίεβο, υπό την καθοδήγησή της.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε, ωστόσο, τον βρετανικό ισχυρισμό ως «παραπληροφόρηση», κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση της έντασης στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν σχεδιάζει προς το παρόν να απομακρύνει τις οικογένειες διπλωματών από την Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ανέφερε, από την πλευρά της ότι η Γερμανία θα παραμείνει παρούσα στην Ουκρανία προς το παρόν, αλλά αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση ενώ η Λετονία προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία παρά μόνο για περιπτώσεις «επείγουσας ανάγκης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, τέλος, είπε ότι η Δύση πρέπει να κάνει τις κυρώσεις για τη Ρωσία «αφόρητες» εάν αυτή επιτεθεί στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες του Reuters