Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Σ’ αγαπάμε»: Αθλητές, καλλιτέχνες και εκατομμύρια θαυμαστές αποχαιρετούν τον Κόμπι Μπράιαντ

Διάσημοι καλλιτέχνες, αθλητές και εκατομμύρια φανς του Κόμπι Μπράιαντ, ανάμεσά τους και οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Στέφανος Τσιτσιπάς, θρηνούν τον χαμό του παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ

«Σ’ αγαπάμε»: Αθλητές, καλλιτέχνες και εκατομμύρια θαυμαστές αποχαιρετούν τον Κόμπι Μπράιαντ

Διάσημοι αθλητές, καλλιτέχνες και εκατομμύρια φανς του Κόμπι Μπράιαντ θρηνούν τον θάνατο του παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, που σκοτώθηκε χθες μαζί με την κόρη του και άλλους επτά ανθρώπους σε συντριβή ελικοπτέρου.

Ο Κόμπι Μπράιαντ έχασε τη ζωή του στα 41 του χρόνια, μαζί με την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλους επτά ανθρώπους, όταν από άγνωστη αιτία και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.

Πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν αμέσως την κανονική ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν απευθείας νέα και αντιδράσεις για το δυστύχημα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μπράιαντ. Για «φρικτή είδηση» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον προκάτοχό του να σχολιάζει ακόμη πιο «σπαρακτική για εμάς ως γονείς», καθώς η κόρη του Κόμπι Μπράιαντ ήταν ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος.

Για τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, θρύλο των Λέικερς, «οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Κόμπι ως τον μεγαλειώδη αθλητή που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά» μπασκετμπολιστών, «όμως εγώ θα τον θυμάμαι ως έναν άνθρωπο που ήταν πολλά περισσότερα από απλώς και μόνο ένας αθλητής».


Άλλος ένας θρύλος των Λέικερς, ο Έργουιν «Μάτζικ» Τζόνσον, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «έκλαιγε» για ώρες μετά τον θάνατο αυτού που ο ίδιος θεωρεί τον «σπουδαιότερο» παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ομάδας του Λος Άντζελες.

Δύο πρωταθλήτριες ομάδες του NBA, οι Ράπτορς του Τορόντο και οι Σπερς του Σαν Αντόνιο, άφησαν στους χθεσινούς αγώνες τους, στην πρώτη τους επίθεση, το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων απλώς να λήξει: αυτός ήταν ο δικός τους τρόπος να τιμήσουν τον Μπράιαντ, που φόραγε τον αριθμό 24 στη φανέλα του το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.


Συγκλονισμένοι δήλωσαν όμως και αθλητές εκτός μπάσκετ, που δημοσίευσαν επίσης συγκινητικά μηνύματα για τον Κόμπι Μπράιαντ, ανάμεσά τους οι Ραφαέλ Ναδάλ, Νεϊμάρ, Λούις Χάμιλτον, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκλεισε όλους τους λογαριασμούς που διατηρεί στα social media, αποτίοντας με τη «σιωπή» του φόρο τιμής στον Κόμπι Μπράιαντ, με τον οποίο ήταν τυχερός γιατί πρόλαβε να παίξει αντίπαλος ενώ είχαν γνωριστεί επίσης προσωπικά και προπονήθηκε από αυτόν. 

Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε μιλήσει με πολύ κολακευτικά λόγια για τον Έλληνα φόργουορντ, ενώ σε ένα αφιέρωμα που του είχαν κάνει οι Μπακς, ο Γιάννης είχε μιλήσει για την εμπειρία του να προπονείται με τον Black Mamba.

 

Με δύο καρδιές, χωρίς λόγια και μια φωτογραφία του Κόμπι Μπράιαντ με την κόρη του αντέδρασε από την πλευρά του ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στην είδηση της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον βετεράνο σούπερ σταρ του ΝΒΑ.

Ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Η Lizzo του αφιέρωσε την τελετή των μουσικών βραβείων Grammy. «Η αποψινή βραδιά είναι του Κόμπι», είπε η Αμερικανίδα ράπερ, υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες φέτος. 

Συλλυπητήρια μηνύματα στα social media δημοσίευσαν πολλοί ακόμη διάσημοι, ανάμεσά τους οι Μαράια Κάρεϊ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κιμ Καρντάσιαν, Κάνιε Γουέστ, Τζάστιν Μπίμπερ.

Αναρίθμητοι θαυμαστές του συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες με δάκρυα στα μάτια για να θρηνήσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που αποκαλούσαν «Mamba».

Για πολλούς από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν έξω από το Staples Center, ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ ήταν εμπειρία εξίσου οδυνηρή με την απώλεια μέλους της οικογένειάς τους: «Μας έκανε να πιστεύουμε ότι τα αδύνατα ήταν δυνατά», εξήγησε ένας τους.

Από τους πιο αναγνωρίσιμους, τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, ο Κόμπι Μπράιαντ, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, του NBA, πολυτιμότερος παίκτης του μία φορά, 18 φορές All-Star, έχαιρε τεράστιου σεβασμού στα γήπεδα, όχι μόνο χάρη στο ταλέντο ή τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη πιο πολύ για το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του — και, πάνω απ' όλα, στη νίκη.