Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

50 φωτoγραφίες από τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο

Χρώμα, ρυθμός, σάμπα και χιλιάδες πυροτεχνήματα στο θρυλικό Μαρακανά

50 φωτoγραφίες από τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο

Η χθεσινή τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Μαρακανά ήταν απόλυτα προσαρμοσμένη στην οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τη βραζιλιάνικη κουλτούρα.

Σχεδόν 4.800 άνθρωποι συμμετείχαν στο ξεκίνημα της μεγάλης γιορτής και μαζί τους 8.000 εθελοντές και τους περίπου 11.000 αθλητές από 205 χώρες, γέμισαν το γήπεδο ορόσημο του Ρίο αλλά και ολόκληρης της Βραζιλίας.

Κεντρικό θέμα της τελετής που σκηνοθέτησε ο Φερνάντο Μεϊρέλες ήταν το χαμόγελο και η ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάζουν, αλλά και μια ωδή στην προστασία του Αμαζονίου, του «κήπου της Γης».


Στις κερκίδες του ιστορικού σταδίου βρέθηκαν 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων οι Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, αλλά και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν. Την τελετή έναρξης, μέσω των τηλεοπτικών τους δεκτών, παρακολούθησαν περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο!


Πυροτεχνήματα από τη στέγη του Μαρακανά και ο κύκλος της ειρήνης στη μέση του σταδίου, σε συνδυασμό με την εξιστόρηση της ιστορίας της πόλης του Ρίο μέχρι τις μητροπόλεις του σήμερα σηματοδότησαν την έναρξη της φαντασμαγορικής τελετής.

Στο Μαρακανά εμφανίστηκε και η Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema», ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν αμέσως μετά την τιμητική τους.

Στην τελετή έκανε την εμφάνισή της και το μοντέλο Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema»

Τις διαφορές και τη αδιαλλαξία στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και το ζήτημα της χειραφέτησης παρουσίασαν περισσότεροι από 1.000 χορευτές, μέχρι τη στιγμή που η ηθοποιός Λίλα Γκαζέ τους κάλεσε να αλλάξουν τον κόσμο. «Να κοιτάξουμε για τα πράγματα που μας ενώνουν και να γιορτάσουμε τις διαφορές μας», είπε από μικροφώνου η γνωστή Βραζιλιάνα καλλιτέχνης. Και ο χορός δεν άργησε να ξεκινήσει. Ένα πραγματικό πάρτι που ξεσήκωσε όλον τον κόσμο που βρισκόταν στις κερκίδες του Μαρακανά.


Το δεύτερο σκέλος της τελετής, επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή και στον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης.

Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτη στο στάδιο μπήκε η Ελλάδα, με σημαιοφόρο την Σοφία Μπεκατώρου, ενώ την παρέλαση των ομάδων που συμμετέχουν στους Αγώνες έκλεισε η διοργανώτρια Βραζιλία με την Γένι Μάκρες να βρίσκεται μπροστά από τους 462 αθλητές και αθλήτριες της χώρας της.

Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτη στο στάδιο μπήκε η Ελλάδα, με επικεφαλής τη Σοφία Μπεκατώρου, που έγινε η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος ελληνικής αποστολής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Συνολικά παρέλασαν 206 χώρες, με το Κουβέιτ να μετέχει υπό την Ολυμπιακή σημαία (τελεί υπό αποκλεισμό από τη ΔΟΕ), ενώ μία ξεχωριστή αποστολή ήταν αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία.

Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα. Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Γκουστάβο Κερτέν (τένις, τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός), ο οποίος την παρέδωσε στην Ποντέσια Μαρκάρι (Μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στην Ατλάντα) και εκείνη στον χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που σχεδίασε ο Αμερικανός γλύπτης Άντονι Χάουι.

Εκατοντάδες άνθρωποι φορώντας μεταλλικά κουστούμια παρουσιάζουν μία αφηρημένη εκδοχή του σήματος της ειρήνης
Χιλιάδες ελαστικές ταινίες αντιπροσωπεύουν τα δέντρα των βραζιλιάνικων δασών που βρίσκονται υπό απειλή
Η κουλτούρα της Βραζιλίας γιορτάστηκε μέσα από το χορό και τη μουσική
Σε λιγότερο από 30 λεπτά, οι διοργανωτές πέρασαν από τη ζωή των πρώτων μικροοργανισμών στους ουρανοξύστες των σύγχρονων μητροπόλεων
Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες του Ρίο έλαβαν από έναν σπόρο για να φυτέψουν το δικό τους δέντρο, στο μέρος που θα είναι γνωστό ως το «Δάσος των Αθλητών»
Στην τελετή του Μαρακανά συμμετείχαν 4.800 άνθρωποι και μαζί 8.000 εθελοντές. Patrick Smith/Getty Images
Χιλιάδες πυροτεχνήματα πάνω από το θρυλικό στάδιο Μαρακανά φώτισαν το νυχτερινό ουρανό του Ρίο
Μέλη μιας ομάδας χορού Σάμπα χορεύουν τον πιο αντιπροσωπευτικό βραζιλιάνικο χορό στην αρένα του θρυλικού σταδίου Μαρακανά
Οι Βραζιλιάνοι τραγουδιστές Caetano Veloso, Anitta, and Gilberto Gil τραγουδούν κατά τη διάρκεια της τελετής
Ο χορός και οι καλλίγραμμες παρουσίες είχαν και χθες την τιμητική τους με την αρένα του Μαρακανά να θυμίζει κάτι από το μεγάλο καρναβάλι του Ρίο
Η δουλεία, η μετανάστευση και η ιστορία του εποικισμού της Βραζιλίας αποτέλεσαν μέρος της τελετής
Περισσότεροι από 60.000 θεατές παρακολούθησαν από τις εξέδρες μία φαντασμαγορική τελετή με χρώμα, πολύ ρυθμό και σάμπα
Κεντρικό θέμα της τελετής που σκηνοθέτησε ο Φερνάντο Μεϊρέλες ήταν το χαμόγελο και η ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάζουν. Jamie Squire/Getty Images
Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο πρώην τενίστας και τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρόν Γκουστάβο Κερτέν
Όπως άρχισε η τελετή, έτσι ολοκληρώθηκε. Με πυροτεχνήματα.
Τελευταίος λαμπαδηδρόμος και αυτός που άναψε το βωμό ήταν ο μαραθωνοδρόμος Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα