Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ με 153 «Ναι»- Σε «πολεμικό» κλίμα η συνεδρίαση

Απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε και η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ με 153 «Ναι»- Σε «πολεμικό» κλίμα η συνεδρίαση

Με 153 θετικές ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ.

Το σχέδιο νόμου έλαβε επί της αρχής 153 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών». Απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε και η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων.

Αντιθέτως στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή καταψηφίστηκε η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου του Υπουργού Παιδείας Παντελή Κυπριανού στην θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Κυβέρνηση δια του Προεδρείου της Βουλής ανακοίνωσε ότι στο εξής θα διεξάγονται ονομαστικές ψηφοφορίες κάθε φορά που θα αμφισβητείται η κυβερνητική πλειοψηφία, δεδομένου ότι αναγνωρίζει ότι δημιουργούνται σημαντικές επιπλοκές στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.


Το προεδρείο της Βουλής πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία μετά την άρνηση των ΑΝΕΛ χθες να ψηφίσουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σημειώνεται ότι το «βραχυκύκλωμα» στη Βουλή σημειώθηκε εχθές, με τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ. Ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος στης Βουλή και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος αρχικά εξαίρεσε τα τρία επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου στα οποία ήταν αντίθετη όλη η αντιπολίτευση και τα έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι συγκεντρώνεται ή όχι η απαιτούμενη πλειοψηφία του όλου Σώματος της παρούσας Βουλής.

Κατά τη σημερινή ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε τον λόγο, λέγοντας πως η ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη, παράνομα.

«Η κυβέρνηση βασίζεται πια σε μια κοινοβουλευτική μειοψηφία 145 βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση για να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο πρέπει να δημιουργεί ad hoc κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, οι οποίες πρέπει να εκφράζονται μέσα από ονομαστικές τοποθετήσεις των υπολοίπων βουλευτών ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την κυβέρνηση να περνάει νομοθετήματα χωρίς να υφίσταται δεδηλωμένη η ψήφος του Κοινοβουλίου για το καθένα από αυτά» είπε χαρακτητριστικά ο κ  Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι «κινούμαστε σε ένα περίεργο και πρωτοφανές καθεστώς» και πρέπει να προστρέχουμε σε ερμηνείες του Κανονισμού, ωστόσο είπε ότι «οι ερμηνείες πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να μην επιτρέπεται να δημιουργούνται τεχνητές πλειοψηφίες και άρα να φαλκιδεύεται η ουσία του πολιτεύματος, που είναι η ξεκάθαρη στήριξη της Βουλής σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία ή απόφαση».

«Δεν γίνεται δηλαδή "να συνάγουμε ότι..." και δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι είναι επίμονο αλλά αυτό είναι η ουσία του πολιτεύματος» προσέθεσε και κατέληξε: «Μέχρι να πάει το αποτέλεσμα 151 θα πρέπει να υπάρχει ονομαστική διατύπωση βούλησης επώνυμου βουλευτού. Αυτό δηλαδή που διαπιστώθηκε είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περνάει νομοσχέδια όπως τα περνούσε μέχρι τώρα».

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές στη Βουλή από δω και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.

Τους τόνους ανέβασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος οποίος έκανε λόγο για θεσμική εκκρεμότητα: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας, η κυβέρνηση έχει την τυπική πλειοψηφία της Βουλής αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης.

Ο Νίκος Βούτσης στη δική του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση με την φράση του «Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

«Υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διηνεκές. Η κυβέρνηση κατά το Σύνταγμα μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της , αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες να υπάρχει μία αχλή, μια εκκρεμότητα και ένα θολό τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής.

Προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής, εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του κοινοβουλίου δεν είναι δυνατό ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται.

Είναι μία καινούργια κατάσταση μία καινούρια πρακτική η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για την σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε ο κ.Βούτσης.