Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Kategate»: Το AFP δεν θεωρεί το Παλάτι του Κένσινγκτον «έμπιστη πηγή» μετά την πειραγμένη φωτογραφία της Κέιτ

Οι συνέπειες του photoshop δεν έχουν κοπάσει για την Κέιτ Μίντλετον

«Kategate»: Το AFP δεν θεωρεί το Παλάτι του Κένσινγκτον «έμπιστη πηγή» μετά την πειραγμένη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον

Το AFP, το γαλλικό φωτογραφικό πρακτορείο που συνεργάζεται εδώ και καιρό με το Παλάτι του Κένσινγκτον, δήλωσε ότι δεν είναι πλέον «έμπιστη πηγή» εν μέσω του σκανδάλου με το photoshop στην περιβόηητη - πια - φωτογραφία με της Κέιτ Μίντλετον.

Το Associated Press, το AFP και το Reuters εξέδωσαν ειδοποιήσεις απαγότευσης λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της οικογενειακής φωτογραφίας που δείχνει την Κέιτ καθισμένη σε μια καρέκλα, περιτριγυρισμένη από τα παιδιά της, τον πρίγκιπα Τζορτζ, 10 ετών, την πριγκίπισσα Σάρλοτ, 8 ετών και τον μικρό πρίγκιπα Λούις 5 ετών. 

Ο Phil Chetwynd, διευθυντής διεθνών ειδήσεων του AFP, δήλωσε στο "The Media Show" του BBC Radio 4 ότι το πρακτορείο αποφάσισε να αποσύρει τη φωτογραφία λόγω κραυγαλέων προβλημάτων επεξεργασίας και ότι το Παλάτι του Κένσινγκτον αγνόησε το αίτημά τους και δεν έδωσε ποτέ την αυθεντική εικόνα. «Δεν πήραμε απάντηση, γι' αυτό αποσύραμε τη φωτογραφία», είπε.

Όταν ρωτήθηκε αν εξακολουθούν να θεωρούν το παλάτι ως «έμπιστη πηγή», ο Chetwynd ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, απολύτως όχι. Όπως συμβαίνει κάθε φορά, όταν μια πηγή σε απογοητεύει, τα στάνταρ ανεβαίνουν».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το πρακτορείο δεν έπρεπε να είχε εγκρίνει την εικόνα εξαρχής. «Στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει καν πολύ καλό photoshop. Υπάρχουν σαφώς πολλά προβλήματα με τη φωτογραφία», εξήγησε και πρόσθεσε: «Δεν έπρεπε να έχει εγκριθεί. Νομίζω ότι μόλις έγινε, όλοι οι συντάκτες φωτογραφιών σε όλα τα μεγάλα πρακτορεία είδαν αμέσως ότι υπήρχε πρόβλημα και μαζεύτηκαν και μίλησαν γι' αυτό και είπαν "τι κάνουμε;". Αμέσως, στείλαμε ειδοποιήσεις σε όλες τις ομάδες μας ώστε να είμαστε απολύτως πιο προσεκτικοί σχετικά με το περιεχόμενο που έρχεται στο γραφείο μας — ακόμα και από αυτό που θα λέγαμε "αξιόπιστες πηγές"».

Ο Chetwynd σημείωσε ότι το να αποσυρθεί μια φωτογραφία «με αιτία την χειραγώγηση» είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά το χρόνο ίσως, ελπίζω λιγότερο».