Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τζανακόπουλος: H προανακριτική επιτροπή για τη Novartis ήταν η μοναδική μας επιλογή

Η κλήση, ή μη, των προστατευόμενων μαρτύρων θα αποφασιστεί από την επιτροπή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Τζανακόπουλος: H προανακριτική επιτροπή για τη Novartis ήταν η μοναδική μας επιλογή

Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής είναι το μοναδικό θεσμικό, κοινοβουλευτικό βήμα που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία «σκιά» στην υπόθεση Novartis, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Όταν διαβιβάζεται μια δικογραφία με «ανατριχιαστικά στοιχεία» στο κοινοβούλιο, η συνεδρίαση της ολομέλειας για τη συγκρότηση επιτροπής είναι η «μοναδική επιλογή» που έχει μία κυβέρνηση, εξήγησε ο Τζανακόπουλος. 

Tο γεγονός ότι η αντιπολίτευση «επέμεινε στη διαδικασιολογία» ήταν ένας τρόπος για να αποφύγει την ουσιαστική πολιτική συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis και τον τρόπο που το χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις έως το 2015, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «θεσμικά ατοπήματα» με «απειλές εναντίον μαρτύρων, μηνύσεις κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη».

Η κλήση, ή μη, των προστατευόμενων μαρτύρων θα αποφασιστεί από αυτή την προκαταρκτική επιτροπή, είπε ο ίδιος.

Σχετικά με το εάν αρκεί ένας μήνας για να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα η Επιτροπή, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως ο απαιτούμενος χρόνος δεν είναι δυνατόν να προεξοφληθεί.

Στο ερώτημα γιατί δεν συμπεριλήφθηκε ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως δεν υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων ούτε κάποια άλλη καταγγελία, πέραν της μήνυσης που κατέθεσαν εναντίον του «δύο πολιτικοί του αντίπαλοι, ο κ. Λοβέρδος και η κα Χριστοφιλοπούλου».

Ερωτηθείς αν ήταν λάθος η παρουσία του στον 'Αρειο Πάγο, παραδέχθηκε πως, εάν γνώριζε τη διαδικαστική φάση που βρισκόταν η δικογραφία, δεν θα επέλεγε να πάει, αλλά «δεδομένων των δημοσιευμάτων», είχε την υποχρέωση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να ρωτήσει για αυτό την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Κατά το ίδιο, οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι το 2015, καθώς, με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο εκείνη, οι υπερκοστολογήσεις μπορεί να στοίχισαν στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον 23 δισεκατομμύρια ευρώ.