Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η υδροπονική κάνναβη τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ψύχωσης

Σύμφωνα με ιατρική έρευνα σε νοσοκομεία του Λονδίνου

Η υδροπονική κάνναβη τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ψύχωσης

Σύμφωνα με ιατρική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ομάδα ασθενών στο Νότιο Λονδίνο η υδροπονικά επεξεργασμένη κάνναβη, ή αλλιώς "σκανκ", είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ψυχική υγεία όσων την καπνίζουν σε συχνό και τακτικό βαθμό.


Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι από το δείγμα κάπνιζαν καθημερινά υδροπονική κάνναβη είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από φωνές στο κεφάλι τους, και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα σοβαρό ψυχωτικό επεισόδιο.

Από τη άλλη, όσοιασθενείς κάπνιζαν λιγότερο ισχυρές μορφές κάνναβης, όπως το απλό χασίς, δεν παρουσίασαν κανένα  σημάδι αυξημένου κινδύνου.


Περαιτέρω στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι η κάνναβη αυτή καθεαυτή που είναι επικίνδυνη για την ψυχική υγεία των χρηστών , αλλά τα υπερ-ισχυρά χημικά στελέχη που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της υδροπονικής κάνναβης.


Μάλιστα ο Robin Murray, ένας εκ των γιατρών που διεξήγαγαν την έρευνα, είπε στην Guardian ότι προτείνει την χρήση απλής κάνναβης στους ασθενείς που προσπαθούν να σταματήσουν το "σκανκ".


Η έρευνα διήρκησε έξι συνολικά χρόνια, και σ' αυτήν έλαβαν μέρος περισσότεροι από 410 ασθενείς από 18 έως 65 ετών που είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομεία του Νότιου Λονδίνου παρουσιάζοντας συμπτώματα ψύχωσης (άκουγαν φωνές στο κεφάλι τους ή είχαν παραισθήσεις).


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του πόσο "δυνατή" ήταν η μαριχουάνα που κάπνιζαν οι ασθενείς και των προβλημάτων ψυχικής ανισορροπίας που παρουσίασαν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Murray η σύνδεση μεταξύ της χρήσης υδροπονικής κάνναβης και της ψύχωσης που μπορεί να οδηγήσει σε σχιζοφρένια είναι πλέον επίσημα αποδεδειγμένη.


Τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον των κινήσεων για νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι θα είναι δύσκολο να γίνεται η διάκριση μεταξύ απλού χασίς και χημικά επεξεργασμένης ινδικής κάνναβης.