Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ισπανική εταιρεία θέλει να εκτρέφει χταπόδια -Αντιδρούν οι επιστήμονες

Άγνωστες, προς το παρόν, οι συνθήκες εκτροφής τους και ο τρόπος που θα θανατώνονται

Χταπόδι στην θάλασσα

Η πρώτη φάρμα χταποδιών στον κόσμο αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο χρόνο στην Ισπανία, παρά τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Οι ειδικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις του, ζητώντας να μην προχωρήσει το έργο καθώς τα χταπόδια μπορούν να αισθανθούν πόνο και συναισθήματα. 

Η ισπανική πολυεθνική εταιρεία Nueva Pescanova ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εμπορία εκτρεφόμενων χταποδιών το επόμενο καλοκαίρι, για να τα πουλήσει το 2023.

Περίπου 350.000 τόνοι χταποδιού αλιεύονται κάθε χρόνο – 10 φορές περισσότερα από τον αριθμό του 1950 - με το ζώο να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλη την Ασία και τη Μεσόγειο. Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή που οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να αποκαλύψουν το μυστικό του πώς να εκτρέφουν χταπόδια σε αιχμαλωσία, επειδή οι προνύμφες του τρώνε μόνο ζωντανή τροφή και χρειάζονται ένα προσεκτικά ελεγχόμενο περιβάλλον.

Λέγεται ότι η φάρμα θα παράγει 3.000 τόνος χταποδιού ετησίως. Ωστόσο, η Nueva Pescanova αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποιες συνθήκες θα διατηρούνται τα χταπόδια, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους των δεξαμενών, της τροφής που θα τρώνε και του τρόπου με τον οποίο θα θανατώνονται.

Επιστήμονες αντιδρούν στη δημιουργία της φάρμας χταποδιών

Η αντίδραση αρκετών επιστημόνων ήταν άμεση, υποστηρίζοντας ότι τα χταπόδια δεν πρέπει να εκτρέφονται για λόγους κατανάλωσης φαγητού. Σε μια μελέτη του London School of Economics and Political Science, οι ειδικοί δηλώνουν σίγουροι ότι ήταν αδύνατη η ευημερία χταποδιών εκτροφής και ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει την απαγόρευση εισαγόμενων χταποδιών εκτροφής στο μέλλον.

Η έρευνα εξέτασε περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χταπόδια είναι όντα που αισθάνονται, μπορούν να βιώνουν πόνο, ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.

Μια ομάδα ερευνητών ζήτησε την κατάργηση του έργου Nueva Pescanova επειδή είναι «δεοντολογικά και οικολογικά αδικαιολόγητο». Η Compassion in World Farming (CIWF) έστειλε επιστολή στις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας - καλώντας τις να απαγορεύσουν την εκτροφή χταποδιών.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η φάρμα χταποδιών στην Ισπανία, τα ζώα που θα εκτρέφονται εκεί θα έχουν μικρή προστασία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό διότι η καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής εφαρμόζεται μόνο σε σπονδυλωτά,

Στον ιστότοπό της, η Nueva Pescanova υποστηρίζει ότι «δεσμεύεται στην υδατοκαλλιέργεια (εκτροφή θαλασσινών) ως μέθοδο μείωσης της πίεσης στις αλιευτικές περιοχές και διασφάλισης βιώσιμων, ασφαλών, υγιών και ελεγχόμενων πόρων, συμπληρωματικών της αλιείας».

Παρόλα αυτά, ο εξελικτικός βιολόγος Δρ Jakob Vinther, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι τα χταπόδια είναι «εξαιρετικά πολύπλοκα όντα». «Νομίζω ότι ως άνθρωποι πρέπει να τα σεβαστούμε αν σκεφτόμαστε να τα καλλιεργήσουμε ή να τα φάμε», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες Daily Mail & BBC