Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Είμαστε ντροπιασμένοι»: Η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Γερμανίας ανακάλυψε το φρικτό ναζιστικό της παρελθόν

Οι Reinman δημιούργησαν μια περιουσία δισεκατομμυρίων και σήμερα αποκαλύφθηκε το σκοτεινό ναζιστικό παρελθόν τους

«Είμαστε ντροπιασμένοι»: Η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Γερμανίας ανακάλυψε το φρικτό ναζιστικό της παρελθόν

Η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Γερμανίας δημιούργησε μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και σήμερα αποκαλύφθηκε το σκοτεινό, ναζιστικό παρελθόν της και η φρίκη της ανέλιξης της.

Η οικογένεια Reimann, η οποία ελέγχει τον γιγαντιαίο όμιλο JAB Holding Company, ανέθεσε πρόσφατα σε έναν ιστορικό να ερευνήσει διεξοδικά τα αρχεία της εταιρείας και να ρίξει φως στις δραστηριότητές της οικογένειας κατά τα χρόνια της ναζιστικής κυριαρχίας.

Οι πρώτες μόνο αποκαλύψεις, 74 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι φρικτές και αποκαλύφθηκαν σήμερα.

Ο Albert Reimann και ο γιος του Albert Reimann Jr., ο οποίος διαχειριζόταν την εταιρεία τη δεκαετία του 1930 και του 1940, ήταν ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Χίτλερ και αντισημίτες, που χρησιμοποίησαν κρατούμενους των Ναζί ως σκλάβους στη βιομηχανία χημικών προϊόντων τους στη νότια Γερμανία, αλλά και στο ίδιο τους το σπίτι.

Γυναίκες εργαζόμενες από την Ανατολική Ευρώπη αναγκάστηκαν να σταθούν προσοχή γυμνές στα  στρατόπεδα των εργοστασίων τους. Όσες αρνήθηκαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Οι σκλάβοι εργαζόμενοι ήταν θύματα λεκτικής βίας, βιασμών και άγριων ξυλοδαρμών. Μεταξύ των των θυμάτων ήταν και μια ρωσίδα, που εργάστηκε ως καθαρίστρια στην ιδιωτική βίλα των Reimann.

Η σκοτεινή ιστορία της οικογένειας αποκαλύφθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Bild. Ο Peter Harf, εκπρόσωπος της οικογένειας και ένας από τους δύο διαχειριστές της JAB Holding, δήλωσε ότι τα ευρήματα του ιστορικού «ταιριάζουν απόλυτα» με εκείνα της οικογένειας.

O Albert Reimann

«Ο Reimann Sr. και ο Reimann Jr. ήταν ένοχοι. Ανήκαν στη φυλακή. Αυτά τα εγκλήματα είναι αποτρόπαια», ανακοίνωσε o Peter Harf.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, μια περίοδο μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού. Εκτιμάται ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες απήχθησαν από τους Ναζί και αναγκάστηκαν να εργαστούν για να στηρίξουν τη γερμανική πολεμική εκστρατεία και τις βιομηχανίες των Ναζί. 

Η υπόθεση Reimann ξεχωρίζει για τη βιαιότητα που περιγράφεται λεπτομερώς σε ορισμένα από τα έγγραφα και το γεγονός ότι πατέρας και γιος φαίνεται να έχουν εμπλακεί στην ίδια την κακοποίηση, δήλωσε ο ερευνητής Andreas Wirsching, διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας Leibniz με έδρα το Μόναχο.

«Ήταν πολύ συνηθισμένο για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν σκλάβους-εργάτες, αλλά δεν ήταν σύνηθες για αφεντικό της εταιρείας να βρίσκεται σε άμεση και φυσική επαφή με αυτούς», δήλωσε ο κ. Wirsching.

Ο Albert Reimann, ο οποίος πέθανε το 1954, και ο Albert Reimann ο νεώτερος, ο οποίος πέθανε το 1984, φέρονται να μην μιλούσαν ποτέ για τη ναζιστική εποχή,  μετά τον πόλεμο. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η νεότερη γενιά της οικογένειας άρχισε να ερευνά παλιά έγγραφα της εταιρείας και τυχαία έπεσε σε υλικό το οποίο υποδήλωνε ότι ο πατέρας και ο παππούς των απογόνων είχαν στενούς δεσμούς με τους Ναζί.

Το 2014, η οικογένεια ζήτησε από τον Paul Erker, οικονομικό ιστορικό στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, να τεκμηριώσει την ιστορία. Η έρευνα του Erker βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Αυτό που προέκυψε μέχρι στιγμής προήλθε από μια πρώιμη παρουσίαση.

Βάσει των όσων αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής, ο Wirsching, δήλωσε ότι οι Reimanns πιθανότατα δεν ήταν απλώς οπορτουνιστές, αλλά επίσης αφοσιωμένοι στους Ναζί.

Πατέρας και γιος εντάχθηκαν στο ναζιστικό κόμμα και έκαναν δωρεές στους Ναζί πριν καν ακόμη βρεθεί στην εξουσία ο Χίτλερ. Τον Ιούλιο του 1937, ο Albert Reimann Jr. έγραψε επιστολή στον Heinrich Himmler, τον αρχηγό της SS.

«Είμαστε μια καθαρά Άρια οικογενειακή επιχείρηση που είναι πάνω από 100 ετών. Οι ιδιοκτήτες είναι άνευ όρων οπαδοί των αγώνων για τη φυλή», αναφέρει σε ένα απόσπασμα.

Μέχρι το 1943, 175 εργαζόμενοι της εταιρίας τους, το ένα τρίτο του συνόλου, ήταν εργάτες που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Ναζί, ανέφερε ο Bild. Εκτός από τους πολίτες της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης, οι Reimann χρησιμοποίησαν γάλλους αιχμαλώτους πολέμου. 

«Είμαστε άφωνοι. Είμαστε ντροπιασμένοι», είπε ο Peter Harf. «Μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση το επόμενο έτος, θα δημοσιοποιηθεί όλη, πρόσθεσε». Η οικογένεια σχεδιάζει να δωρίσει 10 εκατομμύρια ευρώ σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η περιουσία της οικογένειας Reimann σήμερα υπολογίζεται σε 33 δισ. ευρώ. Η JAB Holding, η εταιρεία επενδύσεών της, έχει σημαντικά μερίδια σε μεγάλες εταιρίες με ποτά, τρόφιμα, καλλυντικά και άλλα πασίγνωστα διεθνώς προϊόντα.

Με πληροφορίες από New York Times/ BBC/ Bild