Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κορωνοϊός-μελέτη: Σχεδόν 11 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα η παραλλαγή Μu

Η μετάλλαξη έχει μεν εμφανιστεί σε αρκετές χώρες, ωστόσο εξαπλώθηκε ευρέως μονάχα στην Κολομβία

Εργαστήριο στην Ινδία

Τουλάχιστον 10 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι η μετάλλαξη Mu.

Αυτό αναφέρουν Ιάπωνες επιστήμονες σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Σε μια δοκιμή εξουδετέρωσης, η μετάλλαξη Mu εμφανίστηκε 10,6 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος, την στιγμή που οι μεταλλάξεις Γάμμα και Λάμδα ήταν μόνο 2,9 και 3,4 φορές πιο ανθεκτικές, αντίστοιχα. Επιπλέον, ακόμη και αυτοί που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech μπορούν ασθενώς να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Μu καθώς αποδείχτηκε 9,1 φορές πιο ανθεκτική από το αρχικό στέλεχος.

Πού οφείλεται η εξάπλωση της Mu στην Κολομβία

Η μετάλλαξη Mu έχει καταγραφεί σε 39 χώρες, όπου δεν γνωρίζει ταχεία εξάπλωση μετάδοσης, εκτός από την Κολομβία. Εκεί, η παραλλαγή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου, κυριάρχησε μεταξύ  Μαρτίου και Αυγούστου σε ποσοστό έως και 100%, ενώ σήμερα δείχνει να έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. 


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Mu στην Κολομβία οφείλεται σε σειρά παραλλαγών στον τομέα δέσμευσης του υποδοχέα και σε μεταλλάξεις σε άλλες περιοχές της ακίδας πρωτεΐνης. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί γιατί η παραλλαγή ΜΙ μπόρεσε να εξαπλωθεί μόνο στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι εκτόπισε άλλες μεταλλάξεις που κυριαρχούν σε άλλες χώρες, όπως την παραλλαγή Γάμμα (P.1.), η οποία κατά τα άλλα κυριαρχεί στη Νότια Αμερική και την παραλλαγή Λάμδα (C.37) που καταγράφεται σε  Περού όσο και Κολομβία.

Η ΜΙ ή B.1.621 είναι η τελευταία μετάλλαξη του κορωνοϊού, που ταξινομήθηκε ως παραλλαγής ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ, με τους ερευνητές να ζητούν να αναβαθμιστεί ο χαρακτηρισμός της παραλλαγής ΜΙ σε παραλλαγή ανησυχίας.