Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ιταλία: Ανησυχία για τις συνέπειες του κοροναϊού στον τουρισμό

Οι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην αγορά

Ιταλία: Ανησυχία για τις συνέπειες του κοροναϊού στον τουρισμό

Τουριστικοί πράκτορες στην Ιταλία ζητούν τη βοήθεια της κυβέρνησης Κόντε, καθώς φοβούνται πως η επιδημία του κοροναϊού θα πλήξει, μεταξύ άλλων και τον τουρισμό.

Οι επαγγελματίες ανησυχούν όχι μόνο για μόνο για τα ταξίδια των Κινέζων αλλά και των Αμερικανών τουριστών, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην αγορά.  Μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης να διακόψει τις πτήσεις από και προς την Κίνα, είναι σαφές ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος τεράστιας οικονομικής ζημιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι με την όλη υπόθεση ασχολήθηκε και η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα ευχήθηκε «οι σχέσεις των δυο χωρών να επιστρέψουν στην κανονική τους μορφή σε όλους τους τομείς». Εννοώντας προφανώς ότι και η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων δεν θα πρέπει να κρατήσει για υπερβολικά μεγάλο διάστημα. Άλλωστε, στην Ιταλία συνεχίζουν να φτάνουν κινέζοι πολίτες (αν και πολλοί λιγότεροι απ΄ότι στο παρελθόν) τράνσιτ από άλλες χώρες.

Τουριστικοί πράκτορες υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό τουριστών: μόνο τον περσινό Φεβρουάριο, οι αφίξεις από την Κίνα ήταν πεντακόσιες χιλιάδες. Οι Κινέζοι επίσης αγοράζουν το 35% του Made in Italy, κυρίως στον σημαντικότατο τομέα της παραγωγής ενδυμάτων.

Θα χαθεί η καλοκαιρινή σεζόν;

Οι υπεύθυνοι των τουριστικών πρακτορείων προσθέτουν ότι οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη ευρύτερες. Διότι και οι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες βλέποντας ότι η Ιταλία έχει κηρύξει εξάμηνη κατάσταση συναγερμού μπορεί να αποφασίσουν να ματαιώσουν τα ταξίδια τους στην Ρώμη, στο Μιλάνο, στη Νάπολη και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Υπάρχει φόβος ότι η συνολική μείωση της τουριστικής κίνησης μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστο έξι μήνες, μέχρι το τέλος σχεδόν της θερινής σεζόν. Για τον λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών του Τουριστικού Τομέα, από την μία ζητά να αποφεύγονται ακρότητες και υπερβολικά υψηλοί τόνοι και από την άλλη προσβλέπει σε έμμεση κρατική στήριξη (ίσως και φοροαπαλλαγές) διότι ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί σίγουρα να καλύψει τα τεράστια, χαμένα έσοδα των επόμενων μηνών.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle