Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Αϊτή ζητά στρατό από τις ΗΠΑ για να φυλάξει υποδομές στρατηγικής σημασίας

Αβεβαιότητα μετά την δολοφονία του προέδρου Μοΐζ - Η Ουάσιγκτον στέλνει πράκτορες του FBI και του υπουργείου Εσωτερικών

Η Αϊτή ζητά στρατό από τις ΗΠΑ για να φυλάξει τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας

Φόβοι για ανεξέλεγκτο χάος στην Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, με την κυβέρνηση της χώρας να απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ να συνδράμει στρατιωτικά για τη φύλαξη υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός εκλογικών διαδικασιών, Ματιάς Πιερ.

Σύμφωνα με τους New York Times αξιωματούχοι της Αϊτής εκτιμούν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος πιθανών δολιοφθορών από μισθοφόρους σε σημεία «κλειδιά», όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι της χώρας καθώς και εγκαταστάσεις καυσίμων.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας παράλληλα πως «επί του παρόντος» δεν σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτική δύναμη. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει διά της εκπροσώπου Τύπου Τζεν Ψάκι, πως στην Αϊτή θα μεταβούν πράκτορες του FBI και του υπ. Εσωτερικών «το συντομότερο δυνατόν».

«Η αποστολή ανθρώπινων πόρων και οικονομικής βοήθειας, αποτελούν εξίσου προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, η οποία γνωστοποίησε την Παρασκευή πως θα συνδράμει της κατάστασης με εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Βυθισμένη στην αβεβαιότητα η Αϊτή

Στη χώρα της Καραϊβικής επικρατεί κλίμα ανησυχίας για την επόμενη ημέρα μετά τη δολοφονία του Μοΐζ. Το Κοινοβούλιο της χώρας βρίσκεται στον «πάγο», τη στιγμή που δύο πολιτικοί αντίπαλοι διεκδικούν τον πρωθυπουργικό θώκο έστω και προσωρινά.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας. Η αστυνομία της χώρας θεωρεί πως πίσω από αυτή βρίσκονται 26 Κολομβιανοί και δύο Αμερικανοί. Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως προχώρησαν στη σύλληψη 17 ατόμων που φέρονται να είναι ανάμεσα στα δράστες της δολοφονίας στο πλαίσιο επιχείρησης που κατέληξε σε ένοπλη σύρραξη με τρεις νεκρούς. Οχτώ άτομα προς το παρόν διαφεύγουν της σύλληψης. 

Ταυτόχρονα, έχουν παραδοθεί και οι δύο Αμερικανοί οι οποίοι φέρεται πως ομολόγησαν ότι συμμετείχαν στην ομάδα που εισέβαλε στην ιδιωτική κατοικία του Μοΐζ, σκότωσε τον πρόεδρο και τραυμάτισε σοβαρά τη σύζυγό του. Όπως μεταδίδει η washngton Post ένας εξ αυτών, αποκάλυψε πως αυτός και ο ομοεθνής συνεργός του είχαν την εντύπωση πως εκτελούσαν εντολές δικαστηρίου για τη σύλληψη του Μοΐζ. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Αϊτής που επικαλείται η Washington Post, οι δύο Αμερικανοί, Τζέιμς Σολάζ και Τζόσεφ Βίνσεντ, εξαπατήθηκαν για να λάβουν μέρος σε αυτό που αργότερα ανακάλυψαν ότι ήταν η δολοφονία του προέδρου. Ο Σολάζ φέρεται να είπε στις ανακριτικές αρχές πως είχε κάνει αίτηση για μία δουλειά διερμηνέα, σε αγγελία που βρήκε στο διαδίκτυο, και ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε τα ονόματα των εργοδοτών. 

Ο πρέσβης της Αϊτής στην Ουάσιγκτον ζήτησε από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν στις έρευνες επίσης με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών, εκτός της στρατιωτικής παρέμβασης. Ωστόσο η ιστορία έχει αποδείξει πως τέτοιους είδους παρέμβαση από τους Αμερικανούς είναι ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη.

Το 1915 οι ΗΠΑ εισέβαλαν και κατέκτησαν την Αϊτή μετά την ανατροπή του τότε προέδρου Γκιγιόμ Σαμ, μια κατοχή που κράτησε μέχρι το 1934. Οι Αμερικανικές δυνάμεις επέστρεψαν το 1994 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1991 και την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας,  Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Επίσης μεταξύ του 2004 και του 2017, στρατεύματα από Νότια Αφρική και Ασία είχαν εγκατασταθεί εκεί στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος «σταθερότητας», με τις δυνάμεις αυτές να θεωρούνται ως υπεύθυνες για το ξέσπασμα χολέρας που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες Αϊτινούς.

«Θα ήταν καταστροφή η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στη χώρα, για ακόμα μια φορά», υποστηρίζει ένας Αϊτινός πολιτικός αναλυτής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «πως κάθε τέτοιους είδους παρέμβαση, μας έχει φέρει περισσότερα προβλήματα».

Με πληροφορίες από Guardian