Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

400 άνθρωποι ζούσαν στοιβαγμένοι κάτω από πολυτελείς κατοικίες στο Πεκίνο

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι ζουν συνολικά στο υπόγειο δίκτυο του Πεκίνου, σε πρώην καταφύγια

400 άνθρωποι ζούσαν στοιβαγμένοι κάτω από πολυτελείς κατοικίες στο Πεκίνο

Ο πρόσφατος εντοπισμός περίπου 400 ατόμων που διέμεναν σε ένα υπόγειο, κάτω από ένα πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων στο Πεκίνο, ανέδειξε εκ νέου τη στεγαστική κρίση που πλήττει την κινέζικη πρωτεύουσα.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι -αποκαλούμενοι shuzu ή «φυλή των αρουραίων»- υπολογίζεται ότι ζουν στο υπόγειο δίκτυο του Πεκίνου, σε διαιρεμένα καταφύγια που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες 1970 και 1980.

Το περασμένο Σάββατο, ρεπορτάζ σε κρατικό ραδιόφωνο αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός υπόγειου «λαβυρίνθου», με δωμάτια χωρίς παράθυρα και μόλις μία έξοδο κινδύνου, στο πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων Julong Gardens, στο βορειοανατολικό Πεκίνο.

Σύμφωνα με το China National Radio, οι ιδιοκτήτες σπιτιών στην περιοχή άρχισαν να υποψιάζονται πως συμβαίνει κάτι όταν άρχισαν να βλέπουν πολλούς αγνώστους στο κτίριο. Στη συνέχεια, ανακάλυψαν τα κρυμένα δωμάτια πίσω από μία πόρτα στο υπόγειο, σε ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος.

Το υπόγειο είχε χωριστεί σε κοιτώνες με κουζίνες και «δωμάτιο καπνίσματος», καθώς και σε μικροσκοπικά μονόκλινα δωμάτια. Οι ένοικοι ήταν κυρίως εσωτερικοί μετανάστες εργάτες, και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν σε πλήρη αντίθεση με εκείνες των ενοίκων πάνω από το έδαφος στα κτίρια του Julong Gardens.

Όπως αναφέρει το BBC, δεν είναι σαφές αν οι υπόγειες κατοικίες ήταν νόμιμες -οι αρχές φέρεται να διεξάγουν σχετική έρευνα. Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως ο υπόγειος χώρος ανήκε στην τοπική κυβέρνηση, αλλά είναι πιθανό να είχε υπενοικιαστεί.

Υπόγειες κατοικίες στο Πεκίνο.

Οι αρχές στην Κίνα ενθάρρυναν στο παρελθόν τη χρήση αυτών των χώρων για στέγαση, αλλά τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν να χορηγούν σχετικές άδειες καθώς τα δωμάτια πολλαπλασιάστηκαν και υπήρχαν πολλές ανησυχίες για θέματα ασφαλείας. Το 2015, έγινε μαζική επιχείρηση έξωσης και περισσότεροι από 120.000 shuzu εκδιώχθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Πολλοί μετανάστες εργάτες επιλέγουν τα υπόγεια δωμάτια για τη διαμονή τους λόγω κόστους -το νοίκι μπορεί να είναι πολύ χαμηλό, περίπου 20 δολάρια τον μήνα για διαμονή ενός ατόμου σε κοιτώνα. Στο μεταξύ, οι τιμές ενοικίασης για χώρους πάνω από το έδαφος σημείωσαν αύξηση 60% πέρυσι σε σχέση με το 2010 (666 δολάρια κατά μέσο όρο). Παράλληλα, το σύστημα στην Κίνα παρέχει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση στη γενέτειρα των πολιτών και το δικαίωμα αυτό είναι δύσκολο και δαπανηρό για να μεταφερθεί σε άλλη πόλη.

Με πληροφορίες από BBC