Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συσκέψεις για το «πακέτο» της ΔΕΘ- Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Fuel Pass 3, εισφορά αλληλεγγύης και αυξήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Σε συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο θα καθοριστούν οι προτεραιότητες για τα μέτρα του προσεχούς διαστήματος, τα οποία αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο κατάλογο με συγκεκριμένα, κοστολογημένα μέτρα, τα οποία θα καλύπτουν δύο περιόδους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ. Αυτά, αφενός θα αφορούν το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς- κυρίως μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια- και αφετέρου θα πρόκειται για κινήσεις που θα γίνουν το 2023. 

Στο πρώτο πακέτο, σύμφωνα με συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου που επικαλείται το ΑΠΕ, μπορεί να περιληφθούν: Μια νέα επιταγή ακρίβειας για τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά, το Fuel Pass 3 για τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο, ανάλογα και με το πώς θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας.

Για το 2023 επιδιώκεται να εξαγγελθούν: Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους- συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων- η αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ και αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος.

Ο παράγοντας των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα 

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν καθημερινά τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, προκειμένου να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. 

Οι υπολογισμοί για στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει με τιμή περίπου 100 ευρώ/ Mwh. Εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, το κόστος της επιδότησης έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα κινηθεί άνω του 1 δισ. ευρώ που διατίθεται. Δηλαδή, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει έως και 400 εκατ. ευρώ τον μήνα. 

Έτσι, ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου θα διατεθεί για την επιδότηση των τιμολογίων, αφαιρώντας ποσά από άλλες παρεμβάσεις. Το διάστημα κοντά στη ΔΕΘ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με κύρια πηγή τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Από αυτόν θα αντληθούν και οι χρηματοδοτήσεις κυρίως για τα πρόσθετα μέτρα.