Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με πρόστιμο - μαμούθ απειλεί την Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η έρευνα, με επικεφαλής την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, φέρεται να εξετάζει τις κατηγορίες ότι η Google έχει χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας προς όφελός της με ακραία μονοπωλιακό τρόπο.

Με πρόστιμο - μαμούθ απειλεί την Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τιμωρήσει την Google με ένα πρόστιμο-μαμούθ για το λειτουργικό της σύστημα Android. 

Η δυνητική απόφαση, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει πρόστιμο υψηλότερο από την προηγούμενη ποινή ύψους 2,4 δισ. ευρώ για άλλες φερόμενες παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων, θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία που αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση και δηλώνει πως η πολιτική της είναι προς συμφέρον των καταναλωτών.

Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα του Politico αναφέρουν πως η απόφαση θα ληφθεί μέσα στον επόμενο μήνα, και πώς ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η Επιτροπή θα επιδιώξει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της.

Εστιάζοντας στο δημοφιλές κινητό λογισμικό Android, η Google εξουσιοδοτεί με αυτό περισσότερο από τα τρία τέταρτα των smartphones στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα, με επικεφαλής την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, φέρεται να εξετάζει τις κατηγορίες ότι η Google έχει χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας προς όφελός της με ακραία μονοπωλιακό τρόπο.

Σύμφωνα με τις αρχικές κατηγορίες, η Google κατηγορείται ότι απαιτεί από τους κατασκευαστές τηλεφώνων να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της εταιρείας και το εργαλείο αναζήτησης του στις συσκευές τους. Η Google φέρεται να προσφέρει οικονομικά κίνητρα για να τοποθετήσει τις εφαρμογές της σε τηλέφωνα, αλλά απειλούσε επίσης να διακόψει την πρόσβαση στο Google Play Store αν οι εταιρείες δεν συμμορφώνονταν.

Επίσης, η Google εμπόδισε τους κατασκευαστές τηλεφώνων να δημιουργούν συσκευές που λειτουργούν με τροποποιημένες εκδόσεις του Android, απαιτώντας από τις εταιρείες να συνάψουν συμφωνία.

Οι εταιρείες είχαν πρόσβαση μόνο στις ιδιόκτητες εφαρμογές της Google, συμπεριλαμβανομένου του Google Play Store, αν υπέγραφαν τη σύμβαση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ένας ανταγωνιστικός τομέας κινητής τηλεφωνίας είναι όλο και πιο σημαντικός για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη», δήλωσε η Βεστάγκερ. «Πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά της Google αρνείται στους καταναλωτές μια ευρύτερη επιλογή εφαρμογών και υπηρεσιών για κινητά και παρεμποδίζει την καινοτομία από άλλους "παίκτες", παραβιάζοντας τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ».

Είναι πιθανό  ότι η Google θα μπορούσε να δεχθεί πρόστιμο ύψους 11 δισ. δολαρίων ίσο με το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, σύμφωνα με τους Financial Times. Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την εταιρεία - κάτι που μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θέλει να πετύχει η ΕΕ.

Η ΕΕ ασκεί αυξημένη πίεση στην Google τους τελευταίους μήνες και η επιτροπή ανταγωνισμού  έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσπαθήσει να αποδυναμώσει την εταιρεία. Την ίδια ώρα τέτοιες έρευνες εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες. 

Η Google εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 90% της αγοράς αναζήτησης και  το 90% του συνόλου της αγοράς λειτουργικών συστημάτων smartphone παγκοσμίως.