Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το Ισραήλ «επιβεβαιώνει» ότι εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν

Στην επίθεση που προκάλεσε μπλακ άουτ στην εγκατάσταση στο Νατάνζ

Το Ισραήλ φαίνεται να «επιβεβαιώνει» ότι είναι πίσω από την κυβερνοεπίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν

Το Ισραήλ φάνηκε να επιβεβαιώνει ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη βασική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν την Κυριακή, την οποία ο επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης περιέγραψε ως τρομοκρατική ενέργεια.

 

Η προφανής επίθεση έγινε ώρες αφότου οι αξιωματούχοι στο Νατάνζ έθεσαν σε λειτουργία προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον εμπλουτισμό ουρανίου, μια στιγμή που θεωρήθηκε καίριας σημασίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

Ενώ οι ιρανικές αρχές πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν ένα μπλακ άουτ μεγάλης κλίμακας στο Νατανζ, το οποίο προκάλεσε βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο της εγκατάστασης, ο επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Αβίβ Κοτσάβι δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της χώρας στη Μέση Ανατολή «δεν κρύβονται από τα μάτια του εχθρού». 

 

Το Ισραήλ δεν επέβαλε λογοκρισία στην κάλυψη του θέματος, όπως είχε κάνει σε παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν και τα ισραηλινά ΜΜΕ κάλυψαν εκτενώς την προφανή επίθεση. Μάλιστα, η δημόσια ραδιοφωνία έκανε το ασυνήθιστο βήμα και υποστήριξε ότι η Μοσάντ έπαιξε κεντρικό ρόλο.

 

Αργότερα την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «ο αγώνας ενάντια στο Ιράν και τους αντιπροσώπους του και τις ιρανικές προσπάθειες εξοπλισμού είναι μια τεράστια αποστολή».

 

«Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν είναι απαραίτητα η κατάσταση που θα υπάρχει αύριο», συμπλήρωσε, χωρίς να επεκταθεί.

 

Ο επικεφαλής των πυρηνικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να αναλάβουν δράση ενάντια στους δράστες της επίθεσης. Επιβεβαίωσε ότι μια «τρομοκρατική επίθεση» προκάλεσε βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο της εγκατάστασης στο Νατάνζ.

 

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους «εχθρούς της βιομηχανικής και πολιτικής προόδου της χώρας, που έχουν στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη μιας πυρηνικής βιομηχανίας που ευδοκιμεί», δήλωσε ο Σαλέχι.

 

Με πληροφορίες από Guardian