Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε έφεση γονιών 2χρονης Εβραίας για παράταση της μηχανικής της υποστήριξης

Οι Χασιδιστές Εβραίοι γονείς της μικρής Άλτα επιθυμούν τη μεταφορά της στο εξωτερικό

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε έφεση γονιών 2χρονης Εβραίας για παράταση της μηχανικής της υποστήριξης

Οι γονείς ενός δίχρονου κοριτσιού, με εγκεφαλική βλάβη, έχασαν την έφεση που είχαν ασκήσει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να εμποδίσουν το νοσοκομείο να σταματήσει τη μηχανική της υποστήριξης.

Οι γονείς της δίχρονης Άλτα Φίξλερ βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το νοσοκομείο NHS Foundation Trust του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ επειδή οι γιατροί θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη της μικρής και να ακολουθηθεί πιο ήπια θεραπεία. Όπως υποστηρίζουν η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη. 

Ωστόσο, αυτό θα οδηγήσει στον θάνατό της κάτι που οι γονείς της παλεύουν να εμποδίσουν κυρίως λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε όμως την έφεση της οικογένειας δηλώνοντας ότι δεν θα παρέμβει στην υπόθεση καθώς βρετανικό δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι η απόφαση του νοσοκομείου είναι προς το συμφέρον της μικρής. Να σταματήσει δηλαδή η θεραπεία με την μηχανική υποστήριξη.

Οι γονείς της Άλτα δήλωσαν «εξαιρετικά απογοητευμένοι» από την απόφαση. Εξακολουθούν ωστόσο να ελπίζουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, όπως ανέφερε ο δικηγόρος τους.

Καθώς οι γονείς της μικρής είναι Χασιδιστές Εβραίοι στο θρήσκευμα, υποστηρίζουν ότι τα σχέδια του νοσοκομείου είναι ενάντια στην εβραϊκή τους πίστη και τα δικαιώματά τους ως γονείς.

Λόγω αυτώ αυτών, δεν μπορούν να συναινέσουν σε  μία απόφαση που θα οδηγούσε δηλαδή στον θάνατο της μικρής.

Αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την έφεση και συμφώνησε με την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να τεθεί η Άλτα σε καταπραϋντική αγωγή.

Οι γονείς της, από την πλευρά τους, θέλουν να την μεταφέρουν σε ισραηλινό νοσοκομείο ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου της έχει χορηγηθεί βίζα λόγω της αμερικανικής υπηκοότητας του πατέρα της.

Οι γιατροί ωστόσο πιστεύουν ότι η 2χρονη Άλτα, η οποία δεν μπορεί να αναπνεύσει ή να φάει χωρίς ιατρική βοήθεια, δεν έχει καμία πιθανότητα ανάρρωσης.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο, ο δικαστής MacDonald είπε ότι η μεταφορά της στο εξωτερικό θα την εκθέσει σε «περαιτέρω πόνο».

Ο δικηγόρος της οικογένειας Ντέιβιντ Φόστερ δήλωσε σήμερα στο BBC Radio 4 ότι οι πελάτες του είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι. «Είναι μια θέση στην οποία κανένας γονιός δεν θα ήθελε να βρεθεί».

Οι γονείς της Άλτα ήλπιζαν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συμφωνούσε ότι η αρχική απόφαση «δεν δίνει επαρκή γνώση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων», είπε ο δικηγόρος τους.

Ο συνήγορος της οικογένειας έκανε λόγο επίσης, και για ανησυχητικό προδεδικασμένο ότι δηλαδή οι ξένοι υπήκοοι στους οποίους προσφέρεται περίθαλψη στο εξωτερικό δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτές τις επιλογές.

«Εξετάζουμε τα επόμενα βήματά μας. Η νομική οδός έχει τελειώσει, αλλά εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία», είπε.

«Πιστεύουμε επίσης ότι έχει δοθεί υπερβολική στάθμιση στην «πρόκληση πόνου» ως παράγοντας στην απόφαση».

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ NHS Foundation Trust δήλωσε πως «Αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια απίστευτα δύσκολη και οδυνηρή περίοδος για την οικογένεια της Άλτα και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε. Λόγω του απορρήτου των ασθενών, θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω».

Με πληροφορίες του BBC